Розумні й красиві. 7 новинок українського нон-фікшену

Розумні й красиві. 7 новинок українського нон-фікшену

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: 34crew

|

2772

Нон-фікшен впевнено крокує до провідних місць на наших книжкових полицях. Й справді, на відміну від захопливих, але швидкоплинних історій для затишних вечорів, до «розумних і красивих» книжок із порадами й лайфхаками хочеться повертатись все частіше.

Український нон-фікшн саме переживає відродження (чи народження?), тож ми не могли не поділитись добіркою  крутих і корисних книг, які ми вже любимо та на які чекаємо найближчими місяцями. 

 

 

INTERIOR DESIGN in Ukraine – 2 / Дизайн інтер’єру в Україні. Інтер’єрні рішення в житлових приміщення

CP Publishing

Коли роботи українських дизайнерок і дизайнерів інтер'єрів збирають у повноцінне арт-видання під твердою обкладинкою, сумнівів не лишається – треба брати. 

Це вже друге видання серії: якщо попереднє фокусувалось на громадських просторах на кшталт коворкінгів, ресторанів й барів, то INTERIOR DESIGN in Ukraine–2 зібрав у собі 50 яскравих та професійних інтер’єрів, створених за останні п’ять років. Це проекти різних стилів, натхненні українською історією й народними традиціями, виконані з натуральних та, головне, локальних (а інколи навіть й апсайкл) матеріалів. Короткі описи, професійні фотографії, різноманітні та вражаючі об’єкти – здається, це видання зможе поселитись на твоїй ближній книжковій поличці та слугувати джерелом натхнення під час ранкових переглядів.

 Замовити 

 

Мистецтво під ключ. Менеджмент і маркетинг культури

Катя Тейлор (Arthuss)

Що потрібно, аби реалізувати успішний проєкт у мистецькій сфері? Арт-менеджерка Катя Тейлор переконує, що бути надлюдиною не обов’язково: куди важливіше вчасно генерувати креативні ідеї, володіти даром переконання та знати базові принципи функіонування креативної економіки. А ще хоча б приблизно знати, де взяти пуд солі для виставки, і як власноруч змонтувати експозицію у ніч перед відкриттям.

Теоретична частина книжки «Мистецтво під ключ. Менеджмент і маркетинг культури» – збірник крутих пояснень важливих концепцій, від проблем креативної економіки до взаємодії з брендами, публічно-приватних партнерств і соціальної складової проєктів. Друга ж частина книги – безцінний збірник лайфхаків, виведених на власному досвіді (й набитих шишках). Як скласти концепцію, якими інструментами її реалізовувати, до кого звертатись та як отримати на це кошти – тільки частина розділів. Здається, охоплені теми суттєво виходять за рамки культурних і креативних індустрій – тож книга стане у пригоді усім, хто цікавиться аспектами проєктного менеджменту й креативною економікою та роботою у публічній сфері.

Проєкт реалізовано за підтримки Українського культурного фонду.

 Замовити 

 

Мистецтво затишку. Практичний посібник зі стилю та дизайну інтер’єру

Фріда Рамстедт (ArtHuss)

Коли ми говоримо про скандинавський стиль та мистецтво створювати домашній затишок, на думку спадають радше канонічні праці данських дизайнерів середини минулого століття та настільна для скандинавофілів «Маленкька книга хюѓе» Міка Вікінга. Проте ім’я Фріди Рамстед теж варто включити в канон: адже саме ця дизайнерка навчила ціле скандинавське покоління мистецтву створення гармонійного будинку.

Її книга із практичними порадами, основними правилами та секретами майстерності нарешті виходить українською. А отже, має всі шанси стати настільною для всіх, хто мріє на практиці розібратись із тонкими матеріями на кшталт золотого перетину й золотої спіралі, та визначити нарешті, яким має бути оптимальний розмір дивану, ліжника й фікусу в кадці, аби створити ідеально продуманий та гармонійний інтер’єр.

 Замовити 

 

Із ким я живу. Короткий курс для розуміння собаки

Оксана Галан (Віхола)

Хто з нас не грішив приписуванням собакам людських емоцій та рис поведінки! Знаємо, бувають ситуації, коли слова інших слів та пояснень не добереш – та все ж, собаки мають зовсім відмінну від нас логіку. І психіку. 

Авторка цієї книжкової новинки – кінологиня з багаторічним стажем та фахівчиня з порозуміння із тваринами. Тож вона розповість, як формуються рефлекси, на що слід зважати, коли у твоєму житті з'являється собака, й на які особливості тренувального процесу варто звернути увагу. І хоча книжка поки що доступна тільки за передзамовленням і то – на початок 2022 року, ми певні, що робити це треба чимдуж: хай там як, а побудова комунікацій з чотирилапим – завдання не з простих, і без терпіння не обійтися.  

 Замовити 
 

Благодійність 2.0

Лора Арріллага-Андрессен (Pabulum)

«Одна книжка – і ти зможеш змінити світ». Здавалось би, набридлива маркетингова формула для дешевих псевдопсихологічних книжок. Та все ж, це видання – саме з таких.

Авторка книги, Лора Арріллага-Андрессен, багато років очолює Стенфордський центр благодійності та громадянського суспільства і непогано знається на тому, як благодійність змінює світ (і ми зараз не тільки про айті-корпорації, які віддають стотисячні долі прибутку на допомогу двом десяткам сіл у центральній Африці). Підходів до благодійності є чимало – й авторка ретельно розповідає про кожен з них, дає поради, як обрати комфортний для твого способу життя (й при цьому ефективний) варіант, та зрештою допомагає відчути, що твої зусилля є недаремними. 

 Замовити 

 

Мистецтво відпочинку

Клаудіа Хаммонд (Yakaboo)

Свій цікавенний нон-фікшен авторка, британська письменниця й досвідчена психологиня, розпочинає із тези, про яку ми всі давно здогадувались: дві третини з нас відпочивають недостатньо і розуміють це, але в силу обставин так і не вирішують цю проблему. Й справді, «правильному» відпочинку не вчать на жодних пристойних програмах (а треба).

Авторка легко й дотепно говорить про серйозне, підкріплює свої тези дослідженнями про вплив стресів на нашу якість життя, закликає прислухатись за собою та не втомлюється повторювати, що універсального рецепту відпочинку не існує – лише універсальні способи дослухатись до себе й своїх потреб (і перестати нарешті підміняти поняття «відпочинок» і «сон»). А також проходиться по десятці найпопулярніших видів відпочинку та пояснює, що з ними (не) так – і куди нам було б добре спрямувати свої погляди. 

 Замовити 

 

Україна. Їжа та історія

Олена Брайченко, Марина Гримич, Ігор Лильо, Віталій Резніченко (Їжак)

Один з бестселерів цьогорічного «Книжкового Арсеналу» – книжка не просто цікава культурологічними розвідками, а й справжній прикладний гайд українською гастрокультурою.  Тож у нашому топі вона з’явилась завдяки тим сорока рецептам класичних й напівзабутих страв рідної кухні, які так і кортить втілити на кухні. Звісно, що рецепти доопрацювали разом із запрошеними шеф-кухарями – а тому й адаптували давні рецепти під сучасні реалії. Тож навіть якщо тобі закортить приготувати справжній борщ у капустині, шукати олдовий буряковий квас не доведеться.

Здається, що осінні вечори – ідеальна пора саме для того, аби спробувати втілити якийсь неймовірний слоу-фуд (ну хоча б нафарширувати карпа) та бодай трохи відчути свою належність до старовинної й дуже автентичної кулінарної традиції.

 Замовити 

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: 34crew

|

2772

ТЕМИ:

Читай також:

7 добрых книг с хорошим концом
Розваги /

7 добрых книг с хорошим концом

Рассказываем, в какие книги можно закутаться, как в плед, и не беспокоиться о том, что в конце придется рыдать.

Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?
Лайфхаки /

Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?

Публікуємо уривок з книги «Щасливий дім. Зміни свій дім, перетвори своє життя».

Катя Тейлор и ее домашняя арт-коллекция
Історії /

Катя Тейлор и ее домашняя арт-коллекция

«Любоваться искусством и жить с ним – это абсолютно разные вещи».

«Книги – это доступная роскошь». Антон Фридлянд – о своей домашней библиотеке
Історії /

«Книги – это доступная роскошь». Антон Фридлянд – о своей домашней библиотеке

Разговор о читательских привычках и свежих литературных открытиях.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше