Лофт, мінімалізм та біотек: що таке барнхаус?

|

Рубрика: Тренди

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

3508

Побудувати дім у вигляді комори? Переобладнати справжній сарай під сучасне технологічне житло? Так, і це не жарти! Європу та Америку накрила нова тенденція, яка вже дісталася й України. Околицями Києва, Львова, Вінниці й інших міст виростають невеличкі будиночки, які кардинально відрізняються від звичних нам заміських забудов. Часто-густо каркасні, з металевою покрівлею та стінами, з великими вікнами, «другим світлом», дерев’яною терасою. Прості і в той же час сучасні та комфортні. Це і є барнхаус. І здається, прийшов час розібратися з ним детальніше.

 


Фото:  УЛIС by murmurash 

Життя в сараї: історія

У мережі барнхаус визначають як архітектурний стиль , що виник на перетині трьох актуальних течій сьогодення: це лофт, мінімалізм та біо-тек. Назва походить від англійського слова  barn, що в перекладі означає сарай або комору.  Вона відображає не тільки лінгвістичне, а й історичне походження стилю. Відкриті джерела не дають точної інформації, звідки територіально він пішов. Але достеменн о відомо, що барнхаус зародився тоді, коли власники почали перероблювати класичні сараї під житлові будинки. Канадські, американські та західноєвропейські села можуть претендувати на географічну «батьківщину» барнхаусів, але на кожній з цих територій перебудови мали власні стилістичні відмінності. Зрештою, й сьогодні ми можемо спостерігати умовно «американську» та «європейську» стилістику барнхаусів: перші мають другий поверх, часто червоні стіни і загалом масивніші, з класичними рисами. Другі ж повністю нові для нашого зору, позбавлені будь-якої надлишковості, з гострим двоскатним дахом та прозорим заскленим фасадом.

 

Але про все по порядку. Життя в сараї — це реальність сільських мешканців ще з доісторичних часів. Людям доводилось використовували цю будівлю одночасно як будинок та стайню, отримуючи близький доступ до тварин та можливість за ними доглядати. У середньовічний період сараї еволюціонували до будівель для зберігання інструментів, кормів та інших речей: тут власник міг перепочити. Третім щаблем еволюції барнхаусів тала перебудова цих сараїв у повноцінні житлові будинки. Ми зараз знаходимося на четвертому, коли стає модно спеціально будувати щось схоже, поєднуючи архаїку з надсучасними технологіями.

 


Фото:  УЛIС by murmurash 

 

Життя в сараї: сьогодення

Сьогодні у барнхауса є власна концепція, яка вміщує ідеї про  просте та близьке до природи, але комфортне життя.  При цьому ми проявляємо повагу до ландшафту та навколишнього середовища, але не обмежуємо себе у благах цивілізації. Ми відмовляємося від показного багатства та розкішних будівель (згадай «палацовий» кітч 2000-х), проте дозволяємо собі користуватися дійсно якісними та дорогими речами, які роблять наше життя наповненим та зручним.
 
Це ціла філософія, яка значно виходить за рамки архітектури, поширюючись на уклад життя загалом. Вона повністю відображає соціальні тенденції нашого часу і вона ж визначає головні характерні риса барнхаусів:

·   Висота житлового поверху досягає трьох метрів: це створює відчуття простору при порівняно невеликих площах цих будиночків. Тут не роблять другого поверху, натомість віддаючи перевагу «другому світлу»: коли обидва поверхи з’єднані в один і обидва мають величезні вікна.

·   Прості геометричні лінії: ми вже згадували про гострий дах, та й в цілому форма будинку повторюватиме квадрат чи прямокутник. Ніяких «башточок» і «флігельків».

 


Фото:  УЛIС by murmurash 

 

·   Відкрита тераса, що створює особливий колорит.

·   Фундамент часто свайний, сам будинок —  каркасний. У будівництві використовують сучасні технології: все частіше замість цегли та бетону обирають профільований або клеєний бус, стінові блоки, SIP-панелі, фальцеву крівлю у поєднанні з дерев’яними панелями.  

·   Колірні рішення у природній гамі: колір землі, каміння, глини, теплі відтінки дерев'яної палітри.

·   Певна «модульність»: якщо на подвір’ї є місце, ти з часом можеш добудувати ще один будиночок та створити естетичну композицію. Так роблять багато власників барнхаусів, у яких збільшуються родини.

·   Повна свобода в оформленні інтер’єру: можна використовувати різні стилістики, від скандинавських до кантрі. А ще краще — створити еклектичний інтер’єр, який повністю відображатиме господарів барнхаусу та їх світовідчуття.

 

***

Надихайся знімками бархаусів разом з нами: тепер ми точно знаємо, що жити в сараї можна. І вже навіть хочеться собі такий! 
 

Фото на главной: murmurash

|

Рубрика: Тренди

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

3508

ТЕМИ:

Читай також:

Опубликован список интерьерных трендов 2021 года
Тренди /

Опубликован список интерьерных трендов 2021 года

А следовать им или нет – это уже дело твое.

Dezeen Awards оголосили довгий список номінантів
Новини /

Dezeen Awards оголосили довгий список номінантів

У лонглісті – кілька проєктів українських студій.

Интерьер дня: Минималистичная квартира в Минске
Натхнення /

Интерьер дня: Минималистичная квартира в Минске

Когда цвет уходит на второй план.

Інтер’єр дня: дім Сергія Махна, який здобув престижну архітектурну премію
Натхнення /

Інтер’єр дня: дім Сергія Махна, який здобув престижну архітектурну премію

Розглядаємо будинок, відзначений IIDA 2020 Global Excellence Awards.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше