Як використовувати простір по максимуму? Лайфхаки для маленьких квартир

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: Дарина Карапетян

|

2718

Іноді здається, що до кімнат малометражних квартир у великому світі дизайну немає доладних референсів. Сьогодні поговоримо, як перетворити невелику квартиру на справді стильне і затишне місце (спойлер – це таки можливо).

Цих шести порад може цілком вистачити, аби перетворити невелике житло на ергономічну, містку та затишну домівку. Проте всі квартири різні – бо в них живуть різні люди. Тренди, лайфхаки, правила – все це лише опірний матеріал, з якого варто вибирати те, що стане у нагоді саме тобі, твоїм звичкам і вподобанням.

 

1 / Зонування

Здавалося б, куди його зонувати, коли місця й без того обмаль? Та хохма комфортних приміщень не стільки в їхньому метражі, скільки у пропорційності. А типова малометражна забудова відрізняється тим, що в ній всі приміщення витягнуті, прямокутні. Додай до цього ще корпусні меблі, пошиковані уздовж стін – і отримаєш бюджетну симуляцію підземки з вузьким тунелем від дверей до балкона.

Аби зробити приміщення більш ергономічним, буває достатньо просто зробити перестановку. Не роби ті масивні шеренги з тумби-комоду-шафи – розбий їх на зони, відмовся від непотрібного. Не бійся поставити книжковий стелаж впоперек кімнати – достатньо буде виносу навіть у 50-70 см, аби візуально відгородити робочу зону від спальної. До того ж, на полиці можна поставити книги, симпатичні коробки з усяким дрібним добром, а в невеликій квартирі додаткове місце зберігання – це взагалі священний грааль. Кинь ще килим навпроти дивану, аби підкреслити зону відпочинку/сну – і буде щастя.

 


Фото:  The Modern House 

2 / Суміжний санвузол

Винеси ту стінку. На цьому, власне, можна закінчувати абзац.

Ні, чесно, вона не потрібна. Щойно вона зникає – ти вже маєш просторий, цілком собі пропорційний санвузол замість туалету завбільшки із сільський сортир та ванної кімнати, до якої крім ванни і тебе самого влізає хіба що банний рушник. З’являється додаткове місце там, де раніше відчинялися другі двері. До того ж, знести цю перегородку можна швидко та без наслідків – конструктивної цінності вона не має, а в Україні з 2018 року перепланування, в яких не задіяні несучі стіни, не потребують узгодження.

 

3 / Настінне зберігання

Хай квартира і має невеликі приміщення, проте площа стін може також стати у нагоді. Краще розмістити книжки на полицях, ніж витрачати дорогоцінний квадратний метр на книжкову шафу чи, прости господи, меблеву стінку, що є в кожній поважній радянській квартирі. Кімнатні рослини можна перевісити у кашпо замість того, щоб займати ними стелажі. Придбай десь набір симпатичних вішаків – рюкзаки/сумки/шопери теж можуть «переїхати» на стіну і більше не валятися під ногами/на спинках стільців. Та й не практичністю єдиною – просто настінний декор на кшталт постерів чи мудбордів будь-яку квартиру зробить більш привітною, затишною і «своєю». А про затишок ми теж дбаємо, пам’ятаєш?

 

4 / Антресолі

Не лякайся. Це не про оту «другу стелю» в коридорі, яка змушує тебе почуватися гобітом. Антресолі – це класна та корисна штука, коли їх грамотно розмістити. Але квартири типової радянської забудови так усіх налякали свого часу, що тепер про антресолі ніхто й чути не хоче. А от якщо сказати «компактна система зберігання, що зекономить простір» – звучить солідніше, чи не так?

Ну справді. Антресоль завширшки 40-50 см можна пустити стиком стіни зі стелею в місці, де не стаєш у повний зріст – скажімо, над диваном чи над робочим столом. Можна, звісно, заморочитися і замовити дизайнерські шафки, але простої дерев’яної полиці на стильних кронштейнах також цілком вистачить. На ній у симпатичних коробках (не забуваємо про симпатичні коробки) можна зберігати несезонні речі, інструменти, аптечку – словом, тонну отого «всього на світі», котре не дістаєш щодня, але загалом воно потрібне, і найболючіше питання – знайти, куди його запхати. Ну і зрештою, шафи з додатковими полицями до самої стелі – це просто круто і доцільно.


Фото:  The Modern House 

 

5 / Модульні меблі

Розкладні дивани, розкладний стіл, кілька стільців-книжок десь у шафці, меблі типу 2-в-1 і все таке інше – щастя та спасіння для малометражних квартир. Якщо мати достатньо ентузіазму, подібні рішення можна знайти зараз у вельми стильному та мінімалістичному дизайні. Перевага номер раз – ти завжди готовий(-а) до гостей, і якщо прийде більше однієї людини, не доведеться їх розсаджувати по підвіконнях та по головах одне одного. Перевага номер два – можна трансформувати простір протягом дня відповідно до власних потреб і не займати купу місця, скажімо, здоровенним ліжком чи мільйоном табуретів, на яких у вільний від гостей час нагромаджується зім’ятий одяг.

 

6 / Колір

Тут на базовому рівні все просто – що світліші стіни, то більше в приміщенні повітря і простору (принаймні візуально). А поєднання білого кольору зі світлою деревиною зробить інтер’єр не лише просторим, але й по-скандинавськи стильним. Багато хто нарікає на білу фарбу за те, що вона швидко забруднюється. Але якщо на старті взяти ту, що миється, трагедія перетворюється на доволі просту задачу. Словом, світлі кольори в невеликих приміщеннях – це доречно, потрібно і гарно. А ще зі світлими однотонними стінами чудово «стикуються» практично будь-які принти текстилю та кольорові, більш насичені акценти.

 


Фото:  The Modern House 

До речі про насичені акценти. Часто можна почути, що темне оздоблення в малометражних квартирах – це табу, проте не все так очевидно. Глибокі кольори, як і світлі, чудово підходять для візуальної трансформації простору. Пам’ятаєш про витягнуті прямокутні кімнати? Якщо пофарбувати стіну в торці приміщення у більш темний відтінок, «коробка» кімнати здаватиметься коротшою та, як наслідок, пропорційнішою. Також темні акценти чудово підходять для зонування. Скажімо, от любиш ти графітовий колір (чи бірюзовий, чи темне бордо, чи ще щось таке), і все життя мріяв(-ла), аби робоче місце було в тебе саме такого кольору. Коли дуже хочеться, на «канони» світлого оздоблення можна й не зважати. Проте в будь-яких квартирах, незалежно від метражу, варто пам’ятати одну річ щодо темних відтінків – їх краще розміщувати у добре освітлених ділянках квартири. Бо закутки, до яких денне світло не добирається, вони робитимуть ще темнішими.

 

Фото на головнiй: The Modern House 

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: Дарина Карапетян

|

2718

ТЕМИ:

Читай також:

7 инстаграмов о любви к растениям
Натхнення /

7 инстаграмов о любви к растениям

Аккаунты, посвященные филодендронам, монстерам и бегониям.

Інтер’єр дня: дім Сергія Махна, який здобув престижну архітектурну премію
Натхнення /

Інтер’єр дня: дім Сергія Махна, який здобув престижну архітектурну премію

Розглядаємо будинок, відзначений IIDA 2020 Global Excellence Awards.

9 фильмов с классными интерьерами
Розваги /

9 фильмов с классными интерьерами

Что посмотреть, если душа требует красоты.

Большой гайд по хлебу
Їжа /

Большой гайд по хлебу

Разбираемся, действительно ли хлеб – древнейшая и важнейшая еда в нашем рационе.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше