Неідеальні форми. 6 українських брендів кераміки

Неідеальні форми. 6 українських брендів кераміки

|

Рубрика: Речі

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

4561

Мінімалізм, скромність вабі-сабі та естетика всього природного стають головними трендами домашнього інтер’єру у нашому технологізованому світі. Менше пластику й масмеркету більше сталості та зрозумілих крафтових виробів. Тож ділимось добіркою українських брендів кераміки, де фантастично талановиті майстри створюють посуд та предмети інтер’єру, надихаючись природою та сповідуючи принципи сповільнення та натуральності.

 

 

Here & Now Pottery

Instagram  

Студія кераміки Here & Now Pottery називає свою діяльність «творчою подорожжю до екологічного життя» і працює у концепції sustainable. Засновниця бренду Юлія Маклюк каже, що створює посуд з думкою про природу і людей. ЇЇ вироби зручні у щоденному використанні, не шкодять довкіллю і здоров’ю, та зроблені «без поспіху й халтури». Частину матеріалів для посуду і упаковки керамістка використовує повторно, та пояснює, що знаходить ресурси під час довгих прогулянок на природі або рятує від смітників у місті. «Цей проєкт – моя спроба поєднати особисту пристрасть з участю у тих змінах на краще, що так потрібні нашому суспільству», – декларує свої наміри Юлія.  

Естетська, вдумлива, концептуальна – такі слова спадають на думку, коли розглядаєш кераміку Here & Now Pottery. В доробку майстрині можна знайти тарілки з відбитками рослин, вази підкреслено неідеальних форм, листоподібні блюда, стакани для кави to go (які керамістка називає мандрівними чашками) та багато іншого. Власноруч створена керамічна маса, своя власна полива із попелом, підібрані методом проб і помилок розміри і форма – усе це робить її вироби дійсно унікальними.

 

 

 

«Восьма комора»

Instagram   /   Сайт  

8komora – це бренд Світлани Шоломіцької та Івана Козіка. Самі автори називають його простором, де твориться мистецтво для життя: майстри виготовляють різноманітні об'єкти (від тарілок й освітлення до смітників на вулиці) використовуючи глину, знання і почуття. А ще один напрямок їхнього проєкту – апсайклінг меблів. 

Кераміка 8komora – справжня знахідка для мінімалістів, естетів і тих, хто піклується про природу та вболіває за культуру життя. Створені ними форми чисті, та не надто вихолощені – можна легко простежити сліди рук кераміста, відчути всі нерівності і шершавості. Дуже чесні, природні кольори, часом фантазійні патерни та надзвичайні текстури – усе це полонить серце з першого погляду і дотику.

 

 

 

Dmytro Bilokin Ceramics

Instagram  

Дмитро Білокінь – кераміст із Полтави, який виготовляє унікальний посуд ручної роботи, а також предмети інтер’єру та скульптури. Його вироби ніби прийшли із окремого всесвіту у сіро-біло-коричневих тонах, помереженого тонкими павутинками тріщин-кракле.

Керамісту близька давня японська естетика «скромної простоти» вабі-сабі, тож у своїх виробах він використовує давню техніку ручного формування глини – «раку». Звідси і форми виробів, і розмаїття чайного посуду, і навіть кольори з текстурами.

Проте майстер тонко відчуває естетику українського сьогодення: щоб отримати результат, він вдало поєднує естетику давнього японського керамічного мистецтва з його сакральними образами, та сучасний дизайн. Виходить впізнаваний почерк і власна образотворча мова: прості та зрозумілі у своїй ідеальній неідеальності форми, виконані у надскладних техніках.

 

 

 

SaGa Pottery

Instagram   /   Сайт  

Глибина океану десь поблизу Маріанської западини, макові поля Андалусії, кратер згаслого вулкана на острові Пасхи, рожеве плесо Лемурійського озера – тисячу й одне місце на планеті можна згадати, коли розглядаєш на глибокі природні кольори і текстури кераміки SaGa Pottery. У назві бренду зашиті перші літери імен засновників: пара керамістів Сашко та Галина виготовляють надзвичайно яскраві тарелі, вази, салатники, полумиски та інший посуд. Створені ними об’єкти справді розмивають межу прикладного мистецтва: будь-який предмет від SaGa Pottery можна не тільки використовувати за прямим призначенням, а й декорувати ним помешкання.

Нерівні, ніби рвані краї, природні недосконалі форми і неочікувана надяскрава глазур глибоких відтінків – це риси, за якими легко відрізнити вироби Сашка та Галини.

 

 

 

МОХ

Facebook 

Текстура кокоса, прожилки живого листя, нерівні грані каменю – усе це втілює у своїй кераміці Євген Бабешко, засновник бренду МОХ. Його чашки, піали й тарілки й справді натхненні образами дикої природи – кераміст називає її безмежним джерелом ідей. І справді: ось звичайнісінька чайна піала стає унікальним предметом мистецтва, отримавши відтиск рослини. Ось грубувата землиста чашка оголює своє нутро: яскраво-зелене, соковите, з магнетичними тріщинками-кракле. А ось цілий океан бірюзи чекає на того, хто зазирне за шорстку кору дерева.

Разом з тим вироби МОХ – це в жодному випадку не кустарні черепки: ця стильна та функціональна кераміка, органічно виглядає і в сучасних смарт-інтер’єрах, і в скандинавських мінімалістичних квартирах, і у заміських кантрі-будинках. Автор використовує техніки ручної ліпки та молочіння – саме так його вироби і набувають тих самих природних форм і кольорів.

 

 

 

SOFIKA

Instagram   /  Сайт  

Антропоморфні форми, нюдові кольори – кераміка бренду SOFIKA натхненна природною естетикою людського тіла. У авторки Софії Горбачевської є навіть окрема серія посуду «Про тілесне», де тарілки та стакани прикрашають графічні зображення частин тіла. Так само, як серія «Оголені» – це справжня ода жіночому тілу, його лініям, вигинам і поворотам. Окрім посуду в колекції SOFIKA є вази, кашпо та інтер’єрні скульптури.

Керамістка любить нерівні форми і завжди акцентує на них увагу: для неї це певна аналогія зі світом природи, в якому немає абсолютно прямих кутів та ліній, а натомість є безліч фактур, форм і характерів. Саме тому в доробку художниці багато виробів без розпису – тільки чиста творчість з її нерівним краями та м’якими округлими обрисами. Усе, як у природі.

 

 Щоб не пропустити нові цікаві тексти, підпишись на 34home у  Instagram  та  Facebook

 

|

Рубрика: Речі

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

4561

ТЕМИ:

Читай також:

Тепличні умови: Як перезимувати затишно?
Лайфхаки /

Тепличні умови: Як перезимувати затишно?

Як перемогти сірість і холод й апгрейдити зиму за допомогою українських брендів.

Без троянд і лебедів. 5 класних українських марок постільної білизни
Речі /

Без троянд і лебедів. 5 класних українських марок постільної білизни

Постільна білизна дуже багато говорить про того, чиє ліжко застеляє.

Как обустроить жилье в скандинавском стиле?
Тренди /

Как обустроить жилье в скандинавском стиле?

И почему он так популярен.

8 брендів товарів для дому, які переосмислюють українські традиції
Речі /

8 брендів товарів для дому, які переосмислюють українські традиції

Автентичні техніки й етнічні мотиви на новий, стильний лад.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше