Локальні вина Одещини отримали статус захищеного географічного походження – а отже, доєднались до компанії особливих вин, визнаних спільнотою виноробів.
Новину повідомили з Інституту виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова. Вина захищеного географічного походження можна буде виготовляти з винограду автохтонних українських сортів – «Одеський чорний» та «Сухолиманський білий», вирощених поблизу озера Ялпуг на Одещині. Саме цей теруар отримав визнання – через особливий мікроклімат, який створює близькість моря й солоних озер разом зі степовим вітром.
Отримання географічного зазначення – результат визнання вина міжнародною спільнотою виноробів. Таке маркування отримують вина, які стабільно є якісними та відображають в ароматі особливості місцини зростання. Саме тому у країнах з давньою традицією виробництва (Італії, Франції, Іспанії) на етикетках частіше вказують саме регіон, а не сорт вина. Якщо ж співпадає унікальність виноробного регіону та локального сорту, виходить комбо – на зразок знаменитих італійських піно гріджио чи неро д’авола. Або – тепер – українських сухолиманського та одеського чорного.
Читай також: Як обрати вино для затишного вечора вдома?