8 брендів товарів для дому, які переосмислюють українські традиції

8 брендів товарів для дому, які переосмислюють українські традиції

|

Рубрика: Речі

|

Автор: Оля Винокурова

|

4670

Основна тенденція в сучасному декорі – це персоналізація. Речі, якими ми себе оточуємо, розкривають нашу індивідуальність і створюють неповторний простір. Незвичайні предмети декору, гарна кераміка, затишні килими – це ті деталі, з яких створюється відчуття дому та свій маленький світ, у який хочеться раз по раз повертатися. У нашій добірці ти знайдеш предмети декору й інтер’єру, у яких переосмислення українських традицій знайшло відображення в сучасних колекціях для дому. 

 

Gunia Project

 Сайт   /  Facebook  /  Instagram  

Gunia Project – це не просто локальний бренд, це повномасштабний проєкт, який створює особливі речі на основі традиційних етнічних культур. Його місія – дати ручним забутим технікам друге життя, оскільки більшість з них знаходиться на межі зникнення. Співзасновниці Маша Гаврилюк і Наташа Каменська знаходять традиційні артизанальні техніки й майстрів, з якими виробляють колекції аксесуарів і предметів домашнього декору. Кожна колекція – це унікальне поєднання дизайнерського мислення, глибоких етнографічних досліджень і художнього підходу до майстерності. Тут ти знайдеш неповторні скляні вази й канделябри, керамічні підсвічники у формі лева з квітковими орнаментами, тарілки з зображеннями святих з ікон на склі регіону Буковини та Покуття. 

 

 

NADIIA X BEVZA / @stephanlisowski

Nadiia 

 Сайт   /  Instagram

Засновниця бренду Надя Шаповал завжди цікавилася українською спадщиною й традиційною культурою, тож джерелом натхнення в колекціях кераміки стають історичні надбання України. Створені на основі численних досліджень культури керамічні фігурки, прикраси й предмети домашнього вжитку поєднують у собі грубу фактуру та старовинну символіку. Наприклад, у новій колекції Nadiia для Bevza булі використані традиційні трипільські орнаменти з давньої кераміки, які знайшли відображення на кольє з керамічних неполиваних намистин, гладких жіночих фігурках на золотих ланцюгах, керамічних тарілках із фігурками людей і тварин. Усі предмети проєкту – це ручна робота українських майстрів-керамістів із Києва.

 

 

Gushka

 Сайт   /  Facebook  /  Instagram

Килими в будинку вже давно перестали демонізувати. Саме вони створюють неймовірний затишок і відчуття дому. Якщо ти в пошуках свого унікального й затишного килимка, то в Gushka тобі запропонують традиційні карпатські з натуральної шерсті щасливих овець, які добровільно віддали її, щоб подарувати тобі гірське тепло. У Gushka надихаються локальною природою та традиціями, які не вичерпуються з часом, не забуваються жодним наступним поколінням, не припиняють хвилювати серце. Сьогодні частина виробництва автоматизована, але основні процеси: ткання та прядіння – як і раніше, відбуваються вручну. І це дуже відчувається не тільки зовні, але й на дотик. Є в ручних виробах щось душевне, сердечне й дуже особливе. 

 

 

Yasyk

 Instagram   

Дуже часто ми перебуваємо в гонитві за сучасними світовими тенденціями, забуваючи про своє рідне. А дарма, адже українська автентична стилістика настільки прекрасна, що не популяризувати її – це справжній злочин. Не втратити автентичність, а переосмислити її по-новому – саме ця ідея й стала основою бренда Yasyk. Оригінальний український вишитий декор у сучасній інтерпретації, де кожна річ надихалася тими неймовірними орнаментами, переданими від наших предків. Дизайн подушок створюють шляхом стилізації орнаментів із різних регіонів України, а концепція в тому, щоб показати традицію в сучасному мінімалістичному виконанні. 

 

 

Zv'yazani

 Сайт   /  Facebook  

Мінімалістичні інтер’єри з елементами традиційного мистецтва – це особливе поєднання сучасності та старовинної історії. Майстрині тчуть килими на станках, які належали їхнім бабусям, за сучасним дизайном, створеним талановитими ілюстраторами. Це дуже кропітка й тривала робота, але результат її не перевершений. Серед колекцій бренду є серія килимів «Осоння» з українською художницею Христиною Гайдамакою та колаборації з ілюстраторками: Ліліт Саркісян, Сашею Годяєвою, Анікою Моксуновою та Веронікою Котик. Крім готових килимів, тут можна зробити замовлення за індивідуальним дизайном, розмірами та формами. 

 

 

Gorn Ceramics

 Сайт   /  Facebook   /  Instagram  

Якщо ти абсолютно точно уявляєш, якою саме керамікою хочеш декорувати свою оселю, тоді варто звернутися до фахівців повного циклу, що створюють об’єкти з нуля, від ідеї до втілення. У творчій майстерні GORN Ceramics спеціалізуються на створенні унікальних елементів декору й артоб’єктів. Майстри допоможуть утілити в життя готові ескізи, адаптуючись під особливі бажання клієнтів, але й у Gorn Ceramics уже склався свій неповторний стиль, якому майстерня завжди залишається вірною. Серед колекцій також є готові лінії кераміки. Наприклад, колекція «Храми» – це серія рукотворних керамічних скульптур великих і середніх розмірів, виконаних в автентичній техніці. 

 

 

Etnodim 

 Сайт   /  Facebook  /  Instagram  

Компанія Etnodim була однією з перших, де народилася ідея переосмислення традиційних українських орнаментів і їх втілення в сучасному одязі, предметах декору та домашньому текстилі. Створення орнаментів для колекцій – це справжнє мистецтво. Саме так і народжуються речі, які мають історичні мотиви та, зокрема, наповнені новим, сучасним баченням, що оточує нас саме в цей час. Під час створення колекцій домашнього одягу й одягу для сну дизайнери традиційно обрали льон. Лінія піжам, халатів, текстилю для сну й кухні виконана з натуральних матеріалів у спокійних, природних відтінках.

 

 

Kilim Art Studio / Vsi Svoi

Kilim Art Studio

 Сайт   /  Instagram

Відповідальність і любов до своєї культури народжує унікальні зразки справжнього українського мистецтва. У Kilim Art Studio – це килими, у яких збережено старовинну традицію українського килимарства. Усі килими виконані повністю руками зі 100% овечої вовни, а предмети в колекції гармонійно поєднуються між собою. Килими не тільки красиві, але й завдяки своїй якості та зносостійкості можуть бути предметом колекціонування та наслідування. Також за твоїм бажанням у студії можуть скомпонувати колекцію текстильного декору з тих предметів і кольорів, що пасують до твого інтер’єру.

 

 Щоб не пропустити нові цікаві тексти, підпишись на 34home у  Instagram  та  Facebook

 

Фото на головній: Nadiia

|

Рубрика: Речі

|

Автор: Оля Винокурова

|

4670

ТЕМИ:

Читай також:

10 українських брендів одягу для дому
Речі /

10 українських брендів одягу для дому

Піжами, у яких можна працювати дистанційно та не боятися бути зненацька захопленим відеомітингом.

«Художники – ніби корисні бактерії». Як живе артсквот «Садік»?
Історії /

«Художники – ніби корисні бактерії». Як живе артсквот «Садік»?

Скульптор Олексій Золотарьов і художник зі світла Василь Грубляк – про те, чим живуть молоді київські художники.

5 неприхотливых домашних растений для тех, у кого погибает даже кактус
Лайфхаки /

5 неприхотливых домашних растений для тех, у кого погибает даже кактус

Симпатичные ребята, которые не будут ждать от тебя слишком многого.

7 місць, куди можна віддати непотрібні речі та книги
Речі /

7 місць, куди можна віддати непотрібні речі та книги

Розвантажити свою шафу та зробити добру справу.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше