Почну з понеділка. Як зробити життя домашніх тварин більш екологічним?

|

Рубрика: Почну з понеділка

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

3079

Здається, за останні тижні ми нарешті відчули повноцінні наслідки глобальної зміни клімату. Та навіть якщо видається, що все пропало, не варто впадати у відчай: наші щоденні звички та маленькі кроки все ще можуть зарадити глобальній екологічній катастрофі. І якщо ти вже ведеш усвідомлений спосіб життя, сортуєш сміття й слідкуєш за харчуванням, спробуй привчити до нього і домашніх улюбленців – це не складно. 

 


Обирай екологічних домашніх улюбленців

Кролики й морські свинки навряд чи замінять тобі котика чи песика, але саме вони найбільш еко-дружні тварини. Й справді: годувати їх можна травою й сіном, які вийде збирати просто в місті (жодного вуглецевого сліду), а послід можна використовувати як органічне добриво. 

Натомість папуги й інші екзотичні тварини можуть бути зовсім не еко. Наприклад, африканських сірих папуг виловлюють з дикої природи нелегально та контрабандою доправляють до країн, де на них є попит. Такі тварини не пристосовані до життя в неволі, не йдуть на контакт та погано переносять зміну клімату. Ще більше проблем можуть принести справді екзотичні тварини на кшталт пітонів: так, у Флориді вони спричинили справжню екологічну катастрофу. Пітони-втікачі й ті рептилії, яких просто «випустили на волю» господарі, яким набридло доглядати за тваринами, швидко прилаштувались до життя у схожому для них тропічному кліматі та майже знищили чимало видів локальної фауни. 

Собак чи котів можна взяти з притулку – замість того, щоб підтримувати нескінченну індустрію комерційного розведення. У таких розплідниках часто не зважають на якість життя конкретних тварин і т.д. Якщо ж мрієш про песика чи котика певної породи – ретельно перевіряй, де тварина народилась і від кого, а краще – відвідай завідників разом з ветеринаром. 

 

Фото:  Burst 


Купуй дружню до довкілля їжу для тварин

І тут одразу кілька порад. По-перше, не піддавайся загальносвітовому трендові на переведення домашніх улюбленців на веганську дієту: немає жодних доказів, що це не шкодить здоров’ю котиків чи песиків (хижаків, що мають специфічну будову травної системи). А шкодити своїм улюбленцям заради високої мети – так собі ідея. 

Натомість спрямуй свої зусилля в дещо інший бік. Наприклад, якщо ти точно знаєш, яка готова їжа підходить саме твоїй тваринці, купуй її великими упаковками – й у тих виробників, які пакують у матеріал, що можна переробити. А ще спеціалісти зі зменшення вуглецевого сліду радять обирати для тварин їжу локальних виробників (м’ясні продукти від місцевих фермерів – те, що треба), та не нехтувати субпродуктами – собачки та котики охоче ласують ними. До речі, саме субпродукти (які забезпечують безвідходність м’ясної промисловості) і складають основу органічних кормів для тварин (зверни увагу на WellFood). І повір, твій котик навряд чи відчуває всю перевагу свіжого ісландського лосося над українською скумбрією. 

 

Фото:  Bonnie Kittle 

 

Готуй домашні ласощі

Знаємо, без додаткових ласощів на прогулянці чи після вечері не обходиться жоден власник собачки. Та втім, більшість популярних ласощів («паличок», «дропсів» чи печива) продається у пластикових упаковках невеликого об’єму – а це зовсім не еко-френдлі. Альтернатива – готувати ласощі самотужки: наприклад, висушувати шматочки м’яса чи готувати морквяне печиво (та зберігати їх у багаторазових контейнерах). Трохи терпіння, невдалих спроб та пошуків ідеальних рецептів – і життя твого улюбленця стане набагато більш екологічним. 

 

Фото:  Sandra Seitamaa 


Обирай еко-френдлі іграшки

Якщо твій песик знищує черговий м’ячик за лічені хвилини і потім засмучується, що іграшка перестала пищати, - скоріш за все, треба почати шукати альтернативу недовговічним гумовим іграшкам. На щастя, зараз їх чимало: від варіантів з переробленого пластику до іграшок із вживаних ковдр та одягу. Деякі з них зовсім не складно зробити самотужки, а згодом – безпечно утилізувати. Іграшки з канатів, мотузок чи брезенту – теж чудова альтернатива гумі й пластику. 

Екологічних іграшок для котиків теж чимало: зайняти їх час можна текстильними «поплавками» з натуральним пір’ям, прикольними м’якими «пончиками» й в’язаними «медузами» чи м’ячиками з переробленого корку. Та насправді ми знаємо, що найкраща іграшка для котика – проста картонна коробка (яку зовсім не складно потім утилізувати). 
 

 

Фото:  Jennifer Chen 

 

Свідомо прибирай за улюбленцем

Прибирати чи не прибирати? Здається, це вічна моральна дилема: какашки на зеленому газоні виглядають не дуже приємно, але ж і шкодять довкіллю значно менше за пластиковий пакет. Єдиний варіант, який поки що дозволяє урівноважити ці муки совісті – біорозкладні пакети та подальше компостування. Викидати ж пакунок у загальний смітник – так собі ідея: метан, що виділятиметься в пакунку без доступу кисню може стати потенційним джерелом загоряння на звалищі. І хоча таке прибирання й компостування – не найприємніша частина догляду за собакою, це твій маленький, але вагомий вклад у збереження планети. 

З наповнювачем котячої вбиральні теж не все так просто: кажуть, ніби неякісний силікон не тільки шкодить довкіллю, а й спричиняє проблеми з легенями у котиків. Але й тут є екологічні альтернативи, на які варто звернути увагу – наприклад, наповнювач Natusan з природних матеріалів.  

 

Фото: Krista Mangulsone

|

Рубрика: Почну з понеділка

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

3079

ТЕМИ:

Читай також:

Як і чому принципи slow food завойовують світ?
Їжа /

Як і чому принципи slow food завойовують світ?

Та чому тобі варто до цього руху приєднатися.

Я знайшл(-а) кошеня на вулиці. Що робити?
Лайфхаки /

Я знайшл(-а) кошеня на вулиці. Що робити?

Перевірено особистим досвідом волонтерки з 8-річним стажем.

Почну з понеділка: як привчити себе викидати менше їжі
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе викидати менше їжі

Розповідаємо, як зменшити кількість відходів на кухні та отримати від цього задоволення.

Как сделать свой дом экологичным?
Лайфхаки /

Как сделать свой дом экологичным?

Экономия воды, сортировка мусора и правильная бытовая химия – как жить осознаннее, но без дополнительных неврозов.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше