Мистецтво, природа та функціональна простота: який він – стиль japandi?

|

Рубрика: Тренди

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

4766

Уяви дім, який би спільними зусиллями декорувала закохана пара: данець та японка. Чистий, світлий, простий і водночас функціональний, із безмежною любов’ю до природи та повагою до ручної праці. І – несподівано – з контрастними поєднаннями сміливих та глибоких кольорів. Такий собі «симбіоз» двох культур сподобався дизайнерам та користувачам пінтересту, де і з’явився новий тренд під назвою japandi. Пояснюємо, що це за стиль, як він працює, та як втілити елементи джапанді у своїй оселі.

 


Фото by  @westwingnl 


Фото by  @vtwonen 

 

Любов на відстані: де перетнулися скандинави та японці


Загалом джапанді визначають як стиль, що увібрав у себе характерні ознаки японського та скандинавського дизайну:  japan + scandi = japandi. 

Японія стала справжнім відкриттям для європейської спільноти всього лише 150 років тому: нарешті відчинились кордони, налагодились економічні зв'язки, і втомлені європейські декаденти несподівано відкрили для себе естетичний та мистецький досвід давньої країни. Згодом теоретичні ідеї Баугаузу однаково надихали і плеяду данських дизайнерів на чолі з Арне Якобсеном, і молодих японців, що навчались у новостворених інститутах дизайну.

Несподівано, Данія стала однією з перших країн, що відвідали заново відкриту Японію з офіційними делегаціями. У цей момент виявилось, що країни мають багато спільного: життя у досить примхливому кліматі сформувало в обох націй надзвичайно трепетне ставлення до природи та всього, що їх оточує. Навчило не нехтувати комфортом у домі та виробити власні правила, як компенсувати ті чи інші природні «утиски». Так, постійна ймовірність землетрусу змушує японців полюбити легкі відкриті будівлі та невагомі перегородки. А короткий світловий день сприяв тому, що скандинави знайшли ідеальну «багаторівневу» модель освітлення приміщень.

А ще кожен з нашої японо-скандинавської пари цінує простоту та функціональність, любить природні матеріали (найпалкіше – дерево) та має глибоку повагу до всього рукотворного. В обох народів є власна філософія домашнього життя: данське hygge та японське wabi-sabi мають дещо різні засоби, але схожу концепцію.  Це про гармонізацію навколишнього простору та створення приємної атмосфери без стресів, про сповільнення та відмову від зайвого, про пошук естетики та сенсів.  

 


Фото by  @hmhome 


Фото by  @vtwonen 

 

Що таке стиль japandi і як це працює


І японський, і скандинавський стиль добре підходить до сучасного способу життя: дозволяють створити чисте, спокійне середовище, в якому ти можеш по-справжньому розслабитися. Саме тому поєднання цих двох течій припало до смаку сучасним космополітам.

Тренд на сталість та піклування про планету – також елемент філософії джапанді. Простота і стійкість замість швидкого дизайну, та питоме буддійське бажання не накопичувати зайвого, не купувати пластикового, дешевого та одноразового, ремонтувати, а не викидати зламане, – чудове поєднання. 

Якщо ж поєднати концепцію скандинавського мінімалізму (де головне, щоб дім забезпечував відчуття комфорту кожного разу, коли власник чи гість опиняється на порозі), з японською «скромною простотою» вабі-сабі, то вийде спільна естетика одночасно спокійного та вишуканого простору. Японія додає до скандинавських жител насичених кольорів, темного дерева, відверто декоративних форм кераміки, мінімалістичних артових меблів. Усе це дозволяє позбутися холодної клінічності, що притаманна чистим скандинавським інтер’єрам. 

 


Фото by  @selliottphoto 


Фото by  @hmhome 

 

Як зробити свій дім джапанді?


Мистецтво, природа та функціональна простота – ось три кити, на який цей стиль тримається. Зараз буде банальність, яку пишуть у всіх інтер’єрних журналах, але це справді так: не обов’язково робити новий ремонт, аби спробувати, який «смак» у джапанді. Можна поступово міняти житло, додаючи нові й нові його елементи. Ось кілька порад для початку:

 Білі стіни більше не маст.  Виявляється, є безліч нейтральних кольорів, що так само залишаються світлими та природніми. Обери спокійні відтінки сухої трави, піску, дикого черепашнику… До них точково додай більш яскраві кольори, аби вийшло нейтральне полотно і кілька глибоких акцентів.

 Надавай перевагу природньому.  Кухонне начиння, меблі, текстиль – усе може бути натуральним та виглядати, як натуральне. Почати можна навіть з тумби-пенька, яка на диво гарно впишеться у будь-який інтер’єр.  

 Цінувати ручну роботу та полювати за крафтовими речами – ознака джапанді.  Купи нарешті той тканий килимок, на який так давно задивляєшся! І так, популярність джапанді стане новою ерою кераміки: усі ці шерохуваті поверхні, тріщинки, нерівні краї та природні лаконічні форми наповнять простір необхідною естетикою.

 Сталість – тенденція найближчого десятиліття.  Повторне використання, збереження ресурсів та домашні предмети з перероблених матеріалів допоможуть наблизити твій дім до джапанді-стилістики.

 Шукай меблі з характером:  чіткі лінії, глибокі відтінки, мінімалізм, типова для японців висота (менша, ніж ми звикли). Низький кавовий столик або пуф – гарний початок!

 Зменшуй кількість речей:  японська естетика фокусується на чистих лініях та просторах. Зайве викини, а необхідне сховай у контейнери, коробки та кошики.

 Збережи тепле світло та м’який текстиль скандинавських кімнат.  Придбай кілька нових світильників, фактурні покривала та подушки. Не забувай, що усе це має виглядати по-японськи елегантно та просто.

***

Жоден з цих стилів не є новиною, тому поєднуй їх на свій смак. Але пам’ятай, що ця комбінація стовідсотково буде головною тенденцією протягом наступних кількох років, тож сміливо твори власний джапанді. І не забувай ділитися результатами у мережі: це може зробити твій Instagram шалено популярним. 

 

 Щоб не пропустити нові цікаві тексти, підпишись на 34home у  Instagram  та  Facebook

 

Фото на головній: Unsplash

|

Рубрика: Тренди

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

4766

ТЕМИ:

Читай також:

Эстетика беспорядка: что такое cluttercore?
Тренди /

Эстетика беспорядка: что такое cluttercore?

Разбираемся в новом тренде.

Как использовать цвета Pantone 2021 в своем интерьере?
Тренди /

Как использовать цвета Pantone 2021 в своем интерьере?

Безупречный серый и освещающий желтый.

Конспект: журнали про дизайн та інтер’єр, які ми читаємо
Как обустроить жилье в скандинавском стиле?
Тренди /

Как обустроить жилье в скандинавском стиле?

И почему он так популярен.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше