Літо в місті! Закуповуйся сезонними фруктами і ягодами, вибирай сонячний вихідний і клич дорогих людей на бранч – на щастя, про меню ми вже подбали. Разом із молочною компанією «Галичина» ми підготували п’ять страв з карпатським йогуртом, які ідеально пасуватимуть для спекотних літніх днів. Усі рецепти – дуже прості й багато часу в тебе не заберуть, бо не варто проводити дорогоцінні хвилини літа біля плити.
Пишні оладки
Що нам знадобиться?
(на 2-3 порції)
1 / Борошно (150 г)
2 / Карпатський йогурт 2,2 % (200 мл)
3 / Цукор (3 столові ложки)
4 / Сіль (1 чайна ложка)
5 / Сода (1 чайна ложка)
6 / Ванілін (5 г)
7 / Яйце (1 шт.)
Як готувати?
1 / У великій мисці збиваємо вінчиком яйце із сіллю, цукром і ваніліном. У отриману масу вливаємо карпатський йогурт, ретельно розмішуємо.
Важливо! Краще дістати йогурт із холодильника заздалегідь – він не має бути крижаним.
2 / Додаємо соду. Просіваємо борошно (так оладки вийдуть пишнішими) і даємо тісту настоятись – хоча б 10–15 хвилин.
3 / Випікаємо оладки на середньому вогні. Подаємо тепленькими – з ягодами й карпатським йогуртом.
***
Холодний огірковий суп
Що нам знадобиться?
(на 4-5 порцій)
1 / Карпатський йогурт 2,2 % (1,5 л)
2 / Газована вода (200 мл)
3 / 5–6 середнього розміру огірків
4 / Зелень (по в'язці кропу, зеленої цибулі й кінзи)
5 / Сіль
6 / Оливкова олія (3 столові ложки)
7 / Часник (2 зубчики)
8 / Гірчиця (зо дві краплі)
9 / Чорний перець (на кінчику ножа)
10 / Бальзамічний оцет (1 столова ложка)
11 / Половинка лимона
Як готувати?
1 / Дрібно ріжемо огірки, туди ж кришимо зелень, додаємо сіль (як альтернатива підійде сванська сіль), активно перемішуємо. Даємо постояти деякий час, щоби «салат» пустив сік, потім добре перемішуємо ще раз.
2 / Додаємо в отриману суміш добре охолоджений карпатський йогурт. Перемішуємо. Додаємо 200 мл води, ще раз добре перемішуємо.
3 / У блендері змішуємо оливкову олію, часник, сіль, перець, краплю гірчиці, лимонний сік і бальзаміко. Якщо немає блендера – нічого страшного. Можна просто подрібнити часник і активно перемішати все в чашці або склянці. Отриману заправку додаємо в суп.
4 / Знову все старанно перемішуємо і ставимо каструлю в холодильник хоча б на 15–20 хвилин – настоятися. Подаємо з парою кубиків льоду, прикрашаємо зеленню.
***
Смузі із сезонних ягід
Що нам знадобиться?
(на 2 порції)
1 / Зо дві жмені сезонних ягід (полуниця, чорниця, лохина, малина тощо)
2 / Карпатський йогурт 2,2 % (300 г)
3 / Мед (1 столова ложка)
4 / 4–5 кубиків льоду (на бажання)
Як готувати?
1 / Збиваємо всі інгредієнти в блендері до однорідної маси.
2 / Подаємо в охолодженому келиху. Можна прикрасити гілочкою м’яти й парою вцілілих ягід.
***
Деруни з молодих кабачків
Що нам знадобиться?
(на 2 порції)
1 / Дрібні молоді кабачки (3-4 штуки загальною вагою 500–600 г)
2 / Яйце (1 шт.)
3 / Кріп (половина в’язки)
4 / Борошно (1 столова ложка)
5 / Сіль, перець
6 / Карпатський йогурт 3 %
Як готувати?
1 / Натираємо кабачки разом зі шкіркою на середній тертці. Віджимаємо рідину. Додаємо рублений кріп, яйце, сіль, перець і борошно, добре перемішуємо.
2 / Смажимо на добре розігрітій сковороді з рослинною олією (олії не жаліти) до золотистої скоринки з обох боків. Перед подачею можна викласти на паперовий рушник на 1 хвилину, щоби пішла зайва олія.
3 / Подаємо (як варіант) зі слайсами слабосоленого лосося й карпатським йогуртом 3 %.
***
Фруктовий салат
Що нам знадобиться?
* Для салату можна брати практично будь-які фрукти і ягоди, які тобі подобаються, і практично в будь-якій кількості. Єдине побажання – фрукти і ягоди мають бути досить твердими (наприклад, міцненький нектарин підійде ідеально, а надто стиглий персик – не факт). Ось що обрали ми:
1 / 2-3 нектарини
2 / 2-3 абрикоси
3 / Полуниця
4 / Черешня
5 / Чорниця
6 / Чорна смородина
7 / Для заправки – карпатський йогурт 3 %
Як готувати?
1 / Нехитромудро. По-перше, крупно нарізати всі інгредієнти й перемішати.
2 / По-друге, подавати з карпатським йогуртом (на бажання в заправку можна додати цукор).
Цей матеріал ми підготували разом із молочною компанією «Галичина». У складі карпатського йогурту «Галичина» – тільки молоко і спеціальні закваски. Йогурт має природний вміст білка та не містить цукру, штучних ароматизаторів і барвників.
«Галичина» відроджує рецептуру карпатського йогурту в сучасному форматі. 98 % сировини підприємство отримує з фермерських господарств. 40 % молока – із Карпатського краю, а самє з Івано-Франківської та Львівської областей. Решту – з Волинської, Тернопільської, Черкаської, Хмельницької, Вінницької областей.
На правах реклами