Що купувати на «Книжковому арсеналі» та читати після нього?

Що купувати на «Книжковому арсеналі» та читати після нього?

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

2418

Ми нарешті дочекались «Книжкового арсеналу» – після вимушеної перерви найбільший у Східній Європі книжковий форум знову готовий приймати відвідувачів та тішити книголюбів. Підготували топ книжкових новинок, на появу яких наша редакція чекає найбільше.

 


«Україна: Їжа та Історія»

Олена Брайченко, Марина Гримич, Ігор Лильо, Віталій Резніченко 
їzhak

Повноцінне дослідження про історію української кухні, особливості її розвитку, розмаїття смаків та регіональні страви команда антропологів та істориків проводила кілька років – і нарешті результат можна буде побачити та погортати. Але попереджаємо: ця книга може викликати нестерпне бажання приготувати своїми руками якусь складну регіональну страву – адже у виданні представлено (та проілюстровано) понад 40 автентичних рецептів. Для їх доопрацювання спеціально запросили шеф-кухарів, які адаптували давні рецепти під сучасні реалії (і справді, де ти тепер шукатимеш буряковий квас для борщу чи соусу?). 

Окрім презентації самої книги (неділя, 27 червня, 19.00), видавництво їzhak готує і спеціальну програму «Гастрономічна книга»: говоритимуть про кухню та імідж України в світі (середа, 23 червня, 19:30), про те, що їли українці кілька століть тому (п’ятниця, 25 червня, 18:00), та про гумор і традиції приготування їжі (субота, 26 червня, 10:30). 

 

 



«Вино без правил. Як пити круте вино і не залежати від думки винних снобів»

Анна Євгенія Янченко
«Віхола»

Симпатичний нон-фікшен від блогерки Анни Євгенії Янченко, авторки телеграм-каналу Сомельє в зелених штанях. У цій книзі влучно поєднані розповіді про технології виноробства у різних країнах із дотепними історіями зі світу вина. А ще – купа корисних порад про те, як відрізнити хороше вино від поганого, що можна побачити на етикетці, як навчити свої рецептори розпізнавати ароматичні нотки (насправді це зовсім не складно!), та як вибрати правильні келихи для дегустацій. Жодного снобізму – тільки здорова іронія та безмежна любов до процесу виноробства й дегустування вина. І все це – у компанії приємних ілюстрацій. Здається, ця книжка покликана стати нашою настільною. 

Презентація та дискусія за участі авторки – у суботу, 26 червня, о 19:30 на бізнес-сцені. 

 

 


«Він помер із фалафелем у руці»

Джон Бірмінгем
Bookraine

Роман, на який ми чекаємо ледь не найбільше. По-перше, події у ньому сконцентровані довкола досвіду співжиття із подекуди занадто дивакуватими сусідами у спільно винайманому житлі. По-друге, книжка досліджує соціальні проблеми (але не робить їх своїм фокусом) та критикує захмарні ціни на житло у Австралії – саме через них героям доводиться бідкатись й потрапляти у різноманітні халепи. По-третє, це просто австралійська література – контекст якої нам ще досі не дуже відомий. Та, здається, проблеми й переживання покоління 30-річних будуть схожими у різних куточках світу.
 
Дискусія про австралійську літературу та презентація роману запланована на суботу, 26 червня, о 18:00 у залі «Епілог». 

 

 


«Архітектура щастя»

Ален де Боттон
ArtHuss

Новинка видавництва ArtHuss – не про архітектуру як набір конструкцій та просторів, а про сенси, які ця архітектура створює. Автор переконаний, що те, як ми почуваємось у власній вітальні чи спальні, точно впливає на наше ставлення до світу – і ми не можемо не погодитись. 

Стилі й смаки різних епох, змінні уявлення про красу й комфорт, функціональність архітектури та облаштування «свого» простору – все це теми, яких торкається автор. Критики стверджують, що де Боттону вдалось влучно поєднати соціологію з філософією та архітектурою, а головне – ясною та зрозумілою мовою викласти свої ідеї. А візуальне оформлення видання тільки додає йому балів у нашому рейтингу очікувань. 

 

 


«Бунтарки: нові жінки і модерна нація»

Віра Агеєва (упорядниця)
«Смолоскип»

 

Що ми пам’ятаємо про Лесю Українку й Ольгу Кобилянську зі шкільних років? Хіба що назви творів та сумні деталі біографій. Та насправді й вони, і їх сучасниці (Марко Вовчок, Наталя Кобринська, Софія Яблонська та інші) були справжніми бунтарками – й зокрема відстоювали право жіноки на самовизначення й заняття творчістю замість погрязання у побуті. Ця книжка – збірка статей літературознавиці Віри Агеєвої, якій вдалося показати, наскільки крутими були наші співвітчизниці, і як їхня боротьба за власне місце у приватному та публічному просторі відгукується нам сьогодні. 

Презентація й дискусія – у четвер, 24 червня, о 12:00 у залі «Папір». 

 

 


«Чому зебри не страждають на виразку»

Роберт Сапольські
Ранок

За mindfulness у нашій добірці відповідає новинка від Роберта Сапольські, психолога та популяризатора науки (а ще стенфордського професора нейробіології). Автор влучно проходиться по відомому твердженню «Всі хвороби – від стресу» (спойлер: це так і не так водночас) і, що головне, дає корисні поради про довге й щасливе життя у гармонії зі своїм організмом. Включаємо цю книжку у наш топ ще й за стиль викладу: легко, іронічно, без зайвих термінів та нудних переказів останніх досліджень британських вчених. 

 

 


«Порядок довкола – спокій у душі»

Ґретхен Рубін
«Видавництво Старого Лева»

Щиро тішимось, що дослідників й дослідниць порядку й гармидеру стає все більше – й вони все частіше випускають нові книжки про те, як привести своє життя до ладу. Ґретхен Рубін без зайвого ультиматизму спробувала розібратись у способах життя й ставлення до порядку – тож її книжка допоможе зрозуміти, що підходить саме тобі (так, нарешті без критики «творчого безладу» та закликів до постійного прибирання). Виявляється, треба просто розібратись, що є мотлохом саме для тебе, прибрати його – та отримати більше місця для щастя, додавши трохи оригінальності. Плануємо читати й перевіряти поради усією редакцією. 

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

2418

ТЕМИ:

Читай також:

Мене не полишає відчуття втоми. Що робити?
Лайфхаки /

Мене не полишає відчуття втоми. Що робити?

Публікуємо уривок з нової книги «Лікарю, я помираю?».

Книги, кава та вино. У Києві відкрився Osnovy Store
Навіщо нам потрібно добре спати?
Конспект /

Навіщо нам потрібно добре спати?

Публікуємо уривок з нової книги «Коли я нарешті висплюсь».

5 увлекательных книг для осенних вечеров
Розваги /

5 увлекательных книг для осенних вечеров

Согревающие душу сюжеты.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше