Консервуємо літо. 5 способів зберегти сезонні продукти

Консервуємо літо. 5 способів зберегти сезонні продукти

|

Рубрика: Їжа

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

1993

Кульбабове вино було для героїв роману Рея Бредбері способом зберегти магію літа для довгих зимових вечорів. Але є кілька ще більш простих та дієвих способів, які ти ще встигнеш випробувати найближчими днями (раптом що, астрономічне літо триватиме до 21 вересня, тож все в порядку). 

 

Фото: Sunsetoned / Pexels

1 / Заморозити ягоди

Ніщо так не нагадує про літо, як яскраві соковиті ягоди. А якщо вони зібрані власноруч, то точно стануть кращим зберігачем теплих спогадів. Улюблені смородина, малина, ожина, полуниця, суниця, чорниця, вишня й черешня непогано переживають швидку заморозку, а взимку точно знадобляться, щоби варити компоти, пекти пироги, готувати смузі та йогуртові десерти.

Найкраще підійдуть ягоди, зібрані за кілька годин до заморозки. Дещо недозрілі – не біда, це краще, ніж морозити переспілі або зіпсовані ягоди. Спочатку позбався сміття та листя, промий та висуши ягоди: це важливо, інакше надлишок води зіпсує форму ягід і утворить льодовий «панцир». Далі виклади їх в один шар на тацю для максимально швидкої заморозки: це допоможе зберегти форму ягід і максимальну кількість вітамінів. Заморожені ягоди пересип у багаторазовий пластиковий контейнер зі щільною кришкою: по-перше, це красиво, а по-друге, оптимізує простір у твоїй морозильній камері. Не забудь додати наліпку з коментарем, які ягоди і коли були заготовлені.

 

 


Фото: Eva Elijas / Pexels

2 / Засолити огірки

Щодо цього пункту думки редакції розділились: якщо для одних смак літа – хрумкі солені огірочки, то для інших – огірки мариновані. 

Консервація сезонних овочів – процес дуже давній і відкритий на інтуїтивному рівні задовго до того, як поняття «стерилізації» та «пастеризації» увійшло в науковий оборот. Солили й маринували усе, що було під рукою: від огірків і помідорів до груздів та баклажанів. Різниця між цими процесами – власне, у консерванті: якщо для соління таким є власне сіль, то для маринування – кислоти, наприклад, оцтова чи лимонна. 

Традиційно огірки солили в дерев’яних бочках. Проте не засмучуйся, якщо такої немає під рукою – огірки зі скляних банок майже нічим не поступаються за смаковими якостями. Замочи стиглі огірки на кілька годин в холодній воді, щоб вони вийшли максимально хрусткими, а в цей час приготуй банки (пам’ятай про стерилізацію з нагріванням) й усі інгредієнти. Тобі знадобиться кріп, часник, хрін, перець, листя вишні та смородини (їх зараз продають ледь не на кожному ринку).

Рецепт простий: розчини дві склянки солі у п’яти літрах холодної води. Поклади в банку кріп, часник, хрін, перець, листя вишні та смородини і, власне, огірки. Залий розсіл та залиш на 3 дні, після чого злий розсіл, залий чистим окропом та щільно закрий банку. Огірки будуть хрусткими та довго зберігатимуться – аж до наступного літа. 

 

 


Фото: ROMAN ODINTSOV / Pexels

3 / Зварити малинове варення

Іще один привіт від бабусі. Насправді цей процес може бути доволі швидким і не надто виснажливим. А результат, як ти пам’ятаєш, буде кращим, ніж ліки від застуди – бо малина містить саліцилову кислоту, вітаміни А, С, Е, В2, РР, залізо, калій, магній та мідь (однак, раптом що, ми все ж радимо консультуватись з лікарем). 

Малинове варення – штука доволі проста. Почни з добору ягід: перебери, відкинь зіпсовані, просуши обрані. Як заведено у вареннях, на кілограм ягід тобі знадобиться кілограм цукру (знаємо, звучить страшно, але так має бути). Варити його краще в посуді з нержавіючої сталі, адже алюміній чи мідь можуть окислитись і вплинути на смак варення. І так, не забудь  простерилізувати банки: достатньо буде потримати їх над окропом протягом кількох хвилин. 

Посип ягоди цукром і залиш на кілька годин, аби вони пустили сік. Доведи до кипіння і вари 5 хвилин, знімаючи піну. Дай варенню охолонути і повтори цикл ще двічі, аби варення стало більш густим та насиченим. Готово – лишається розлити його по банкам і закрити. До речі, рекомендуємо брати для цього найменші серед наявних баночок: варення буде з’їдатись одразу і точно не зіпсується. І совість буде чиста, навіть якщо з’їси банку варення за один раз. 

 

 


Фото: Polina Tankilevitch / Pexels

4 / Приготувати в’ялені томати 

Іще один спосіб надовго зберегти стиглість літніх продуктів – сушіння. Фрукти та овочі чудово зберігаються, якщо з них прибрати зайву вологу. І якщо узваром з сухофруктів тебе не здивувати, спробуй приготувати в’ялені томати – секретний інгредієнт італійських страв у зимовий сезон. Наріж томати скибками, виклади в один шар, додай зверху крупної солі, спецій (чудово пасуватимуть розмарин, часник та тим’ян) та трішки оливкової олії. А далі в тебе є три шляхи: канонічний sun dried, в духовій шафі або дегідраторі. 

Перший варіант вимагає терпіння (і сонячного балкону), адже, в залежності від погодних умов, процес може затягнутись на тиждень. У дегідраторі томати приготуються значно швидше завдяки оптимальній температурі та циркуляції повітря. 

Духова шафа – проміжний варіант: помідори приготуються за кілька годин, однак через високу температуру можуть дещо втратити корисні властивості  і трохи запектись. Температура і час приготування залежать від твоїх уподобань – можеш залишити помідори з м’якою серединкою та лишити їх на зиму у банці з оливковою олією, а можеш засушити до чіпсів – та розмочувати безпосередньо перед приготуванням улюбленого соусу до пасти. 

 

 


Фото: Sunsetoned / Pexels

5 / Закрити свіжий мед з горіхами та насінням

Ще один чудовий літній продукт, який допоможе освіжити в пам’яті запах квітів довгими зимовими вечорами. Мед чудово зберігається, і на полицях магазинів його можна знайти круглий рік. Однак літо – сезон збору свіжого меду: саме його треба купувати на фермерських ринках, сезонних ярмарках чи у знайомого-пасічника, або привозити з поїздки Карпатами.  

Як ти пам’ятаєш, смак меду різниться за двома критеріями: залежно від квітів, з яких бджоли збирали пилок (акацієвий буде світлим та пахким, липовий і гречаний – більш густим і темним), та залежно від самих бджіл (у деяких – мед з більшою кількістю прополісу, в інших – більш чистий). Загалом радимо шукати на ярмарках більш рідкий мед (незалежно від сорту) – це перший доказ свіжого продукту, адже з часом він кристалізується і стає густим. 

Для ідеального зимового десерту підійде все, що ти любиш: волоські, ліщина та мигдаль, родзинки, курага й інжир, насіння соняшника, гарбуза та навіть кунжут. Просто засип їх у банку (радимо приготувати кілька комбінацій та викладати інгредієнти шарами для додаткової естетичної насолоди), залий медом і щільно закрий. Все – можна ховати до холодних зимових вечорів та планувати чаювання з близькими людьми.

 

|

Рубрика: Їжа

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

1993

ТЕМИ:

Читай також:

 Готовим шакшуку с бренд-шефом «Альтруиста»
Їжа /

Готовим шакшуку с бренд-шефом «Альтруиста»

Ультимативный рецепт любимого завтрака.

10 інстаграмів крутих шефів, на які точно варто підписатись
Їжа /

10 інстаграмів крутих шефів, на які точно варто підписатись

Радимо не заходити сюди до обіду.

5 блюд из яблок для тех, кому надоела шарлотка
Їжа /

5 блюд из яблок для тех, кому надоела шарлотка

Рассказываем, что приготовить из яблок, если хочется чего-нибудь эдакого.

Ультимативный гид по драникам от издателя 34home
Їжа /

Ультимативный гид по драникам от издателя 34home

Антон Кашликов – о том, как готовить, есть и с чем подавать настоящие беларусские драники.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше