Як облаштувати «здоровий» робочий простір?

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2375

Чергова новинка видавництва ArtHuss із серії книжок про інтер’єри – книга «Дизайн добробуту: Посібник з оптимізації оселі для здоров’я, комфорту та щастя». Доки передзамовлення тривають, ділимось уривком про те, як облаштувати комфортний й зручний простір для роботи вдома. 

Авторка книги Джеймі Ґолд – сертифікована фахівчиня з кухонного дизайну та побудови сталого життєвого простору, а також лекторка в клініці здоров’я Мейо (США). Провідний журнал Kitchen & Bath Design News включив її до списку 50 найкращих інноваторів сьогодення.

«Усім нам часом доводиться вирішувати справи, працювати чи відпочивати далеко від дому, але підзаряджаемось і відновлюємося ми здебільшого там, де проживаємо. Цей принцип майже не має винятків і не залежить від спортивних зацікавлень чи кар'єрних прагнень. Ми їмо й куховаримо на своїх кухнях, прибираємо й відпочиваємо у ванних кімнатах і відновлюємо сили в спальнях, де намагаємося якомога довше поспати, перш ніж розпочати довгий напружений день.

Конструкція, організація й оформлення місця, де ми живемо, колосально впливають на наш емоційний і фізичний стан. У цій книжці я дослідила, як кожне приміщення може нам допомогти чи зашкодити, і дала кілька порад, як зробити помешкання здоровішим, безпечнішим і функціональнішим, щоб поліпшити своє життя. І ті, хто вперше винаймає квартиру, і ті, хто оновлює власне помешкання, і будівничі дому своєї мрії неодмінно знайдуть на цих сторінках корисні ідеї щодо покращення своєї оселі та здоров'я».  

Книга включає як загальні поради про те, як обирати матеріали та конструювати «простір здорової людини», так і конкретні лайфхаки про облаштування окремих кімнат і зон у помешканні. А нам особливо припав до душі уривок про створення гармонійного й комфортного простору для роботи удома. 

 

***

Робота в дистанційному режимі стає дедалі популярнішою: чимало людей працює вдома постійно, дехто проводить один день удома й чотири в офісі, а є й ті, кому взагалі доводиться часто працювати в дорозі. Це про вас?

Можливо, ви ходите на роботу, а вдома готуєтеся до отримання наукового ступеня чи сертифікату, пишете блог або роман, ведете невеличкий бізнес чи займаєтеся сайтом власного інтернет-магазину. Ви облаштували робоче місце в кінці коридору біля спальні? Чи, може, поставили стіл і робоче крісло в кутку цієї спальні? Для багатьох робоче місце – будь-який куточок, де можна сконцентруватися. Виглядати воно може як завгодно, але є кілька універсальних слушних порад, як зробити робоче місце комфортним.

Що більше годин ви проводите за роботою вдома, то важливіше, щоб дім підтримував ваше фізичне й емоційне здоров’я. Але як цього досягти? Основа будь-якого домашнього кабінету (байдуже, лише робочого чи багатофункціонального) – місце для сидіння, робоча поверхня, освітлення, сховища й робоча техніка. Додаткові бонуси – заспокійлива кольорова гама, доступність природи та можливості для творчості.

Зважаючи на те, скільки годин ми часом витрачаємо на роботу, важливо, щоб наш робочий простір був ергономічним. Що це означає? Це означає, що меблі й робоче обладнання працюють із вашим тілом як одне ціле та допомагають досягти потрібного результату. Якщо ви коли-небудь відчували біль у шиї чи попереку наприкінці робочого дня, цілком імовірно, що ваше робоче місце не ергономічне. Якщо ви працюєте з дому, це можна змінити.

 

 

Робоча поверхня

Працювати вдома можна й за кухонною стільницею чи обіднім столом, однак стандартні обідні чи барні стільці аж ніяк не ідеальні для довгих годин сидячої роботи. Насправді довгі години сидячої роботи – це в принципі неідеально, і цю думку поділяють безліч експертів з охорони здоров’я. Тому давайте розглянемо декілька альтернативних ідей.

 

Регульований робочий стіл дає змогу кілька разів на день змінювати висоту робочої поверхні, щоб по черзі сидіти та стояти.

 

За допомогою спеціальних опор і механізмів, що кріпляться на робочий чи обідній стіл або кухонну стільницю, можна встановити зручну висоту клавіатури, а за допомогою кронштейнів – відрегулювати положення монітора. Кріплення бувають різних стилів і розмірів – є навіть моделі, на яких можна помістити два монітори, якщо цього вимагає специфіка роботи. А ще це надзвичайно зручно, коли за одним робочим столом працюють люди різного зросту чи роблять уроки діти.

Важко сказати, який матеріал підходить для робочої поверхні краще за інші. Красиві матеріали, які легко чистити (дерево, штучний камінь чи ламінат) – хороший вибір у сезони застуди та грипу, коли прибирати доводиться частіше.

Характер роботи визначає розмір робочої поверхні. У ширшого столу є одна безумовна перевага: він дає більше місця для ніг, і вам не треба впиратися колінами в чужі ноги, бічні панелі чи шухляди. Пильнуйте, щоб можна було ближче підкотити крісло, щоб робочі екрани стояли на зручній відстані й до всього виходило дотягтися без зайвих зусиль. Експерти з ергономіки не мають одностайної думки щодо користі підлокітників, але сходяться на одному: якщо підлокітники не дають зап’ястям згинатися під час тривалої роботи за клавіатурою й розташовані під долонями, а не під зап’ястями, вони можуть зменшити втому та стрес.

 

Місце для сидіння

Якщо ви кожного дня довго сидите в кріслі, воно має бути зручним і підтримувати тіло в правильному положенні. Регульованість необхідна для максимальної ергономічності, тому спинка, підлокітники, висота сидіння й опора для попереку повинні підлаштовуватися під параметри тіла.

Експерти з охорони здоров’я рекомендують регулювати висоту так, щоб стегна були паралельними до підлоги, а стопи розслаблено й рівно стояли на підлозі чи підставці для ніг. Підлокітники слід встановити на висоті, що дозволяє плечам розслабитися.

 

.

Деякі медики рекомендують замість крісла поставити гімнастичний м’яч зі стабілізувальним каркасом (щоб не котився в різні боки) або балансувальний стілець (який, до речі, чудово підійде й для кухні, адже поки ним не користуються, його можна легко прибрати під стіл). Балансування тримає спину в тонусі, позитивно впливає на поставу й мінімізує шкоду для хребта від тривалого сидіння в звичайному кріслі. Якщо ви не хочете купувати м’яч, непоганим варіантом стане простий балансувальний диск, який встановлюється просто на крісло.

Вставати й рухатися під час тривалої сидячої роботи також дуже корисно. Якщо у вас регульований стіл, можете піднімати робочу поверх- ню разом із комп’ютером, а бездротова гарнітура дозволить розім’яти ноги під час дзвінків. Вельми непогана річ – стіл із біговою доріжкою, хоча така опція на постійній основі підійде далеко не всім. Рухатися, поки говориш по телефону, – це одне, а коли працюєш над архітектурним проєктом – зовсім інше.

Інколи досить просто періодично вставати та розминатися впродовж робочого дня. Виділіть місце на підлозі, щоб потягнутися, походити, по- маршувати чи ввімкнути музику й потанцювати між правками поточ- ного проєкту. (Ви вдома, на вас ніхто не дивиться!)

Якщо під час роботи доводиться часто стояти (особливо на кахлях чи бетоні), варто придбати амортизаційний килимок, який допоможе зняти напругу з тіла. Такі килимки зазвичай продаються в спортивних магазинах і ортопедичних салонах.


 

Освітлення

Якщо ваша робоча поверхня – кухонний острівець чи стійка, за якою ви снідаєте, найімовірніше, на ній буде робоче точкове освітлення. Якщо ж це столик у спальні, точкового освітлення там може й не бути. Верхнього світла зазвичай замало для робочого місця, особливо, якщо це лампа, що світить з іншого кінця кімнати, чи люстра посеред стелі, – здебільшого, ви самі кидаєте тінь на робочу поверхню, і там стає ще темніше.

Якщо у вас удома є окремий робочий кабінет, встановіть точкове джерело світла під настінною шафкою чи поличкою над столом, щоб світло падало на робочий стіл, – це вельми зручна альтернатива настільній лампі. Природне освітлення надзвичайно корисне, бо покращує настрій і працездатність, але в певні години воно може кидати відблиски на монітор. Тому найкраще рішення – насолоджуватися сонячними промінчиками, розсіяними через завіси, жалюзі чи римські штори або встановити антиблікове скло для монітора.

Якщо ваш домашній кабінет – це ще й бібліотека, то не зайве буде подбати про підсвічування полиць зі стелі, стін або книжкових шаф. Вам навряд чи хотітиметься читати в темряві, де буде складно знайти потрібний том. Якщо вам часто доводиться сидіти за роботою до ночі, зверніть увагу на циркадну систему освітлення або на розумні лампи. Температуру їхнього світла можна регулювати – від яскравого й прохолодного вранці (щоб легше було розворушитися) до розслабленого й теплого наприкінці дня (щоб легше було розслабитися та згодом заснути).

 

  Зробити передзамовлення

 

Фото: Unsplash

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2375

ТЕМИ:

Читай також:

Как сделать (почти) каждое утро добрым? 5 шагов
Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?
Лайфхаки /

Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?

Публікуємо уривок з книги «Щасливий дім. Зміни свій дім, перетвори своє життя».

Як змінювати простір кімнат та кухні завдяки рослинам?
Лайфхаки /

Як змінювати простір кімнат та кухні завдяки рослинам?

Публікуємо уривок з нової книги «Дикі інтер’єри».

«Книги – это доступная роскошь». Антон Фридлянд – о своей домашней библиотеке
Історії /

«Книги – это доступная роскошь». Антон Фридлянд – о своей домашней библиотеке

Разговор о читательских привычках и свежих литературных открытиях.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше