Як правильно зберігати зимові речі?

Як правильно зберігати зимові речі?

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

1916

Здається, час відкласти зимове пальто нарешті настав. Ось наші сім порад про те, як правильно зберігати зимові речі та нарешті впустити у дім весну. 

 

1 /  Позбався зайвого

Перший крок – і найпростіший, і найскладніший водночас. Так, просто візьми й відбери речі, які ти навряд чи одягнеш ще раз. Старий затишний светр може відправитись на дачу, але з морально застарілим пуховиком, який провисів у шафі навіть тижні найлютіших морозів, доведеться прощатись.

Найбільш певне правило – сміливо викидати речі, які ти жодного разу не вдягнув(-ла) протягом сезону. Адже, якщо ти задонатиш їх на благодійність чи апсайклінг, вони точно принесуть світові більше користі, ніж якщо лежатимуть у тебе в шухляді. Та перед тим, як віддавати речі, перевір кишені, щоб не ненароком не залишити там чогось важливого, (наприклад, каштанчик з позаминулої осені).

 

2 /  Займись дрібним ремонтом

Всі недоладні ґудзики, сумнівні застібки, які доставляли тобі купу проблем взимку, висмикнуті зав’язки, зачіпки та затяжки варто виправити просто зараз. Повір, коли холодним листопадовим днем тобі нарешті захочеться дістати теплу парку, такі дрібні деталі точно зможуть зіпсувати настрій. А раптом потрібного кольору ниток не буде під рукою, на допомогу прийдуть старі-добрі ательє ремонту одягу. 

 

3 /  Дбайливо випери речі перед зберіганням 

Так, знаємо, випрати улюблений вовняний светр, аби він не перетворився на волейбольну сітку та не перекосився – ще той квест. Та навіть його можна пройти. Головне – пам’ятай, що вовна геть не дружить із пральною машинкою (навіть якщо у ній є спеціальний режим – радимо не ризикувати). Пери светр вручну у холодній воді, використовуй спеціальні засоби для вовни, або ж спробуй замінити їх звичайним шампунем – він добре розпушує волокна і краще вимивається. 

Ще одна заковика – правильно висушити светр. Спеціалісти радять робити це тільки на горизонтальній поверхні (дошка для прасування ідеально підійде) – так ризик деформації речі буде мінімальним. Підкладений під светр рушник зробить процес ще простішим. Такі ж лайфхаки згодяться для теплих шапок, шарфів та рукавиць.  

Теплі куртки й пуховики варто прати окремо від інших речей, і тут головне – обрати правильний пральний засіб, який не пошкодить мембранну частину тканини (такі варіанти є навіть у виробників органічних та веганських засобів). А для того, щоб пух чи наповнювач не збився у грудки, спробуй закинути у барабан пральної машинки кілька резинових чи тенісних м’ячиків. Натомість з пальто та еко-шубами радимо не ризикувати: хімчистка стане єдиним варіантом, що допоможе речам слугувати якомога довше та зберігати оптимальні кондиції. 

 


Фото: Meruyert GonulluPexels

4 /  Попіклуйся про зимове взуття

Білі плями від солі на взутті – ледь не найстрашніша проблема наших зим. І хоча заховати зимові черевики подалі у шафу хочеться одразу із першими розквітлими абрикосами, робити це варто тільки після того, як приведеш улюблену пару взуття до ладу. Особливого догляду потребує взуття із замші та комбінованих матеріалів: його потрібно дбайливо відчистити від залишків солі, та не вкладати у коробку без тонкого пильника. Для того ж, щоб твої черевики і чоботи не втратили форму за місяці зберігання, наповни їх папером чи газетами – просто, але надійно.  

А якщо ти не певен(-а) у свої спроможності привести до ладу нубукові тімберленди чи майже вічні агг, довір цю роботу спеціалістам – напрклад, снікер-хімчистці SneakerMate (є у Києві, Харкові, Дніпрі й Одесі), які пропонують повноцінний Winter Pack із чисткою шнурків та відновленням структури замші. 

 

5 /  Потурбуйся про коректне зберігання

Ще один челендж – запакувати зимові речі так, щоби вони не займали пів помешкання (як ти пам’ятаєш, в цьому тобі допоможе правильна організація простору). Втім, зважай і на те, що об’ємний верхній одяг, лижний костюм чи светр не слід спресовувати у коробки, аби вони займали менше місця – є ризик порушити структуру наповнювача та несподівано змерзнути у листопаді. Для зберігання пуховика підійде об’ємна коробка, тоді як пальто найкраще проведе літо на вішалці, запаковане у спеціальний чохол для верхнього одягу. 

 

6 /  Переклади речі ароматичними саше

Пам’ятаєш, як у дитинстві бабуся зшивала полотняні мішечки із лавандою та ховала їх на дальніх полицях шафи? Все для того, аби убезпечити вовняні речі від молі. І цей варіант справді працює! А якщо запах лаванди не є твоїм улюбленим, можеш зробити такі ароматичні саше із підсушеною м’ятою чи навіть листям горіху (його легкий трав’янистий запах чомусь теж дуже не подобається молі). Одного невеликого саше цілком вистачить на цілу полицю чи коробку речей. 

 

7 /  Відвези громіздкі речі у сервіс віддаленого зберігання

Так, сезон сноубордингу все ж закінчився. Тож борду, ковзанам та спорядженню саме час зайняти своє чільне місце у сервісі віддаленого зберігання. Сервіси self-storage (наприклад, «Чердак» чи TetrisBox) пропонують послуги сезонного зберігання – ти зможеш орендувати комірку для зберігання та точно бути певним(-ою), що у ній буде підтримуватись правильний режим температури та вологості.

 

Фото на головнiй: Dasha MusohranovaPexels

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

1916

ТЕМИ:

Читай також:

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше