Що робити, якщо тебе затопили сусіди?

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

1919

Уяви ситуацію: літні вихідні, ти релаксуєш на дачі, барбекю ось-ось буде готове – але раптовий дзвінок від сусіда знизу із гвалтом, що ти його затопив(-ла), зненацька перериває відпочинок. Для таких випадків ми й підготували наш гайд про те, що робити, якщо сусіди топлять тебе або ти – їх, та додали кілька порад, як уникнути таких ситуацій.

Інструкцію ми роділили на дві частини. У першій – пояснюємо, що робити, якщо вода накрапає із твоєї стелі. У другій – кілька пора щодо того, як не затопити сусідів із власної квартири.

 

Якщо потоп стався у твоїй квартирі

1 /  Якщо потоп справді відбувся,  перше, що потрібно – зупинити його  (інколи достатньо просто перекрити труби). І лише опісля намагатись прояснити, що сталося. Одразу вимикай усі без вийнятку електроприбори – і тільки після того йди до сусідів згори, аби вияснити причину.

2 /  Спробуй все ж обійтись ненасильницькою комунікацією та  уникнути погроз і звинувачень просто з порогу,  адже люди могли й не підозрювати, що у них під ванною прорвало трубу. А можливо, у їх квартирі води (чи навіть окропу!) виявиться навіть більше, ніж у тебе – якщо прорив стався кількома поверхами вище.

3 /  Якщо ж сусіди не відкривають двері після десятого дзвінку та не відповідають телефоном (повір, прориви часто стаються, коли людей немає вдома, якщо вони завчасно не перекрили труби), одразу  дзвони в своє ОСББ або до надавача комунальних послуг  (колишній ЖЕК) – їх номер точно має бути на квитанції про сплату за послуги а минулий місяць, та краще все ж мати його збереженим у телефоні. Наполегливо проси одразу ж перекрити воду на усьому стояку чи навіть у будинку (залежить від типу розведення труб). Більше того, згідно з українським законодавством, комунальники мають право доступу у квартиру за форс-мажорних обставин навіть без присутності мешканців (так-так, зламати двері горе-сусідам – цілком законно).

4 /  Наступний крок –  зафіксувати факт потопу  в твоєму помешканні: покликати свідків, зробити фото та відео, скласти акт огляду квартири (в ідеалі цим мають зайнятись ті самі комунальники). У такому документі вказують адресу, час звернення, час та причину потопу й перелік пошкодженого майна. Далі буде експертиза про оцінку збитків.

5 /   Відшкодовувати збитки  радимо все ж мирним шляхом – через погодження суми компенсації з сусідами, за вини яких стався потоп. Просто зафіксуй факт отримання грошей розпискою – і справа вирішена. Якщо ж мирного вирішення конфлікту не стається, запасись терпінням і нервами та готуй документи до суду: справа довга, але, у більшості випадків ефективна.

Відповідачами у справі можуть бути як сусіди згори (якщо потоп стався, наприклад, через їхній незакритий шланг або несправну пральну машинку), або ж житлово-комунальне господарство – у випадку протоків у даху чи колапс труб загального користування.

 

Як запобігти потопу

1 /  Якщо ти підозрюєш, що в твоєму під’їзді трубопровід чи система опалення дещо втомлені, є сенс організуватись із сусідами та  замовити заміну труб.  Підрядники часто пропонують непогані знижки на колективні заявки. Якщо ж в твоєму будинку ОСББ, варто звернутись із колективним зверненням до міських комунальних служб – тоді їх зможуть замінити навіть за бюджетні кошти.

2 /   Встанови систему захисту від протікання,  яка автоматично перекриває воду при виявелнні несанкціонованої вологи.

3 /   Поспілкуйся із сантехніком  (його номер зможеш взяти в ОСББ чи в своєму ЖЕУ). Він розкаже про стан труб у твоєму будинку, попередить про можливі ризики (наприклад, не використовувати вантуз в екстрених випадках, чи ретельно прочищати труби на кухні спеціальним засобом), та натякне на потенційні поламки застарілого трубопроводу.

4 /   Перекривай усе перед виїздом.  Тут все просто: якщо точно знатимеш, що труби в тебе перекриті, дзвінки від сусідів навряд чи зможуть висмикнути тебе з відпочинку.

 

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: Богдан Сайкевич

|

1919

ТЕМИ:

Читай також:

5 мифов о дезинфекции, которые пора забыть
Лайфхаки /

5 мифов о дезинфекции, которые пора забыть

Возможно, ты неправильно дезинфицируешь поверхности.

Хатня робота корисна для мозку – нове дослідження
Новини /

Хатня робота корисна для мозку – нове дослідження

Згадуй про це, коли полінуєшся пилососити.

Як правильно зберігати зимові речі?
Лайфхаки /

Як правильно зберігати зимові речі?

Ось він – привід нарешті заховати зимову куртку.

Як зробити ванну більш екологічною?
Лайфхаки /

Як зробити ванну більш екологічною?

Час привести до ладу і ванну кімнату.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше