Як змінювати простір кімнат та кухні завдяки рослинам?

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2823

Видавництво ArtHuss готує до друку новинку – книгу «Дикі інтер’єри. Красиві рослини в чудових просторах». І доки передзамовлення тривають, ділимось уривком про те, як з змінювати простір завдяки рослинам та які з них найкраще почуватимуть себе на твоїй кухні. 

Автор книги Гілтон Картер – ентузіаст рослин та стиліст інтер’єрів, який має популярний блог та турбується про захист флори. Він прагне розповідати візуальні історії за допомогою рослин та надихати садівництвом як мистецтвом. 

«Я маю непереборне бажання оточувати себе рослинами. Щоб утілювати це прагнення в усіх сферах життя, я готовий на все. Вдома я створив рослинний простір, моя квартира-студія сповнена зеленої пишноти, куди б я не помандрував, усюди я шукаю місцеві ботанічні сади та оранжереї.

Мене шалено приваблюють місця, наповнені рослинами. Згадайте відчуття, коли ви дивитеся вгору, наставляючи своє обличчя сонячним променям першого погожого весняного дня? Цей дотик тепла до вашого лиця, запах повітря, який буває тільки наприкінці зими, усмішка, що з’являється, коли помічаєш перші ознаки весни, - я переживаю всі ці відчуття щоразу, як потрапляю до приміщення з рослинами. Такі місця є для мене життєдайними, і я певен, що не самотній в цьому переживанні. 

Я люблю називати такі простори «дикими інтер’єрами». Ми щасливі жити за часів, коли таких місць багато, як ніколи раніше. Це можуть бути оселі чи ресторани, готелі чи залізничні вокзали, де люди й рослини спільно творять новий життєвий простір. Для багатьох із нас така потреба оточувати себе рослинністю є самим життям».  

Книга складається з кількох частин, кожна з яких допоможе читачам створити розкішний інтер’єр: не лише красивий, але й такий, що створює психологічний комфорт. Окрім того, автор фокусується на локаціях, які його надихають, та ділиться переліком десяти улюблених рослин, які прикрашають простір і за якими зможуть доглядати не лише досвідчені садівники, але й новачки.

Гілтон Картер також розповідає, які рослини обрати для різних кімнат. А нам особливо припав до душі уривок про використання рослин у кухні. 

 

 

Рослини для різних кімнат

Щодо мене, то жодну з кімнат у моїй оселі я не вважатиму завершеною, якщо там не ростиме хоч трохи зелені. Це наче легкий дотик життя, який так багато додає до простору,— він перетворює затхлі та мертві приміщення на живі та квітучі простори.

Тому якщо ви хочете вдихнути в приміщення життя, оселивши там рослину, вам необхідно знати, яка саме рослина почуватиметься найкраще в тій чи тій кімнаті. Але перш ніж добирати рослини для своєї оселі, я вивчаю, в яких середовищах вони ростуть у дикій природі. Наприклад, якщо опиняюся в ботанічному саду чи оранжереї, я знаходжу рослини, які тримаю вдома, і зауважую, яка атмосфера створена для них тут. У тропічних оранжереях повітря завжди вологе й тепле — тут повсякчас чути шипіння зволожувачів повітря, що випускають водяну пару, яка розноситься теплицею. Це наводить мене на думку, чи не поставив я свої тропічні рослини в кімнатах з надто сухим повітрям, і час від часу їх зволожую. Ви можете також звернути увагу, що в теплицях великі рослини створюють наче купол над меншими, тож останні не отримують прямих сонячних променів; тому якщо ви маєте такі рослини вдома, важливо знайти для них тінисті місця. 

Варто повторити, що рослини матимуть ефектніший вигляд у вашій оселі, якщо у виборі брати до уваги їхній розмір, колір, висоту, температуру повітря та шляхи переміщення людей кімнатою. Наприклад, якщо ви шукаєте рослину для кімнати з високими стелями, я би порадив взяти рослину великого розміру чи таку, яка звисатиме з-під стелі— це створить зорові акценти на вищих рівнях кімнати, і вона видаватиметься більш наповненою. Якщо ж ви хочете обрати рослину для маленької кімнати, тут треба діяти навпаки. Для менших просторів найкращим рішенням стануть найменші рослини, і тут вам допоможуть стелажі — вони вивищать вазони над рівнем підлоги.

Не забуваймо й про позитивний вплив рослин на наше здоров’я — вони сприяють очищенню повітря, підвищенню вологості, створюють відчуття добробуту, а до того ж можуть творити справжні дива у просторах, де їм добре живеться.

 

 

Кухня

Мене часто питають, чому на моїй кухні та у ванній немає рослин, і відповідь дуже проста: у цих приміщеннях я не маю вікон. Чесно кажучи, я дещо заздрю тим, хто може тримати зелень у цих ідеальних просторах для рослин, котрі люблять вологі ґрунт і повітря. Розміщення рослин на кухні має свої переваги: коли ви готуєте, утворюється волога, яку люблять деякі рослини. До того ж вода тут завжди під рукою, тож ви ніколи не забудете, що рослину необхідно полити, а тут це ще й досить зручно.

 

У Балтиморі, штат Меріленд, Джеймі Кемпбел та Друрі Байнам ретельно добирали рослини, що додали б кольорів та життя їхній кухні. Оскільки тут розташовані два вікна, що виходять на північний схід, і світло тут є майже весь день, Джемі та Друрі мали великий вибір. І він припав на мої улюблені рослини. На протилежній стороні кухонної стійки, де вони зберігають свої кулінарні книжки, калатея лансіфолія (Calathea lancifolia) додає кімнаті кольору й текстури. Калатеї ідеальні для кухонь, бо вони люблять частий полив.

Важливо, щоб земля була ледь зволожена, тому близьке розташування раковини— це перевага. Оскільки калатеї можуть жити за низького рівня освітлення, задня частина стійки— місце, що розміщується поодаль від вікна,— добре годиться для них. На іншому боці стійки, ближче до вікна, Джеймі та Друрі тримають свої сукуленти. Ці маленькі рослини теж добре годяться для кухні, їх варто згрупувати, так буде красивіше. Якщо дослідити, де сукуленти найкраще почуватимуться в будинку, то відповідь буде однозначна — на кухонному підвіконні.

 

Це оселя Венді Лау в Торонто, Канада. На кухонному підвіконні господарка влаштувала дитячий садок для маленьких рослин. Самшит вічнозелений (Buxus sempervirens) живе тут просто біля раковини; його можна поливати майже щодня, це необхідно для його життєдіяльності. Потрібно, щоб ґрунт, у якому росте самшит, завжди був ледь зволожений, тому добре тримати рослину в місці, де про полив неможливо забути.

Венді навіть дотепно посадила кілька крихітних сукулентів у маленьке латунне кашпо у формі ванни. Кухня — одне з приміщень, де відбувається найактивніший рух. Тут усі збираються, коли приходять гості, тому маленькі вазони для рослин позбавлять простір відчуття захаращеності та неорганізованості.

 

 

Рослини, які можуть стати окрасою кухні

 

 

 Рослина  Таро (Colocasia esculenta)
 Освітлення  Яскраве непряме світло.
 Полив  Підтримуйте верхній шар ґрунту ледь зволоженим. Не допускайте, щоб він повністю висохнув, але будьте обережними й не залийте рослину, щоб не замулити їй коріння.

 

 Рослина  Папороть нефролепіс «лимонний ґудзик» (Nephrolepis cordifolia ‘Lemon Buttons’)
 Освітлення  Яскраве непряме світло, що переходить у середнє освітлення.
 Полив  Підтримуйте верхній шар ґрунту ледь зволоженим. Не допускайте, щоб він повністю висохнув. Обприскуйте щотижня.

 

 Рослина  Тілландсія (Tillandsia)
 Освітлення  Яскраве непряме світло, що переходить у середнє освітлення.
 Полив  Занурте в теплу воду на п’ять хвилин, а потім переверніть її та дайте змогу повністю висохнути, перш ніж повернути на місце. Обприскуйте щотижня.

 

 Рослина  Товстянка (Crassula ovata)
 Освітлення  Прямі сонячні промені та яскраве непряме освітлення.
 Полив  Поливати варто, коли верхній шар (5 см) повністю висохне. Взимку поливайте рідше.

 

 Рослина  Мікросорум пухирчастий (Microsorum diversifolium)
 Освітлення  Прямі сонячні промені та середня інтенсивність освітлення.
 Полив  Підтримуйте верхній шар ґрунту ледь зволоженим. Не допускайте, щоб він повністю висохнув. Обприскуйте щотижня.

 

 

 Зробити передзамовлення 

 

Фото на головнiй: Karolina Grabowska / Pexels

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2823

ТЕМИ:

Читай також:

Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?
Лайфхаки /

Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?

Публікуємо уривок з книги «Щасливий дім. Зміни свій дім, перетвори своє життя».

7 растений, которые хорошо переносят холод и темень

Лайфхаки /

7 растений, которые хорошо переносят холод и темень


Рассказываем, каким зеленым дружочкам будет хорошо на твоем подоконнике даже в ноябре.

7 книжок про дім та затишок
Розваги /

7 книжок про дім та затишок

Що почитати, аби зробити своє життя більш комфортним, затишним та впорядкованим.

«Они делают пространство твоим». Еще две истории о любимых растениях
Історії /

«Они делают пространство твоим». Еще две истории о любимых растениях

Как вырастить собственные домашние джунгли?

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше