7 рослин, які чудово себе почувають на сонці

7 рослин, які чудово себе почувають на сонці

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

3254

Прямі сонячні промені можуть сильно засмутити твої рослини: пророщений з кістки авокадо опустить листя, а миртове дерево покриється оліїстими випарами. Та деяким рослинам (спойлер: тим, що по потрапили до нас зі спекотних сухих саван) сонячні промені тільки в кайф. Розповідаємо, які з твоїх рослинок точно можна не ховати у затінок із настанням літа. 

 

Карликовий лимон

Лимон Мейєра – насправді не зовісм лимон, а його гібрид із помело-мандарином. Втім, саме ця рослинка є найпопулярнішою з домашніх цитрусових і прекрасно почуваж себе на залитому сонцем підвіконні навіть у спекотні літні місяці. Ці маленькі симпатичні деревця рідко виростають вищими за півметри, та при цьому довго радують ароматними квітами й невеликими терпкими фруктами. Все, що для цього потрібно – регулярний полив (щодня у спекотні дні) та не менше чотирьох годин прямого сонця на день. 

Лайфхак: якщо просто зараз побіжих купувати собі цитрусове дерево у крамниці, обов’язково ретельно промий його та зірви всі плоди й найбільші листки. Карликові лимони обробляють гормонами та хімікатами, аби вони гарно виглядали при покупці – тобі це потрібно? За місяць рослинка узвичаїться та прийде до тями. 

 

 

Сансевієрія

Здається, мінімалістична сансевієрія (Sansevieria trifasciata, в народі – «тещин язик») – одна з наневибагливіших домашніх рослинок. Її можна сміливо тримати у темному кутку й поливати раз на тиждень – та вона все одно пускатиме нові листки я старанно насичуватиме повітря киснем. Та якщо її місце у з настанням літа перетворюється на сонячну оазу – не поспішай переставляти рослину. Сансевієрія родом з Мадагаскару, тож прямі сонячні промені її не злякають. Та виставляти її на пряме сонце з приходом літа не варто – краще робити це поступово, із приходом весни, аби рослинка не прив’яла від шоку. 

 

 

Молочай

Ще один мадагаскарський товариш, який не тілький не боїться прямих сонячних променів, а й всіляко до них прагне – Молочай гребінчатий (Euphórbia lophogona). Ця дещо дивна рослинка із товстим стеблом та короною із листків у природі може сягати розміру невеликого баобаба, тож на сонці починає рости швидко й активно (головне – не переполивати). Такий молочай активно квітне (невеликими білими квітками при стовбурі), й, прагнучи перетворити твоє житло на сукулентні хащі, закидає своїм насінням ледь не півкімнати – тож не дивуйся, коли маленькі молочаї проростуть разом із батьківською рослиною чи під твоїм фікусом. Та молочай підійде не всім: сік, що виділяться на зрізі листка чи стовбуру, буде отруйним для твого кота чи песика. 

 

 

Бокарнея

Бокарнея (​Beaucarnea recurvata​) схожа на пальму чи юкку, та насправді є сукулентом – тож запасає воду у своєму стеблі. Її найближчі родичі – пустельні агави, а отже, сонячне світло вона переносить на ура (навіть якщо ти забудеш про неї на кілька тижнів, вона просто перейде у сплячий режим). Бокарнея, посаджена у піщаний грунт (шукай примітку «для кактусів» на упаковці субстрату), та поставлена у сонячне місце, ростиме повільно, але буде радувати тебе довгими роками. 

 

 

Алое вера

Так, бабусі були праві, коли тримали алое (​Aloe barbadensis​) на підвіконні цілий рік поспіль. Ця рослина обожнює сонце та не дуже довіряє воді, тож хай тебе не лякає сухий піщаний ґрунт у його горщику. А якщо колючі алоеві хащі видаються тобі занадто невпорядкованими, ти завжди можеш коригувати форму рослини, просто обрізавши зайві гілки: із гелю алое вийде чудова зволожуючи маска для обличчя та засіб першої допомоги при сонячних опіках. 

 

 

Гібіскус

Кущі китайського гібіскусу (​Hibiscus rosa-sinensis​) з їх величезними рожевими, фуксієвими чи жовтими квітами, звісно, прикрасять будь-яке помешкання (естетика котеджкору у поміч).  Та щоб рослинка квітла рясно ї регулярно, їй також потрібно багато сонця, дуже багато. Тож гібіскус – ідеальний варіант для підвіконня на південній стороні. Та це – варіант для досвічених любителів рослин: гібіскус треба доглядати, зволожувати, оприскувати з пульверизатора та стежити, аби рослинка не розрослася та не затулила собою усе вікно. 

 

 

Товстянка 

Так, всі ми пам’ятаємо, як у 90-ті паростки товстянки, названі «грошовим деревом», дарували замість квітів при походах у гості. Та якщо забути байку, що ця рослина приносить у дім гроші й вдачу, вийде цілком приємний на вигляд і невибагливий у догляді домашній вазон. Сонячне підвіконня – ідеальне місце, аби симпатична й схожа на маленьке деревце товстянка (яку ще називають «нефритовим деревом») прожила у тебе довге й щасливе життя. Обирай, обрізатимеш її як бонсай, чекатимеш появи ароматних рожевих квіточок чи даси їх розростися на півкімнати. 
 

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: 34crew

|

3254

ТЕМИ:

Читай також:

Як допомогти домашнім тваринам у спеку?
Лайфхаки /

Як допомогти домашнім тваринам у спеку?

Температура за бортом плавить не тільки людей.

Те, що не отримаєш у місті. Історія проєкта оренди будинків на природі «УЛIС»
Історії /

Те, що не отримаєш у місті. Історія проєкта оренди будинків на природі «УЛIС»

«Певно що Україна буде користуватись попитом для більш глибокого занурення».

7 инстаграмов о любви к растениям
Натхнення /

7 инстаграмов о любви к растениям

Аккаунты, посвященные филодендронам, монстерам и бегониям.

Почну з понеділка: як і навіщо вирощувати мікрозелень
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як і навіщо вирощувати мікрозелень

Як організувати свою вітамінну плантацію на підвіконні – розповідає ґрунтознавець.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше