7 місць, куди можна віддати непотрібні речі та книги

7 місць, куди можна віддати непотрібні речі та книги

|

Рубрика: Речі

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

7722

Екологічні проблеми, надмірне споживання та перевиробництво, про які говорять ледь не на кожному кроці, можуть неабияк пригнітити й посилити тривожність. Але, як написали вчені з Американської психологічної асоціації, маленькі кроки, наприклад, донат речей на благодійність чи апсайклінг – допомагають заспокоїтись і впевнитись у своєму внеску в стале майбутнє. Тож ми знайшли сім найцікавіших ініціатив у Києві, які приймають вживані речі та несуть важливий соціальний меседж.

 

Ласка

 Сайт 
Адреса: вул. Липинського, 3; вул. Малопідвальна, 15
Що приймають: чисті та сухі речі, взуття (без підборів), сумки, аксесуари, вінілові платівки, книги

Мабуть, найперший і найвідоміший серед варіантів донату речей у Києві – благодійний магазин «Ласка», який працює вже майже десять років. Це справді магазин, де можна придбати з «других рук» вінтаж і класні брендові речі й точно знати, що виторг послугує добрим цілям. Усі речі, що опиняються в «Ласці», передають сюди свідомі кияни. Команда магазину сортує отримане, частину виставляє в зал, але більшість речей передає у фонди допомоги дітям, стареньким і безпритульним. Вага переданих речей за роки роботи вже сягнула сотень тонн! А ті речі, які неможливо використати повторно, потрапляють на апсайклінг. У майстерні магазину їх перетворюють на милі килимки.

Наразі в Києві працюють два магазини, куди можна віднести речі, і контейнери з їх збору в торговельних центрах. Такий контейнер навіть можна замовити для свого будинку чи офісу!

 

Светр

 Сайт 
Адреса: вул. Шовковична, 39/1
Що приймають: чисті та сухі речі, аксесуари, книги

Іще один затишний і «теплий» проєкт двох киянок, які вирішили трохи змінити світ на краще. Ідея проста: передавай непотрібні речі, відшукуй оригінальне оновлення до гардеробу на благодійних вечірках і відчувай, що твориш добро. Прибуток з продажу власниці спрямовують на закупівлю ліків дорослим онкохворим, а речі, які не продалися, передають малозабезпеченим сім’ям. А щоб відзначити свій донат, тут пропонують придбати дуже милі светрики-брелоки.

Первісно проєкт існував тільки в онлайні: засновниці сортували речі у власній квартирі та продавали через інстаграм. Цього сезону фокус змістився на благодійні вечірки з танцями, коктейлями, аукціонами, стилістами та незмінним ярмарком речей.

 

ReSew

 Facebook 
Адреса: вул. Івана Франка, 15, квартира 1
Що приймають: речі з якісних тканин на апсайклінг (штори, екоторби, джинс)

Ідея цього швейного кооперативу народилась із коворкінгу для жінок, об’єднаних любов’ю до шиття та стурбованістю екологічними проблемами. Тепер учасниці ReSew активно просувають ідею апсайклінгу й радо перетворять твою затерту куртку на стильну бананку. А ще залюбки пошиють мішечки для овочів на всю команду вашого офісу та створять круті екоторбинки для івенту громадської організації. До речі, коворкінг досі працює: бери свою улюблену, але поношену річ, займай швейну машинку біля вікна й отримай консультацію про те, як перетворити її на щось новеньке.

 

Goodbuyfashion

 Facebook 
Адреса: вул. Івана Франка, 15, квартира 1
Що приймають: вінтажні речі (попередньо треба вислати фото)

Мода на вінтаж настільки всеохопна, що в Києві існує спеціалізований магазин, куди можна задонатити речі своєї бабусі! І тоді вони точно отримають нове життя в гардеробах київських інфлуенсерів. Проєкт Goodbuyfashion приймає вінтажні та брендові речі, які потім продає в шоурумі та соцмережах, і направляє прибуток на популяризацію екологічного й безвідходного способу життя, проводить лекції та майстер-класи.

 

Червоний Хрест

 Сайт 
Адреса: вул. Софіївська, 10-Б; Контрактова площа, 12; вул. Тимошенка, 1-А; просп. Науки, 15; вул. Вербицького, 18; вул. Матеюка, 15; вул. Миропільська, 19; просп. Перемоги, 61/2; вул. Волинська, 2
Що приймають: будь-які вживані речі (надають перевагу теплим речам і верхньому одягу).

Безкоштовні банки речей від Червоного Хреста працюють по всьому Києву, проте, як показав наш особистий досвід, речі там приймають не надто охоче передусім через брак ресурсу на сортування. Тож, якщо обереш саме цю опцію, переконайся заздалегідь, які саме речі наразі потрібні в банку (найчастіше це теплі речі для людей, які живуть на вулиці).

 

 Заправки ОККО

 Сайт 
Адреса: вул. Дніпровська Набережна, 8; просп. Героїв Сталінграда, 1-А; просп. Броварський, 20-3; просп. Леся Курбаса, 2-Ж
Що приймають: чисті речі, взуття, домашній текстиль

Здається, це найпростіший серед варіантів у нашому списку: заїжджаєш на заправку, залишаєш пакет зі старими речами в контейнері та просто відчуваєш полегшення від того, що позбуваєшся непотребу й розвантажуєш думки. Програма діє вже в шести регіонах України та співпрацює з локальними благодійними фондами, що передають речі на допомогу нужденним.

 

Фундація Дарини Жолдак              

 Сайт 
Адреса: просп. Перемоги, 35 (Музей метрополітену); вул. Освіти, 14-А
Що приймають: дитячі книги

Уже кілька років ця благодійна організація підтримує дитячі бібліотеки у віддалених районах України й саме для цього проводить челендж «100 000 нових книжок дітям». У Києві віддати прочитані книжки зовсім не складно: просто принось їх до Музею метрополітену (біля станції «Політехнічний інститут»). Дитячі книжки попрямують до невеликих бібліотек, а книжки для дорослих – на буккросинг. А ще у фундації можна замовити бокс для донату дитячих книг для свого офісу.

 

 Щоб не пропустити нові цікаві тексти, підпишись на 34home у  Instagram  та  Facebook

 

|

Рубрика: Речі

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

7722

ТЕМИ:

Читай також:

У Києві відкривається ще одна станція сортування сміття
Новини /

У Києві відкривається ще одна станція сортування сміття

Життя у стилі zero waste стає все простішим.

Начну с понедельника. Как приучить себя сортировать мусор?
Почну з понеділка: 34 прості еко-звички
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: 34 прості еко-звички

Яку еко-звичку завести цього тижня?

5 видів сміття, з якими треба бути особливо уважними
Лайфхаки /

5 видів сміття, з якими треба бути особливо уважними

Розповідаємо, які види сміття потребують особливо підходу, та куди все-ж таки відносити ці енергозберігаючі лампочки.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше