П’ять українських митців, що створюють керамічні арт-об’єкти

|

Рубрика: Натхнення

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

2737

Від мальованих глиняних черепків епохи енеоліту до сучасних форм – українська кераміка пройшла чималий шлях. Національні керамічні традиції змішувалися зі світовими надбаннями. Ужиткова функція втратила першість, декоративна тісно переплелася зі смисловою та філософською. Відтак, в Україні з’явились майстри,  що вивели кераміку за рамки ремісництва: їхні роботи по праву можна назвати мистецтвом. Ділимось п’ятіркою улюблених митців, які створюють керамічні арт-об’єкти.

 

Gorn

Сайт

Учасники Maison Objet та Dutch Design Week, автори декорацій для відомих ресторанів, творці виставки скульптур на території національного заповідника «Софія Київська» та серії скульптур «Храми». Усе це – про майстерню авторської кераміки Gorn, яку заснували Юрій Мирко та Богдан Кривошея. Створення унікальних елементів декору та арт-об’єктів керамісти називають спеціалізацією студії. У своїх творах вони сміливо поєднують різні види глини, металів, скла та дерева. Дозволяють матеріалу проявити себе на всіх етапах роботи. А ще – надихаються природою та її здатністю змінювати непорушне.

Так, «Тіні» – це глибокий проєкт, де майстри не тільки демонструють чисте мистецтво у його декоративній суті. Вони ще й досліджують причини страждань людини та ілюзорності її світосприйняття, беручи за основу ведичні писання, власний досвід та спостереження дійсності.

«Храми» ж покликані надихнути нас бути ближчими до природи: це скульптури, яким «глина сама підказала форму» за словами авторів. Кожен об’єкт створений вручну і народжувався зі спостережень за навколишнім світом. Лінії, об’єми, кольори та сотні відбитків пальців народжують безкінечну кількість асоціацій із фрагментами людського тіла, гірських ландшафтів та сакральною архітектурою покинутих храмів. Усе це – метамова, винайдена митцями для розмови із глядачем.

 

 

Sergey Makhno Architects

Сайт

Шорт-листи престижних видань, перемоги у міжнародних конкурсах, авторитетні премії: десятки та навіть сотні відзнак має Sergey Makhno Architects. Перелічувати їх довго, та й навіщо: достатньо просто один раз поглянути на кераміку від Сергія Махно, щоб зрозуміти, звідки ця популярність. Вироби студії – скоріше скульптура, ніж утилітарні предмети. Навіть ті речі, що мають пряме функціональне призначення, виглядають, як справжній арт.

Команда Sergey Makhno Architects реалізувала проєкти в 21 країні (Китай, Америка, Канада, Іспанія, Франція, Португалія та ін.), здобувши світову славу. Але вона завжди ідентифікує себе як українську, ба більше: Сергій Махно дуже поважає та цінує давні традиції своєї країни, переосмислює їх та своєю працею викристалізовує сучасний український стиль.

Сергій Махно розповідає, що любов до кераміки відчув ще в ранньому дитинстві на рівні емоцій: з особливою теплотою згадує поїздки до бабусі і молоко в глиняному глечику. З віком кожна така поїздка на Полтавщину перетворювалась на справжню експедицію – і з тих пір кераміка все життя супроводжує митця. Зараз Сергій використовує її у предметному дизайні: у студії створюють колекції посуду, світильників, плитки, настінних панелей. Усе це робиться з використанням давніх технік та ручної праці. Філософія бренду – бачити красу неідеального, як у японському вабі-сабі.

 

 

Рустем Скибін

Сайт

Кримськотатарський художник та кераміст створює унікальну кераміку: Рустем Скибін винайшов власний стиль поліхромного розпису, поєднавши старовинні орнаменти й сучасні прийоми. Він розписує великі тарелі, піали й горнятка – посуд, можна сказати, класичний. Але неповторним його роблять саме кримськотатарські яскраві паттерни, що буквально «затягують» у свою глибину: яблуко та айва, гранат та тюльпан, мигдаль та кипарис. Цей мікс кольорів, орнаментів та смислів Скибін також застосовує у розробці  інтер’єрів, в оздобленні садово-паркових фонтанів, у розписі керамічних іграшок та різноманітних предметів декору.

Скибін використовує техніку «куру-сухой ісар-ограда», що в перекладі означає «перегородка». Суть її у тому, щоб на сухому черепку провести лінію, яка не дасть різнокольоровим глазурям змішатися.

Довершені орнаментальні структури, вишукані каліграфічні композиції, цікаві риси традиційної культури кримських татар – усе те, що митець вкладає в свої роботи, він дрібка за дрібкою збирав, так би мовити, «в полях». У пошуках автентичних кримськотатарських орнаментів він їздить в експедиції та вірить, що народ існує, поки існує його культура.

 

 

Bobkov Ceramic Studio

Instagram

Бренд, що заснував Іван Бобков, відомий своїми керамічними раковинами. Його вироби – це сучасне та якісне гончарство, у якому вдало поєднуються фантазія і талант, а також навички та знання. Митець залюбки працює із надбаннями київської школи розпису, використовуючи характерні для неї квіткові та рослинні мотиви. Також додає і образи, що використовувались у мистецтві часів Київської Русі: природні та тваринні знаки.

Та унікальність свого бренду Бобков бачить у можливості спілкування замовника і виконавця, в організації процесу виробництва: можна попросити його виготовити щось конкретно для себе, замовити індивідуальний декор, форму тощо. Проте, вироби Bobkov Ceramic Studio все рівно матимуть свій неповторний стиль.

В якийсь момент Бобкову стало нудно з однаковим набором кераміки, захотілося розвитку – тож він знайшов однодумців і розробив новий підхід до гончарної справи. Так і з’явилися його раковини – утилітарні речі, зроблені руками конкретної людини. Глина дозволяє робити їх будь-якими: гладкими, круглими, нерівними, декорованими різними орнаментами та фактурами.

На виробництво кожного предмету Бобков закладає три тижні: спочатку власне гончарство, потім декор, а далі – сушка та піч. Чашку він робить на гончарному колі за 25 секунд, а складний тиквач для вина – близько сорока хвилин. Майстер найбільше любить розмалювати кольоровими глинами по сирому виробу.

 

 

Pynlyk Art Ceramics

Сайт

Фестивалі, виставки, конференції та власні проєкти – це царина ще одного керамічного бренду Pynlyk Art Ceramics. Його засновниця Ольга Пильник створює посуд, плитку, скульптуру, освітлення та декор.

Її називають творчинею постмодерної скульптури в кераміці, а ще – керамічною хуліганкою. Ольга практикує нестандартний підхід до стандартних речей і певна, що керамічним може бути все: і одяг, і пакети, і трава. Роботи мисткині сповнені то тонкого гумору, то у’їдливої іронії, то філософської глибини.

Вражають і візуально, і суттєво скульптури для проєкту «Festina lente», що в перекладі з латини означає «поспішай повільно». Це плетіння, мереживо, плісе та вузли: здається, що тканина, але насправді тонка керамічна робота. У проєкті йдеться про сучасну культуру швидкого споживання, зокрема модну та текстильну індустрію. Авторка метафоричними скульптурами хотіла привернути увагу до проблеми, ще раз нагадати про згубний вплив споживацтва на екологію. Вона не тільки ставить питання, а й роздумує над тим, як це змінити.

|

Рубрика: Натхнення

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

2737

ТЕМИ:

Читай також:

Украинский бренд запустил коллекцию посуды из переработанного стекла
Новини /

Украинский бренд запустил коллекцию посуды из переработанного стекла

Бокалы, тарелки и вазы создают вручную по старинной украинской технологии.

Большой гайд по бокалам
Напої /

Большой гайд по бокалам

Бокал – это инструмент для наслаждения напитком. Рассказываем, как его выбрать. 

Как правильно хранить картины? Лайфхаки от художницы
Лайфхаки /

Как правильно хранить картины? Лайфхаки от художницы

Нюансы, о которых ты мог(-ла) не подумать.

Розумні й красиві. 7 новинок українського нон-фікшену
Конспект /

Розумні й красиві. 7 новинок українського нон-фікшену

Нон-фікшен впевнено крокує до провідних місць на наших книжкових полицях.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше