Почну з понеділка: як привчити себе викидати менше їжі

|

Рубрика: Почну з понеділка

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

2237

Бентежні повідомлення про те, що ледь не половина виробленої їжі опиняється на смітнику, змушують задуматись: можливо, ми щось робимо не так? Та насправді, сформувати корисну звичку не викидати їжу не складно – і ось кілька дієвих порад. 

Тільки за 2019 рік люди в усьому світі відправили у смітник 931 мільйон тон їжі. Українець же відправляє у смітник у середньому 76 кг органіки на рік. Більшість із цього ще можна було з’їсти – припускають автори звіту Програми ООН з довкілля, які й підрахували кількість «їстівного сміття».
Останнім часом ця тема турбує не лише науковців, а й пересічних споживачів і стає новим трендом. IKEA випускають The ScrapsBook з рецептами страв із залишків їжі, а кухар-телеведучий Євген Клопотенко у черговому шоу годує зірок обідом з «некондиційних» інгредієнтів. Проте, говоримо про екологію ми завзято, а от їсти чорні банани та цвілі огірки – не дуже й хочеться. У соціальних мережах такі експерименти збирають чимало негативних реакцій. Втім, зменшити кількість харчових відходів на кухні можна навіть без того, щоб чаклувати над цибулевим лушпинням та підгнившим авокадо.

 

 Плануй   

Щоб менше викидати – треба менше купувати. Золоте правило, яке чомусь дуже важко виконати. Заходячи в магазин, ми втрачаємо відчуття міри і «згрібаємо» все, що виглядає апетитно. Щоб цього не сталося, ходи на продуктовий шопінг з чітким списком того, що їстимеш наступного тижня. Так, для цього доведеться витратити час і спланувати меню на сім днів. Але повір, це значно оптимізує не тільки кількість продуктів, а ще й твій час. А BBC радить ще й фотографувати вміст холодильника перед тим, як відправлятися на закупи: так ти знатимеш, що є вдома. І не купиш зайвого.  



 Правильно зберігай 

Часто ми «втрачаємо» продукт саме під час його зберігання вдома: хліб пліснявіє, огірки та банани гниють, а картопля чи буряк всихають. І ми викидаємо їх, відправляючись за новою партією тієї ж їжі, половина якої знову опиниться на смітнику як «некондиція». Аби покласти край цьому безкінечному процесу, варто переглянути свої звички: прибери з холодильника, шаф та столу будь-яке пластикове пакування. Воно створює ефект «парника», від чого продукти швидше псуються. Хліб та випічку радимо зберігати у конопляних мішечках чи лляній серветці (є у DevoHome, Moonlinen); сир, фрукти та інші напівтверді продукти загортати у вощені серветки (є у 0ZERO), овочі тримати у красивих дерев’яних ящиках (можна замовити у woodlavka).

 

 Готуй нове 

Читаючи коментарі на тему в мережі, ми часто натрапляємо на відголоски нашого «голодного» минулого: «я рада, що можу собі дозволити викинути це все», «фу, я б таке ні за що не спробував». Це говорить тільки про одне: треба сказати «ні» стереотипам у своїй голові, якщо ти прагнеш до екологічності. І йти маленькими кроками: спробувати посмажити цвітну капусту разом з ніжкою, а стебла від селери та шпинату пустити на смузі (дуже смачно – ми перевіряли!). Ну, і завантажити все-таки ту книгу від IKEA: не обов’язково одразу перетворювати свою кухню на безвідходне виробництво, але експериментувати варто. Наприклад, там є круті ідеї, як приготувати чіпси з підсохлих грибів або варення з цедри кавуна.

 

Фото:  priscilladupreez | unsplash.com 

Фото:  Polina Kovaleva | Pexels 

 

 Роби заготовки 

Бабуся виростила 10 кілограмів моркви? Чи ти сам(-а) притягла з ринку забагато полуниці? Аби врятувати від неминучого «переселення» до сміттєвого баку, усе це можна перетворити на заготовки для майбутніх страв, заморозивши порціями. Для цього треба купити контейнери або зіп-пакети з нетоксичного харчового пластику. Вони є, наприклад, у бренда домашнього декору Tarlini – багаторазові, підійдуть навіть для рідких продуктів на кшталт перетертих ягід.

 

 Ділись 

Якщо з плануванням не вийшло і тебе лякає велетенська гора продуктів на кухні – клич друзів! На піцу, вареники, яблучні оладки, гриль, що завгодно. Так ви проведете разом час і врятуєте їжу від сумної долі. А коли перестараєшся з кількістю приготованих котлет, пончиків чи стейків – не соромся пригостити сусідку чи колегу. Повір, люди прекрасно реагують на таку турботу (звісно, мова йде про свіжу їжу гарної якості).
 


 Утилізуй  

Але навіть коли якість страви втрачена, ти ще можеш  «застрибнути» в останній екологічний вагон. Не встиг поділитися – тоді хоча б правильно утилізуй. Постарайся, аби органічні відходи не змішувалися з побутовими і не потрапляли на полігон. Для цього відсортовуй органіку (може стати у нагоді картонний контейнер). Її можна відвезти на дачу або закопати десь у відлюдному місці. А для особливо «просунутих» у темі є навіть побутові компостери. Вони підходять для квартири і дозволяють спати спокійніше: залишки твоєї вечері не виділятимуть метан на звалищі.

 

Фото:  Anete Lusina | Pexels 

|

Рубрика: Почну з понеділка

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

2237

ТЕМИ:

Читай також:

Большой гайд по спарже
Їжа /

Большой гайд по спарже

Как выбирать спаржу и как приготовить ее так, чтобы получить почти мишленовский результат?

Почну з понеділка. Як зробити життя домашніх тварин більш екологічним?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка. Як зробити життя домашніх тварин більш екологічним?

Привчаємо домашніх улюбленців до життя у стилі zero waste.

Як зробити ванну більш екологічною?
Лайфхаки /

Як зробити ванну більш екологічною?

Час привести до ладу і ванну кімнату.

«Я живу над собственным кафе». История пространства Ozero
Історії /

«Я живу над собственным кафе». История пространства Ozero

Владелица кафе «Субота» Ольга Помозова – об исполнении мечты и экодружественном образе жизни.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше