Про що поговорити з близькими у жовтні? Дайджест хороших новин

Про що поговорити з близькими у жовтні? Дайджест хороших новин

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: 34crew

|

1669

Від нобелівської премії до конкурсу на найтовстішого ведмедя Аляски – жовтень не перестає тішити нас хорошими новинами. А отже, можна не хвилюватись, що розмова з близькими за сімейним столом поверне не туди. 

 

На Алясці обрали найтовстішого ведмедя. Ним став 27-річний Отіс

 Читати на explore.org 

Протягом останнього тижня небайдужі до питань збереження біорізноманіття та просто поціоновувачі товстих волохатих ведмедиків обирали цьогорічного чемпіона – найтовстішого вдемедя у національному парку Катмай на Алясці. Ініцатива існує вже шостий рік поспіль: протягом літа співробітники парку слідкують за тим, як грізлі впольовують лосось та набирають достатню вагу, аби провести сім місяців у барлозі під товщею снігу. І все – для того, щоби привернути більше уваги до збереження бурих ведмедів. 

Активісти навіть об’єднались у групу на фейсбуці і цього року кампейнили за старого ведмедя на ім’я Отіс. Він з’явився на найбільш рибному місці пізніше за решту ведмедів, худим і майже без зубів – але за сім тижнів встиг набрати неабияку масу. Вчені підрахували, що Отісу щонайменше 27 років – при тривалості життя самця грізлі у 20-25 років. Тож цей досвічений ведмідь точно заслужив свою цьогорічну нагороду. 

 

 

У Лестері озеленили автобусні зупинки – все заради бджіл

 Читати на mymodernmet.com  

Оскільки популяція бджіл стрімко знижується в усьому світі, доводиться шукати нові способи зберегти цих надважливих для екосистеми тварин. Тож в англійському Лестері запустили проєкт Bee Bus Stops – і тепер всі традиційні автобусні зупинки облаштують зеленим дахом та сонячними панелями. Газон на даху засіють польовими травами, квітами й сукулентами, а сонячну енергію використають для поливу. 

Перевага таких «прихістків для бджіл» над звичайними клумбами ще й в тому, що комахи літатимуть на висоті від доріг і тротуарів, а тому не перетинатимуться з людьми й не страждатимуть від взаємодії з транспортом. У мерії міста запевняють, що завдяки таким крокам до 2030 року місто стане кліматично нейтральним – та справді дружнім до бджіл. 

 

 

У Данії художник вкрав у музею 84 000 доларів та назвав це актом мистецтва

 Читати на babel.ua

Митець Єнс Ханніг отримав від музею гроші для того, щоби відтвори свою більш ранню роботу – інсталяцію із двох скляних рамок, наповнених банкнотами. Робота мала відображати річний прибуток Данії. Та. Зрештою, хуждожник надіслав до музею коробку з цією роботою, але у ній бракувало 534 тисчі крон. Сам художник пояснив, що це і є його нова робота – під назвою Take the Money And Run («Бери гроші та біжи»). За словами художника, неповернуті гроші – це протест проти винагороди, яку він мав отримати за роботу. 

«Чому я не можу зробити твір мистецтва про моє власне становище? Якщо ви працюєте на паршивій роботі і вас все ще просять платити за це, просто хапайте касу й біжіть» - повідомив художник спантеличеним кураторам музею, які тепер розглядають можливість звернутись до поліції. 

 

 

Довкола Мадрида готуються висадити повноцінний міський ліс

 Читати на mymodernmet.com 

Великі міста – а особливо ті, в яких розвинена промисловість – у літні місяці можуть ставати «островами спеки», де температура підвищується на критичні кілька градусів порівняно з сільською місцевістю. Цікаве рішення проблеми знайшли у Мадриді: міська рада запропонувала висадити довкола міста повноцінний ліс, який буде очищати повітря та вбирати парникові викиди. 

Для цього протягом наступних п’яти років довкола міста висадять півмільйона(!) дерев – місцеві види берез, дубів та хвойних. Жодних привезених квітучих кущів чи клумб – щоби не витрачати енергію та ресурси на полив чи облаштування інфраструктури для містян. Все заради природи й клімату!

 

 

Нобелівську премію з фізіології та медицини присудили за дослідження ефектів гострого перцю

Читати на nobelprize.org 

Мабуть, найцікавіше для широкого загалу дослідження, відзначене цьогорічною Нобелівкою – це роботи лауреатів премії з фізіології та медицини Девіда Джуліуса та Ардема Патапутяна. Обидва вчені (незалежно один від одного) багато років досліджували, як перетинається наше сприймання дотику й температури – інакше кажучи, чому ментол для нас «холодний», а гострий перець – таки «гарячий». 

Як виявилось, річ в особливому типі рецепторів, які сприймають і температуру, і, наприклад, речовину капсацеїн – ту саму, яка робить перець чилі перцем чилі. Виходить, що «гострий» та «охолоджуючий» (як ментол) – це не характеристики смаку їжі, а опис її текстури. 

 

Фото: murmurash
 

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: 34crew

|

1669

ТЕМИ:

Читай також:

Как организовать пространство для локдауна? Советуют дизайнеры
Лайфхаки /

Как организовать пространство для локдауна? Советуют дизайнеры

Грамотное освещение, яркие краски, специальная комната для чтения – и еще несколько идей от экспертов.

Семейный альбом: Наталья Гарипова, Антон Азизбекян и Полина
Family Portrait /

Семейный альбом: Наталья Гарипова, Антон Азизбекян и Полина

«Мы очень любим нашу квартиру. Для нас она как точка сохранения в компьютерной игре».

5 мифов о дезинфекции, которые пора забыть
Лайфхаки /

5 мифов о дезинфекции, которые пора забыть

Возможно, ты неправильно дезинфицируешь поверхности.

Оставайся дома. Что такое staycation?
Конспект /

Оставайся дома. Что такое staycation?

Как устроить отпуск дома.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше