Почну з понеділка: як і навіщо вирощувати мікрозелень

|

Рубрика: Почну з понеділка

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

5013

Якщо локдаун застав тебе у квартирі і посадку картоплі доведеться відкласти ще на рік, спробуй організувати власний город на підвіконні. Капуста, горох чи навіть соняшник – все це можна вирощувати у якості мікрозелені. Як зробити це правильно – пояснює ґрунтознавець Богдан Сайкевич.

 

Навіщо тобі потрібна плантація мікрозелені на підвіконні

Відновити запас вітамінів після зими та отримати навички «землеробства» можна завдяки власній плантації мікрогріну на підвіконні. Мікрозеленню (чи мікрогріном) називають молоді пагони різних рослин, придатні до вживання в їжу.  Такі паростки максимально корисні: молоді рослини містять вітаміни С, E, K, мінерали та антиоксиданти, при чому, як правило, у значно більших більших дозах, ніж у дорослій зелені.  Річ у тому, що на початковому етапі свого росту рослина використовує запас поживних речовин із насінини, трансформуючи їх в цілу купу вітамінів.

Мікрогрін зовсім невибагливий до умов росту, а тому для його вирощування не потрібно спеціальних знань чи навичок. Виростити врожай мікрогріну може кожен, а ділитись фотографіями яскравої молодої зелені з друзями – це чудово.

Культура вирощування мікрогріну виникла у Каліфорнії, де на початку 80-х років минулого століття шеф-кухарі ресторанів почали додавати мікрозелень до своїх страв. І справді, його можна використовувати в салатах, супах, смузі, або просто прикрасити бутерброд з ковбасою.  Привчи себе регулярно додавати мікрогрін до свого раціону,  адже це чудове джерело різноманітних вітамінів, мінералів та мікроелементів у легко доступній для організму формі.

Перший досвід з вирощування мікрогріну непомітно переростає в ненав’язливу звичку:  вжух – і всі підвіконня вже заставлені контейнерами з молодою руколою, редискою, капустою чи крес-салатом.  Хоча на вигляд мікрогрін майже завжди однаковий (два маленькі листочки на тонкому ниткоподібному стеблі), на смак він завжди схожий на своїх «дорослих» родичів: пряна кінза, пікантна гірчиця чи солодкий молодий горошок.

Після кількох вдалих врожаїв ти помітиш, що кожен день починається не зі стрічки новин у смартфоні, а з перевірки «плантації»: щось полити, щось вже час виставляти на підвіконня, а щось – і їсти. Фактично у тебе буде їжа, вирощена вдома, яка має мінімальний вуглецевий слід. До того ж, на відміну від фасованої зелені в супермаркетах, жодного пакування! Пластикові контейнери можна використовувати повторно, а лляні мати вироблені з органічного матеріалу і з часом повністю розкладаються.

 

 

 

Що для цього потрібно?

В якості мікрогріну вирощують як традиційну зелень (салат, цибулю, кріп, петрушку, кінзу, базилік), так і рослини, що рідко використовують в такій якості: редиску, буряк, дайкон, або навіть пшеницю, амарант, соняшник, нут чи капусту. Єдине обмеження – не варто вирощувати пасльонові (картоплю, помідори, баклажани, перець), адже їх ростки можуть бути отруйними.

Вирощувати мікрогрін доволі просто: місця, світла та тепла вистачить і в звичайній міській квартирі. Для цього тобі знадобиться невеликий прозорий контейнер з кришкою та субстрат. Освітлення може бути як природним, так і штучним – тоді тобі знадобиться фітолампа. 

 

Щоби процес був максимально легким, замовляй у мережі «стартерпак» вирощування мікрозелені у Зеленої ферми чи Green Box. У такий набір входить усе необхідне: контейнери правильного розміру, лляні мати та пакуночки з кількома видами спеціального насіння.

 

Мікрогрін росте завдяки запасам поживних речовин в насінині, а тому йому не потрібні не лише добрива, а й навіть ґрунт. В деяких випадках можна виростити мікгрозелень зовсім без субстрату, просто розклавши тонким шаром насіння на пласкій поверхні. Однак зручніше за все вирощувати мікрозелень на спеціальних лляних матах товщиною в кілька міліметрів: вони мають високу пористість, що забезпечує оптимальне співвідношення повітря та води для молодих паростків. До того ж вирощений на льоні мікрогрін не треба мити – немає жодного ґрунту. 

Зазвичай  врожай мікрогріну збирають на 5-10 день,  коли у рослинок виростають перші два листочки, а висота досягає 5-15 см, залежно від культури. Збирати врожай краще ножицями, зрізаючи пагінці над поверхнею субстрат. Однак корінці теж можна вживати у їжу.

 

 

 

 Що зробити, аби мікрозелень не вмирала за два дні?

1 /  Для початку насіння треба замочити на 6-12 годин (чим більша насінина – тим більше часу потрібно). 

2 /  Потім розлади тонким шаром на добре зволоженій підстилці на дні контейнеру і накрий кришкою. Пророщувати насіння краще в темному теплому місці. Відчуваючи себе «під землею», воно «прокидається» і проростає. 

3 /  Після того, як більшість насінин проросте, контейнер можна переставляти на сонце. 

 

Так як для росту мікрогріну потрібні лише вода та світло, зручніше за все його вирощувати на підвіконні. Для початку звільни місце для 1-2 контейнерів. Краще обрати вікно на сонячній стороні, там мікрогрін буде рости значно швидше. Головне – слідкувати за вологістю підстилки. В сонячний день на підвіконні буває спекотно і до вечора рослини можуть зав’янути. Килимок з льону швидко пересихає під прямими сонячними променями, стає твердим і руйнує молоді корінці рослин. 

 

4 /  Зволожувати субстрат краще за все пульверизатором. Він рівномірно розпилює вологу на верхній шар підстилки. Субстрат має бути добре зволоженим, однак вода не повинна стояти в контейнері. На останньому етапі росту краще обережно підливати воду по краю контейнера, щоб не зруйнувати молоді пагінці. 

5 /  Контейнер накрий прозорою кришкою, щоб створити парниковий ефект всередині. Регулярно знімай її для провітрювання хоча б двічі на день, щоб уникнути затхлості повітря і розмноження плісняви та бактерій.  Слідкувати за вологістю своєї плантації – мабуть, найважливіше в мистецтві вирощування мікрогріну. 

 

Фітолампа – маст хев? 

Якщо твоя плантація розрослась настільки, що не поміщається на підвіконня, а у віддалених частинах квартири недостатньо світла, подумай про купівлю фітолампи. Фактично вона майже нічим не відрізняються від звичайних ламп, окрім лиш свого спектру: випромінює світло в червоному і синьому діапазоні, що максимально засвоюються рослинами в процесі фотосинтезу (так, насправді в усіх вікнах, які по вечорах таємничо світяться фіолетовим, всього лише пророщують розсаду). Як і звичайні лампочки, фітолампи бувають традиційні (розжарювання), флуоресцентні та світлодіодні (LED). Краще обирати останні: LED-лампи енергоощадливі, досить дешеві і зовсім не нагріваються (і тому не пересушують повітря та не опікають рослини). 

 

 

 

 Лайфхаки по вирощуванню мікрозелені 

1 /   Не варто використовувати льняні мати повторно  – після висихання вони стають твердими і втрачають пористість. Також на них може залишитись пліснява від попереднього врожаю, і це може зіпсувати наступний.

2 /  Для свого першого мікрогріну  обирай культуру з крупним насінням:  горох, соняшник або хоча б гірчицю. Вони містять більший запас поживних речовин, а тому мають вищі шанси прорости.

3 /   Купуй спеціальне насіння мікрозелені.  Звичайне насіння може бути протруєним пестицидами та гербіцидами. В дорослих рослинах різниця не відчувається, однак вживати його паростки не варто. 

4 /  Якщо ти їдеш з дому на кілька днів, а за мікрогріном доглянути нікому – добре зволож (але не занадто!) підстилку, прибери контейнери з підвіконня подалі від прямих сонячних променів і нещільно накрий прозорою кришкою. Мікрогрін при цьому ростиме повільніше, але не загине від пересихання чи затхлості. Для тривалого зберігання вже дорослого мікрогріну можеш тримати його у холодильнику.

5 /  Спробуй організувати  безперервний цикл вирощування:  висади кілька контейнерів з інтервалом у 2-3 дні. Така «сівозміна» забезпечує постійний запас мікрогріну і дозволить увійти у ритм по догляду за своєю плантацією.

 

  А щоб не пропустити нові цікаві тексти, підпишись на 34home у  Instagram  та  Facebook

 

Фото на головній: Anna Nekrashevich / Pexels

|

Рубрика: Почну з понеділка

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

5013

ТЕМИ:

Читай також:

Почну з понеділка: як привчити себе викидати менше їжі
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе викидати менше їжі

Розповідаємо, як зменшити кількість відходів на кухні та отримати від цього задоволення.

Вещь дня: подушка-суккулент и подушка-монстера
Речі /

Вещь дня: подушка-суккулент и подушка-монстера

Не требует полива, но круто смотрится на зум-коллах.

З’явилась спеціалізована соцмережа для рослин PlantLife
Приложение дня: Помощник в уходе за растениями

Приложение дня: Помощник в уходе за растениями

Напомнит, когда стоит полить твой замиокулькас. И не только!

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше