Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2246

У видавництві ArtHuss в січні очікується новинка – книга відомої дизайнерки Ребекки Вест «Щасливий дім. Зміни свій дім, перетвори своє життя». Як оселя впливає на самопочуття і настрій? Публікуємо уривок з розділу «Здоров’я та відпочинок».

Приємний сон, здорові стосунки й хороше самопочуття – важливі складники щасливого життя та гарного настрою, і на це все безпосередньо впливає твоя домівка. Експертка з дизайну Ребекка Вест розповідає, як досягти цілющого ефекту новизни помешкання без фактичного переїзду та який ремонт зробити, щоби почуватися якнайкраще у своїй оселі. 

Ребекка Вест – дизайнерка інтер’єрів, яка намагається допомогти якомога більшій кількості людей віднайти своє щастя (вдома та в житті). Вона вважає, що для цього потрібні не тільки речі, та хоче, щоб наші будинки були нашим щасливим місцем. 

  Зробити передзамовлення книги зі знижкою можна на сайті видавництва ArtHuss.

 

 

Здоров’я та відпочинок

 

Відкрийте для себе географічне лікування


З року в рік до п’ятірки головних новорічних обіцянок входить намір схуднути та прийти в хорошу фізичну форму. Якщо ви з тих, хто прагне вести здоровіший спосіб життя, знайте, що існує безліч способів, як ваш дім може допомогти досягти цієї мети. Насправді, трансформація вашого довкілля може бути одним із найдієвіших способів змінити звички та звільнитися від деструктивних моделей поведінки. Якщо ви роками силкувалися поліпшити сон, збільшити фізичну активність, кинути палити або позбутись якоїсь іншої згубної звички, впорядкування фізичного середовища може бути саме тим елементом, який, зрештою, схилить шальки терезів на вашу користь і дасть значні результати. Так зване географічне лікування переміщає вас у простір, що змінює стимули, які підкріплювали ваші шкідливі звички. А раптом така проста річ, як зміна кольору стін у кухні, здатна пробудити ваше несвідоме та відкинути всі нерозсудливі практики, що у вас сформувались?

І тут важливо зрозуміти: якщо ви готові переглянути свої звички та змінити життя, без перетворень у вашому домі всі зусилля будуть марні. В оселі «старого зразка» ви постійно ризикуєте триматися за старі правила. У «новому» середовищі вас більше не будуть оточувати всі ці тригери. Ви можете створити для себе нову реальність!

 Коли ми ставимо собі за мету бути здоровими та добре відпочивати, важливо, щоб наше помешкання сприяло досягненню цієї мети, а не підривало наші зусилля. 

 

«Замкніть» старі моделі поведінки та створіть нові звички

Усім відомо, що кинути пити чи палити – складно, надто коли людина постійно перебуває у тих самих ситуаціях, в яких курила чи зловживала алкоголем. Немов собака Павлова, ви бачите стимули, чуєте їх і відчуваєте запах, а потім у вас виділяється слина. Потрібно змінити стимули, які вас оточують, щоби «замкнути» стару систему й перепрограмувати свій мозок на нову поведінку. Чи означає це, що ви повинні фізично покинути свій дім і переїхати на нове місце? Не обов’язково. Ви можете змінити свій простір, який посилатиме нові сигнали у мозок, і таким чином трансформуєте ваші щоденні моделі поведінки. Усуньте якомога більше перепон – і ви стрімко збільшите шанси на успіх. Коли ви позбудетеся речей, які є тригерами старих звичок, стане легше робити вибір на користь здоров’я. Якщо ви готові вести здоровий спосіб життя, чому б не зробити свій дім помічником (а не завадою) на шляху до успіху?

Звички за своєю природою є несвідомими. Якщо здоровий спосіб життя – ваш пріоритет, змініть свій дім так, щоб моделі поведінки знову стали свідомими. Важливо: з несвідомого перетворіть свій вибір на свідомий. Робіть це принаймні впродовж двадцяти одного дня. Саме стільки часу потрібно на те, щоб сформувати нову звичку (або позбутися старої).

 

Зробіть перший крок

Кожен знає, що потрібно більше займатися спортом. Але втім, більшість із нас зазвичай вимикає будильник уранці, а наприкінці дня ми втомлено плетемося до холодильника, замість того, щоб зробити пробіжку в парку. Якщо поліпшення здоров’я є для вас пріоритетом, то налаштуйте себе на успіх, трансформуючи фізичні та візуальні сигнали у вашому домі. У цьому випадку спрацює будь-який візуальний або фізичний сигнал, що привертає увагу та змушує прийняти рішення, а не діяти за звичкою. До прикладу, одна з моїх клієнток хотіла проводити менше часу перед телевізором. Із цією метою ми переставили диван і крісло з її вітальні. Коли жінка була змушена сидіти в іншому місці та щоразу думала, де знайти пульт, пробуджувалася та ділянка мозку, що відповідає за прийняття рішень, а отже, клієнтка мала змогу подумати, чи дійсно варто вмикати телевізор, а не робити це на автоматі.

 Коли ми створили кухню, яка нам до вподоби, це спонукає частіше готувати вдома й наближає до бажаної мети – здорового харчування. 

Переконайтеся, що, крім нових візуальних стимулів, у вашому домі є засоби для досягнення ваших цілей. Яка користь зі спортивних тренажерів, якщо ви ними не користуєтесь? Якщо ви поставите бігову доріжку в найдальший, найтемніший закуток підвалу, чи будете ви на ній бігати? Якщо ви не користуєтесь якимось обладнанням, продайте його та знайдіть те, що буде виконувати свою функцію. Ніколи не марнуйте дорогоцінний простір свого дому на непотрібні вам пристрої. Ви почуватиметеся кепсько, і це підриватиме ваші зусилля на шляху до здорового способу життя.

Дрібні речі (бігові кросівки, одяг для занять, килимок для йоги тощо) – так само важливі. Ви можете знайти свої кросівки чи вони заховані десь далеко у гардеробі? Коли прокидаєтесь зранку, а надворі дощ, чи маєте ви напоготові капелюх і плащ? Переберіть речі в гардеробі, назад покладіть лише те, що важливе для здорового способу життя. Ну, і нарешті наведіть лад у шухляді для спортивного одягу. Форма має бути зручною та підхожою за розміром. У шухляді для спортивного одягу складіть усе так, щоб ви могли одягнутись навіть у темряві та бути впевненими, що виходите з дому в чистих і цілих штанах, кофті та шкарпетках.

Змініть те, що бачите, впорядкуйте все необхідне і приготуйтеся виробляти нові звички.

 Навіть прикольні, несерйозні рішення в інтер’єрі вашої оселі можуть звертатися до ваших цінностей та нагадувати про цілі. 

 

«Приготуйте» нові звички в їжі

Що більше ви рухаєтеся, то здоровішими почуваєтеся, проте коли час поїсти – сповільніться, заспокойтеся та насолоджуйтеся процесом. Поговорімо про те, як спростити кулінарний процес удома, щоб ви мали час спокійно сісти та поласувати тим, що приготували. Якщо здорове харчування є вашою метою, то вам потрібна кухня, якою просто користуватись. Приберіть кухню так, щоб вам було легко вибирати й готувати здорову їжу, а також створіть простір, де можна зосередитись на власне їжі та родині, а не телевізорі чи інших ґаджетах.

З чого почати? Викиньте зайве із шафок і робочих поверхонь. Позбудьтеся непотрібних вам речей. Почніть з найочевиднішого – предметів, яким узагалі не місце на кухні, себто поштового сміття і мистецьких проєктів. Тоді безжально розправтеся з кухонними «іграшками»: соковичавницями, сушарками, овочерізками тощо. Поки складіть усе це в коробку, поставте подалі та позначте в календарі дату – два місяці від сьогодні. Якщо за цей час ви не зазирали в коробку й не використовували прилади з неї, віддайте їх на благочинність. А тим часом навчіться основному: користуватися пристойним кухарським ножем, ножем для чищення, неглибокою сковорідкою та каструлею. До цього додайте друшляк і дошку для нарізання. Цього кухонного начиння цілком достатньо для приготування фактично будь-якої здорової їжі, яку лише можна вигадати.

Щойно ваша кухня готова до роботи (а ви, мабуть, прибрали 50 % усіх речей?), створіть у своєму домі тиху, вільну від ґаджетів, зону їдальні. Можливо, це й очевидно, проте розпочніть зі зручного стола та стільців. Прибравши те, що відволікає увагу, ви почнете усвідомлювати, що споживаєте, і таким чином будете дослухатися до сигналів про ситість. Зрештою, ви їстимете менше, проте насолоджуватись будете більше.

 

Лікування перестановкою

Інколи незначних змін – розгрібання мотлоху, обмеження кухонного начиння до найважливішого – достатньо, щоб полегшити собі приготування їжі, але часом потрібні кардинальніші зміни. Ремонт, результатом якого стане зручна кухня, може зробити вашу мету – здорове харчування – більш досяжною! Якщо ви дійсно візьметеся за ремонт, важливо окреслити свої довгострокові цілі в рамках проєкту, щоб зрештою ви не отримали просто красиву кухню, яка не буде для вас більш функціональною. І пам’ятайте: ви повинні позбутися приладів та їжі, що підривають ваші довгострокові цілі.

Якщо ви серйозно налаштовані вести здоровий спосіб життя, докладіть зусиль, щоб створити функціональний і затишний простір, де можна спокійно, не відволікаючись, насолодитися прийомом їжі.

 

Зробити передзамовлення

 

 

 Щоб не пропустити нові цікаві тексти, підпишись на 34home у  Instagram  та  Facebook

 

Фото: Unsplash

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

2246

ТЕМИ:

Читай також:

Як облаштувати «здоровий» робочий простір?
Лайфхаки /

Як облаштувати «здоровий» робочий простір?

Публікуємо уривок з нової книги «Дизайн добробуту».

Мене не полишає відчуття втоми. Що робити?
Лайфхаки /

Мене не полишає відчуття втоми. Що робити?

Публікуємо уривок з нової книги «Лікарю, я помираю?».

Навіщо нам потрібно добре спати?
Конспект /

Навіщо нам потрібно добре спати?

Публікуємо уривок з нової книги «Коли я нарешті висплюсь».

Розумні й красиві. 7 новинок українського нон-фікшену
Конспект /

Розумні й красиві. 7 новинок українського нон-фікшену

Нон-фікшен впевнено крокує до провідних місць на наших книжкових полицях.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше