Світ, сповнений кольору. Як використовувати колірні гами в інтер’єрі?

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2263

Видавництво ArtHuss продовжує захоплювати наші книжкові полиці хорошими книжками про домашній затишок, декор та інтер’єр. «Натхнення кольором» – книга стиліста Ганса Блумквіста, який протягом років винаходить палітри для інтер'єрів та створює власні кольори. Публікуємо уривок із книги — про важливість кольору та пошуки колірного натхнення у природі. 

 

 

Коли йдеться про колір та підходи до роботи з ним, ми дуже часто натрапляємо на самопроголошених «експертів», котрі сиплять правилами й настановами про те, які відтінки обирати, як із ними працювати, котрі можна поєднувати. Одначе запевняю:  неможливо помилитись, обираючи кольори – адже тільки ви маєте право вирішувати, що пасує  вам якнайкраще. 

Можливо, мені легко так казати, бо за час роботи стилістом інтер’єрів я навчився тонкощів декорування й знаю, як найліпше  досягти потрібного ефекту. Та саме завдяки своєму досвіду я можу стверджувати, що створити вдалу схему не так складно, як вам може здатися. Утім, це все-таки вимагатиме від вас сміливості: покластися на власне чуття, обрати те, що вам подобається, та поєднати все це в індивідуальний спосіб.

Як це часто буває в житті, найбільше тут важить рішучість – внутрішня впевненість обирати саме ті кольори, які вам до смаку. Багато хто ставиться до підбору кольорів занадто боязко, проте, поступившись своїми вподобаннями, ви можете пошкодувати. Наважитися часом непросто, але, зрештою, це лише фарба: не сподобається – можна перефарбувати!

Слід пам’ятати кілька речей.  Велике значення має природне світло у вашій оселі.  Північне світло – прохолодне і блакитне, тож воно може надавати приміщенню холодного, похмурого вигляду. Південне світло – золоте і яскраве, тому в ньому добре виглядає майже будь-який колір. Але зважайте, що білі кольори в південному світлі можуть ставати кремовими, а сірі – бежевими. Аби завчасно оцінити результат, я завжди беру пробник фарби й накладаю її на відрізок шпалер.

 

СВІТ, СПОВНЕНИЙ КОЛЬОРУ

Нам звично сприймати колір за належне. Ми забуваємо цінувати дивовижний, приголомшливий світ навколо нас, сповнений безлічі відтінків, здатних підняти дух чи заспокоїти розум. Завдяки роботі мені пощастило подорожувати світом, і куди б я не подався, колір завжди мене дивує. Я нерідко замиловуюся різними кольорами й особливостями світла, що мені випадає бачити у різних куточках планети.  Ніщо не надихає мене так, як кольори природного світу. 

Тож наступного разу, як залишите свою домівку – не важливо, чи минатимете ви знайомі краєвиди, чи навідаєтеся до іншої країни, – озирніться навколо й помилуйтеся розмаїття кольорів, які вас оточують. Тепер, коли всі смартфони мають камери, ми можемо запросто дістати телефон із кишені й зафіксувати те, що нам запало в око. Протягом останніх кількох років я зібрав величезну колекцію знімків, на яких зображено найрізноманітніші кольори й текстури, і ці знімки є потужним джерелом натхнення. Спробуйте самі: наступного разу, як шукатимете кольорового натхнення, погортайте фотографії на телефоні та завважте, які саме вам одразу ж припадають до душі.

Подорожуючи, я дуже часто роблю знімки за допомогою телефону і практично всюди виявляю щось красиве. Подорож до Мексики розбуркала в мені нову любов до таких яскравих насичених кольорів, як жовтий і червоний. Природа завжди надихає мене своїми колірними поєднаннями, як-от на фото із зеленими й червоними стручками гороху (праворуч посередині) або зеленаво-жовтими квітками цукіні (зверху посередині).

Природа – мій незмінний відправний пункт у роботі з інтер’єром. Навколишній світ дарує нам невичерпне джерело кольорового натхнення. Кольори цих гарбузів, мушель, качанів кукурудзи та зів’ялого листя – це лише лічені приклади моїх улюблених відтінків. Ці фотографії було зроблено в різних куточках світу, зокрема в мексиканському місті Тулум, у Барселоні, Кейптауні, Стокгольмі та на півдні Франції.

Будь-яка пошарпана чи зношена текстура неодмінно привертає мій погляд, надто коли на поверхні ще зберігся колір. Двері (зверху ліворуч) я побачив у одному ресторані в Мексиці. Коли я подорожую, то завжди навідуюся на місцевий ринок, бо обожнюю знаходити небачені раніше овочі та фрукти. Сухе пальмове листя й вінтажна мотузка можуть надихнути на цікаві ідеї щодо кольору чи текстури.

 

НАТХНЕННЯ ТЕМНИМ

Похмурі, темні кольори декому видаються важкими для сприйняття; та багато хто їх обожнює і мріє спробувати у власній оселі, але ніяк не зважаться. Я фанатію від темних кольорів і шкодую, що замало їх використовував у своєму домі. Вони справляють сильне враження і створюють хвилюючий ефект, водночас заспокоюють і ніби огортають тебе.

Серед розмаїття темних пігментних кольорів слід виокремити найтемніші відтінки індиго, а також чорнильно-чорні, грозово-сірі та землисто-коричневі тони. Варіації цих кольорів  пасуватимуть до будь-якого архітектурного стилю та декору – як до ультрасучасного, так і до традиційного.

 

 ТЕМНЕ ОБРАМЛЕННЯ 

Мені дуже подобається ця проста обстанова при величезному вікні: просте плетене крісло й велетенський цинковий горщик можуть зробити будь-який куток вашої оселі надзвичайно стильним. Якщо ви маєте великі вікна, котрі пропускають багато світла, як-от на цій фотографії, не бійтеся фарбувати стіни у вашому помешканні в дуже темний колір: у залитій світлом кімнаті він може виглядати досить ефектно. Віконниці на фото вкриті напівматовою фарбою, що відбиває світло та спрямовує його в кімнату.

Природа пропонує безліч темних кольорів для натхнення, хоча це й не надто помітно погожої літньої днини, коли все кругом рясніє зеленню і барвистими квітами. Та ближче до осені ці яскраві кольори починають тьмянішати, а на зміну їм приходять кольори похмурішої гами. Я прихильник літа, тож не дуже полюбляю цей перехідний період, коли довгі спекотні дні поступаються темним прохолодним вечорам. І все ж таки я віддав би перевагу тій різноманітнішій палітрі, що її приносить з собою осінь. Певно, тому, що кольорова гама осені є набагато м’якшою та спокійнішою. Усе поєднується напрочуд гармонійно: темно-оранжеве листя на коричневій землі, засипаній опалими каштанами. Саме цієї пори в мене найактивніше виникають ідеї щодо кольорів, адже ці темні відтінки є дуже гарними й універсальними фонами.

 

 

 

  Книга Ганса Блумквіста «Натхнення кольором» вже доступна за попереднім замовленням на сторінці видавництва ArtHuss

 

 Щоб не пропустити нові цікаві тексти, підпишись на 34home у  Instagram  та  Facebook

 

Фото на главной: Ksenia Chernaya / Pexels

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2263

ТЕМИ:

Читай також:

8 детективов, от которых невозможно оторваться
Розваги /

8 детективов, от которых невозможно оторваться

Делимся нашими любимыми историями с динамичным сюжетом и непредсказуемой развязкой.

7 книжок про дім та затишок
Розваги /

7 книжок про дім та затишок

Що почитати, аби зробити своє життя більш комфортним, затишним та впорядкованим.

7 добрых книг с хорошим концом
Розваги /

7 добрых книг с хорошим концом

Рассказываем, в какие книги можно закутаться, как в плед, и не беспокоиться о том, что в конце придется рыдать.

5 увлекательных книг для осенних вечеров
Розваги /

5 увлекательных книг для осенних вечеров

Согревающие душу сюжеты.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше