Мене не полишає відчуття втоми. Що робити?

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2613

Видавництво Pabulum відкриває передпродаж новинки – вичерпного довідника симптомів «Лікарю, я помираю?». Ми вже виділили чільне місце на книжковій полиці під це важливе видання, а наразі ділимось уривком про те, що ж робити, якщо ти постійно чи періодично відчуваєш втому, та у яких випадках це не просто наслідок перепрацювання, а дзвіночок про те, що слід якнайшвидше звернутись до лікаря. 

Ви повільніші за швидкісний потяг? Несила перестрибнути хмарочос? Ми не завжди почуваємо себе супергероями. Життя повне непередбачуваних подій, і в деякі дні просто не вистачає часу на восьмигодинний сон. Іноді доводиться крутитись, наче дзиґа, через неорганізованого та скаженого боса, або прокидатись посеред ночі, щоби втішити немовля, яке плаче. 

Однак чи постійно ви почуваєтеся втомлено, без очевидних причин, незважаючи на достатню кількість сну? Відмінно від того, як ви почували себе роки тому? Інколи важко конкретно описати свій стан, але люди використовують слова на кшталт «стомлений», «виснажений», «розфокусований». Загалом ви не почуваєтеся собою. Якщо симптоми тривають довше, ніж пів року, їх можна вважати хронічними. (Варто зазначити, що хронічна втома не обовʼязково означає, що ви страждаєте від синдрому хронічної втоми.) 

Можливо, вам просто потрібно більше якісного сну. Також можливо, що у вас є фонове захворювання, яке позбавляє вас сил. То що ж вам все-таки необхідне — новий матрац чи комплексна медична допомога?

 

Розслабтесь

 Спи, моя радість, засни...  Ви впевнені, що спите достатньо? Лише тому, що вашим колегам вистачає шести годин сну, не означає, що вам також. Є достатньо доказів, що певним людям просто потрібно більше спати, щоби почуватись добре. Якщо ваші симптоми зникають після одно- або дводенної відпустки, тобто ви встигаєте надолужити недоспані ночі, тоді вам, найімовірніше, просто потрібно виділити більше часу на сон протягом робочого тижня. 

 Вам не вистачає «пального».  Ви щойно сіли на жорстку дієту? Почали соковий детокс? Чи різко та повністю виключили з харчування одну з основних груп речовин, наприклад вуглеводи? Ваше тіло може не отримувати необхідну для нормального функціонування кількість калорій. Якщо ви вже доволі стрункі, у вашого тіла може не бути достатньо ресурсів для спалення. Жорстка дієта (різке скорочення кількості калорій) або інтервальне голодування (не їсти до вечора або ж їсти раз на два дні) не дають організму необхідного та регулярного поповнення енергії. Якщо ви бажаєте схуднути, не скорочуйте кількість калорій критично (на 10–20 відсотків від норми буде достатньо) та розподіляйте їх рівномірно серед прийомів їжі. 

 Вам потрібно більше руху.  Якщо ваша фізична активність не регулярна, ваше тіло може перейти у режим низького споживання енергії. Спробуйте включити у свій денний розпорядок хоча би пів години швидкої ходьби або бігу підтюпцем (в ідеалі — не менше, ніж пʼять разів на тиждень). 

 Ви полюбляєте перехилити келих. Або декілька.  Алкоголь може допомогти швидше заснути, але щойно його седативний ефект розсіється, ви, ймовірно, знову прокинетесь. Він також посилює сечовиділення, спричиняє зневоднення та збільшує кількість нічних візитів до вбиральні. Навіть якщо наступного ранку ви не страждатимете від похмілля, ваша активність все одно буде зниженою. Обмежуйте себе одним чи двома на поями у звичайний вечір і пийте не більше трьох в особливих випадках. 

 Ви приймаєте снодійне.  Снодійні препарати зазвичай мають продовжену дію, щоби допомогти вам проспати цілу ніч, але якщо ви приймете їх занадто пізно, то відчуєте наслідки наступного ранку. Випийте таблетку, щойно зберетесь лягти спати та не менш ніж за вісім годин до запланованого пробудження. Якщо ви не хочете приймати таблетку до того, як спробувати заснути самостійно, запитайте вашого лікаря про препарати коротшої дії. 

 Ваші ліки виснажують вас.  Багато медикаментів — особливо антигістаміни (антиалергенні препарати), знеболювальні, антидепресанти та деякі препарати від тиску (особливо бета-блокатори) — можуть спричиняти втомлюваність. Якщо ви нещодавно скинули вагу, можливо, вам потрібно буде знизити дозування певних препаратів. Перегляньте ваш рецептурний режим разом із лікарем. Будь ласка, не скорочуйте та не припиняйте вживання ліків самостійно!

 

 

Запишіться до лікаря

 Ви почуваєтесь пригнічено через власне життя або перспективи.  Депресія може спричинити різноманітні симптоми, включно із загальною втомою, дратівливістю, втратою інтересу до звичайних занять, складнощами з концентрацією, зміною апетиту чи ваги, втратою сексуального потягу та проблемами зі сном. Памʼятайте, у супергероїв також буває депресія. (Гей, Бетмен — це супергерой із супердепресією!) Якщо ви вважаєте, що у вас депресія, обговоріть із лікарем можливе лікування. Воно може значно покращити якість вашого життя. 

 Сусіди скаржаться на ваше хропіння.  Але ви живете в приватному будинку на території у два гектари. Апное уві сні — це поширений стан, під час якого ваші дихальні шляхи періодично закриваються. Результатом є гучне хропіння та короткі періоди апное — відсутності дихання, — що пробуджуватиме вас на декілька секунд. Ви можете прокидатись буквально сотні разів за ніч та не памʼятати цього наступного ранку. Не дивно, що ви почуватиметесь виснажено. Якщо ви знаєте, що хропите, і відчуваєте втому зранку, а також якщо у вас є зайва вага, вам за пʼятдесят, у вас масивна шия та / або підвищений тиск, вам необхідно записатись на дослідження сну. У випадку апное уві сні доступні методи лікування можуть значно покращити якість сну та підвищити ваш рівень енергії. Багато людей використовують маски, які підтримують дихання, постачаючи повітря у легені. Якщо у вас є зайва вага, втрата декількох кілограмів також може покращити ситуацію. 

 Ви відчували сильну втому протягом останніх шести місяців, яка посилюється після емоційного або фізичного напруження.  Повноцінний сон не покращує ваш стан. Синдром хронічної втоми / системне захворювання непереносності навантажень (СХВ / СЗНН) — не надто вивчене захворювання, яке складно діагностувати. Імовірно, ви страждаєте від СХВ / СЗНН, якщо рівень вашої енергії значно знизився, втома порушує ваше загальне функціонування і це триває більше, ніж пів року. Інколи СХВ / СЗНН починається після застуди або іншої легкої інфекції. Втома зазвичай посилюється після емоційного або фізичного напруження, а повноцінний сон не допомагає (ви не відчуваєте, що відпочили). Перелік інших симптомів охоплює розсіяну увагу, запаморочення після підйому з сидячого положення, головний біль та біль у мʼязах / суглобах. Якщо ваш лікар підозрює СХВ / СЗНН, дуже важливо спочатку перевірити ці симптоми. Якщо ж інші можливі захворювання викреслено зі списку та діагноз підтверджено, поєднання розмовної терапії та спортивних занять може неймовірно покращити вам життя. 

 Ви набрали вагу, страждаєте від закрепів і мерзнете навіть у літню спеку.  Ваша щитоподібна залоза, яка регулює метаболізм, імовірно, не працює як слід. Декілька простих аналізів крові можуть допомогти діагностувати гіпотиреоїдизм (недостатність гормонів щитоподібної залози), що обумовлює втому, збільшення ваги, закрепи та непереносність холоду. Зазвичай вживання необхідних гормональних препаратів допоможе вам повернутись до норми. 

 Ви також відчуваєте задишку.  Можливо, ваша кров не насичує мʼязи та серце достатньою кількістю кисню. Найпоширеніша причина — це анемія (маленька кількість еритроцитів у крові), яку можна діагностувати за допомогою звичайного аналізу крові. (Проте пошук причин анемії може бути складнішим і включати колоноскопію, оскільки поширеною причиною, особливо серед старших людей, є кровотеча в товстій кишці.) Інші потенційні причини: хвороби серця, що впливають на кровообіг, та хвороби легень, які впливають на насичення крові киснем. 

 У вас часте сечовипускання, і ви пʼєте багато води.  Можливо, у вас діабет — хвороба, яка розвивається, коли тіло перестає виробляти інсулін або реагувати на нього. Як наслідок, тіло більше не може нормально перетравлювати цукор, і він осідає у крові. Ваші нирки виробляють велику кількість сечі, щоби вивести хоч трошки глюкози з вашого організму. Через це ви зневоднені, втомлені та спраглі. Якщо ви помітили подібні симптоми, зверніться до лікаря якомога швидше (бажано, вже сьогодні), оскільки, найімовірніше, вам знадобиться лікування інсуліном. Якщо ж ви відчуваєте нудоту або запаморочення, вирушайте до пункту невідкладної допомоги. 

 У вас періодично буває жар, ви втратили вагу та страждаєте через підвищене нічне потовиділення.  Інфекція може виснажувати вас, хоча інші очевидні симптоми можуть бути відсутні. Серед найпоширеніших винуватців вашого поганого самопочуття — сердечні інфекції (ендокардит), ВІЛ-інфекція та туберкульоз. Деякі типи раку, наприклад лімфома, також можуть спричиняти схожі симптоми. Поспішіть до лікаря! 

 У вас хворі нирки, або зʼявились набряки, і у вас не було сечовипускання останні декілька днів.  Відмова нирок спричиняє численні проблеми, серед них і ті, що провокують втому. Наприклад, анемія, поганий апетит, рідина в легенях (що знижує кількість кисню у крові) та накопичення токсичних елементів. Перелік інших симптомів можливої відмови нирок охоплює високий тиск і набряки обличчя або ніг. Якщо у вас немає проблем із нирками, але ви помітили ці симптоми, негайно звертайтесь до лікаря. Якщо ж ваша медична історія містить хвороби нирок, підвищена втомлюваність може означати, що вам варто змінити лікування або почати діаліз. 

 Білки ваших очей пожовкли.  Хвороби печінки можуть спричиняти жовтяницю (жовте забарвлення склер і шкіри), свербіж та накопичення токсинів, що натомість призводить до спантеличеності, втоми та з часом — коми. Перші ознаки спантеличеного стану, причиною якого є проблеми з печінкою, можуть бути ледь помітними — втома, роздратованість, сповільнена реакція та проблеми з концентрацією уваги. Згодом зʼявляються дезорієнтація, невиразна мова та ступор. Один із найвиразніших симптомів більш серйозних хвороб печінки — це відсутність можливості тримати руки, піднятими догори із долонями назовні, довше декількох секунд, перш ніж вони впадуть донизу. (Варто зазначити, що якщо ви досягли такої стадії, то навряд читаєте цю книгу.) Запишіться до лікаря вже сьогодні.


 

Дзвоніть у швидку допомогу

 Ви почуваєтеся спантеличено та напівпритомно без очевидних причин.  Звісно, якщо ви так почуваєтесь, то однозначно не читаєте цю книгу. Та, можливо, ви зупинились на цьому абзаці, щоб допомогти комусь іншому. Багато небезпечних захворювань можуть спричиняти сильну втому та спантеличеність, зокрема запалення мозку (енцефаліт), інсульт, передозування речовинами (наприклад знеболювальними), отруєння чадним газом, сильна інфекція (сепсис) та багато інших. Телефонуйте 103, поки не пізно. 

 

***

У новій книзі «Лікарю, я помираю? Вичерпний довідник симптомів і що робити далі» видавництва Pabulum лікарі-практики Марк Айзенберг та Кристофер Келлі детально проходяться по всім розповсюдженим симптомам хвороб – від головного болю до тремору й набряків. Книжка містить поради, які допоможуть тобі потурбуватися про власне здоров’я. Інформацію з неї слід використовувати як допоміжну, пам’ятаючи, що діагноз вам може поставити лише лікар чи інший кваліфікований медичний працівник. 

 

  Зробити передзамовлення 

 

Фото: Dids / Pexels

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2613

ТЕМИ:

Читай також:

Як облаштувати «здоровий» робочий простір?
Лайфхаки /

Як облаштувати «здоровий» робочий простір?

Публікуємо уривок з нової книги «Дизайн добробуту».

Навіщо нам потрібно добре спати?
Конспект /

Навіщо нам потрібно добре спати?

Публікуємо уривок з нової книги «Коли я нарешті висплюсь».

8 детективов, от которых невозможно оторваться
Розваги /

8 детективов, от которых невозможно оторваться

Делимся нашими любимыми историями с динамичным сюжетом и непредсказуемой развязкой.

5 сезонных продуктов для середины лета
Їжа /

5 сезонных продуктов для середины лета

Идеальный июльский перекус.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше