Як зробити ремонт, щоб тебе не зненавиділи сусіди?

Як зробити ремонт, щоб тебе не зненавиділи сусіди?

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: 34crew

|

3511

Сусіди, які гучно роблять ремонт, поки ти працюєш чи відпочиваєш – ще та проблема. А ми розповідаємо, як не перейти на темний бік та не стати одним(-ою) із них. 

Літо, спека, хоум-офіс. Тобі саме вдалось зібрати думки по новому проєкту докупи – і тут різкий звук перфоратора за стінкою виштовхує тебе зі стану «потоку». І такий шум триватиме тижнями – сусіди знизу розпочали ремонт й розносять квартиру до цеглин. А за місяць те саме почнуть робити сусіди зліва. 

Але спосіб зробити ремонт так, щоб тебе не зненавиділи сусіди, все ж існує. І ось – наші п’ять порад, які допоможуть тобі зберегти нерви та попрактикувати екологічне ставлення до людей, що живуть поруч. 

 

Фото:  plumguide.com 

Фото:  plumguide.com 

 

1/ Попередь сусідів про ремонт

Мабуть, найголовніший серед усіх пунктів. Насправді немає нічого складного у тому, щоби написати оголошення для сусідів та бодай дати їм зрозуміти, скільки триватиме шум перфоратора та молотка у твоєму житлі. Вибачатись за незручності не потрібно – краще подякуй за розуміння. 

Оголошення краще розмістити у кількох зонах спільного користування: на поверсі, біля ліфту чи у фойє, принаймні за п’ять днів до планового початку робіт. 

Нехай для нас ця порада звучить дещо дивно, у багатьох країнах такі нотатки – це типова практика добросусідства (а в деяких німецьких домогосподарствах гучні ремонтні роботи без попереджень взагалі під забороною). Складніше буде, якщо ти живеш у приватному будинку: доведеться шукати способів перетнутись із сусідами та попередити їх усно. 

 

Фото:  plumguide.com 

 

2/ Дотримуйся норм законодавства

Так, законодавчі норми, які регулюють час та проведення шумних ремонтних робіт, теж існують. Наприклад, за українськими нормами, штробити стіни та оббивати плитку на кухні (а це, здається, найгучніші види робіт) можна тільки у робочі дні з 8 ранку до 9 вечора – це вимоги Постанови Кабміну №45 від 24 січня 2006 року. У вихідні та святкові дні проводити гучні ремонтні роботи можна тільки за згодою сусідів – тож погодься, перший пункт про домовленості стає ще актуальнішим. Готові закластися, що більшість сусідів будуть не проти потерпіти ремонт у денний час на вихідних (особливо якщо матимуть плани поза домом) – заради того, аби весь процес завершився швидше. Тож дипломатія – твоя основна зброя. 

Втім, якщо домовитись не вдасться, і ремонт триватиме й на вихідних, сусіди матимуть право викликати поліцію та вимагати штраф (але сподіваємось, до цього у тебе не дійде). 

 

3/ Намагайся використовувати екологічні матеріали

Здається, запах лаку й фарби, що проникає крізь усі щілини зачиненої квартири, винести ще складніше, ніж гул електроінструментів. І хоча ми всі зараз маємо з собою якщо не респіратор, то бодай медичну маску, навіть вони не в змозі захистити від уїдливих (та доволі небезпечних) випарів фарб. Тож найдієвіший спосіб не потруїти себе й сусідів та не накликати ненависть усього під’їзду – вдатись до екологічних альтернатив звичним фарбам та емалям. 

Такі варіанти пропонують ледь не в кожному будівельному супермаркеті (хоча деякі виробники вдаються до грінвошингу та маркують як «еко» той товар, що насправді таким не є). Та еко-фарбу чи еко-лак від звичайних відрізняє вміст летких органічних сполук (ЛОС) – до речі, його намагаються регулювати навіть директивами ЄС. Еко-фарби без цих сполук – найчастіше водорозчинні, майже не містять запаху та не викликають алергії. 

Ще одна порада – про лаки й пропитки для дерев’яних поверхонь. Що б там не казали будівельники, засоби, призначені для зовнішнього застосування – наприклад, для захисту дерев’яної альтанки – в жодному разі не можна використати для внутрішніх робіт: їх випари можуть бути токсичними. 

 

Фото:  plumguide.com 

Фото:  plumguide.com 

 

4/ Співпрацюй з адекватними будівельниками 

Знаємо, не так вже й просто знайти бригаду будівельників, які будуть за собою прибирати, не хамитимуть сусідам та зніматимуть заляпані фарбою капці, коли будуть виходити до коридору. Та, як показує практика, якщо ти наймаєш підрядників «по-білому», ризиків буде менше – і ти матимеш більше контролю над усім процесом.  

Зрештою, ти завжди можеш спробувати встановити правила й розказати робітникам, що можна й що не можна робити (наприклад, не палити на пожежних сходах у вікна сусідам). Та контролювати процес, періодично навідуючись у квартиру, де йде ремонт (до того ж, так ти зможеш спостерігати й за тим, чи все виконується відповідно до твоїх вказівок). 

 

  

Фото:   plumguide.com  

 

5/ Вивозь за собою будівельне сміття

Так, ОСББ чи компанія, яка управляє твоїм будинком чи ЖК, не має контрактів на вивезення будівельного сміття з придомової території. Старі віконні рами, понівечені гіпсокартонні конструкції й шматки плитки доведеться вивозити самотужки. І тут захована ще одна проблема: пересвідчитись, що твоє будівельне сміття не відправиться у найближче урвище чи просто на звалище. На щастя, є компанії, які пропонують не тільки вивезти, а й відсортувати твоє сміття: наприклад, Регіон-2001 у Києві чи GreenEra у Львові відправлять відходи від ремонту на переробку. А згодом подрібнені залишки бетону, гіпсокартону чи кермічної плитки потім будуть знову у пригоді на виробництві.   

 

Фото на главной: plumguide.com

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: 34crew

|

3511

ТЕМИ:

Читай також:

«Я живу над собственным кафе». История пространства Ozero
Історії /

«Я живу над собственным кафе». История пространства Ozero

Владелица кафе «Субота» Ольга Помозова – об исполнении мечты и экодружественном образе жизни.

Нехай буде світло! Як змінювались наші уявлення про освітлення
Конспект /

Нехай буде світло! Як змінювались наші уявлення про освітлення

Розбираємось, як і коли світло приходило в наші помешкання, та що змінило винайдення електрики.

У меня поселились летучие мыши. Что делать?
Лайфхаки /

У меня поселились летучие мыши. Что делать?

Они совсем не опасны – наоборот, им нужна твоя помощь.

Как находить общий язык с соседями и решать конфликты безболезненно?
Конспект /

Как находить общий язык с соседями и решать конфликты безболезненно?

Конспект лекции «Минской урбанистической платформы».

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше