Як обирати, заварювати та пити трав’яні чаї: розповідь травника

|

Рубрика: Напої

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

3942

Хтось по черзі пробує пуер та каркаде, ройбуш та лапсанг сушонг. Хтось не може жити без матча у модному кафе. Хтось дорогою на роботу купує черговий «Ліптон» у паперовому стаканчику. Але всі ми п’ємо чай, особливо з приходом холодного сезону. А як щодо трав’яних зборів? Виявляється, вони бувають дуже смачні та можуть здивувати рецептори найзатятіших чайних гурманів. Ми вже шукаємо свою улюблену комбінацію, а для тебе записали розповідь травника Вадима Жигуна: навіщо нам трав’яні чаї, як їх обирати, заварювати та пити. Смачного чаювання!

 

 

 Довідка.  Вадим Жигун – співвласник бренду трав’яних чаїв Zhygun Herbs, травник у четвертому поколінні. Власноруч збирає, оброблює та комбінує трав’яні збори пiд рiзнi потреби органiзму. Щоб досягти яскравого нетипового аромату своїх чаїв, використовує понад 130 видів трав.

  Сайт  /  Facebook  /  Instagram 

 

 

Чому людство п’є трав’яні чаї

– Вживати рослини – це частина нашого життя. Ще зі школи ми пам’ятаємо про персівних збиральників, тож людство шляхом нехитрих експериментів дізналось, що деякі рослини можуть бути смачними, деякі отруйними, а деякі – корисними за певних обставин. Тобто, скільки існує людство –  стільки існує традиція вживати трави.  І зробити чай – це один з найлегших способів отримати користь від рослини.

Наприклад, під час розкопок шумерського міста, що датується III тисячоліттям до н.е., були знайдені таблички з рецептами на основі трав. Кожне поселення, кожен народ використовували трави у повсякденні. Спеції і трави додавали не тільки щоб надати страві особливого смаку, а й для профілактики та лікування. До того ж, ледь не до XVIII століття вся медицина базувалась на рослинних препаратах, і частково базується й тепер: адже трави мають неймовірний спектр впливу на організм. Я щиро вірю, що ледь не будь-яку хворобу можна лікувати травами: принаймні, трави завжди добре спрацюють як допоміжний і загальнозміцнюючий компонент.

У мене є збори для того, щоб легше заснути або швидше прокинутись. Є протизастудний збір, з яким я лікуюсь за 3-4 дні. Також я знаю трави від печії, для розрідження крові та навіть для покращення настрою. Як бачите – спектр дуже широкий.

 

За що можна любити трави 

– Існує міф, який я намагаюсь руйнувати: те, що трав’яні чаї – несмачні. Я багато від кого чув, що всі вони однакові і треба пити з медом, цукром чи лимоном, щоб хоч якийсь смак був. Але ж світі існує 500 тисяч рослин! Багато з них мають ароматичні складові. І аромати ці ні на що не схожі. Список усім відомих, на жаль, обмежується м’ятою, ромашкою, лавандою, чебрецем та лемонграсом. Але я використовую нетипові рослини, у яких просто неймовірний аромат: наприклад, листя карі, смородини, евкаліпт, акацію, лофант. Усе це поєдную у симфонію і певний стиль так, щоб кожен чай мав свій аромат, смак і післясмак. Як будь-який вишуканий напій.

Я обожнюю трав’яні чаї за те, що вони мені допомагають бути здоровим, за те, що вони дарують цілий всесвіт ароматів і смаків. А ще обожнюю збирати трави. Це таке глибоке відчуття своїх пращурів і єднання з природою і світом, яке краще за будь-яку медитацію. Я відчуваю трави усім тілом і спілкуюсь з ними.

 

Як пити трав’яні чаї

– Трави можна заварювати по-різному. І це однозначно їх сильна сторона. Під час заварювання є дві змінні: температура і час. Чим вища температура – тим швидше заварюється чай і віддає свої властивості. Чим нижча температура – тим довше треба чекати заварювання. Та в будь-якому разі  я рекомендую для кращого ефекту заварювати трав’яний чай мінімум 15 хвилин, заливаючи окропом. 

Але тут є і інша сторона:  чим нижча температура – тим делікатніший смак.  Справа в тому, що ефірні масла починають випаровуватись при температурі вищій за 65°C. А отже, при залитті окропом втрачається ароматика.  Тому є такий лайфхак, особливо корисний влітку: робити чай cold brew – холодного заварювання. Ошпарюєш трави на декілька секунд, потім заливаєш холодною водою і ставиш в холодильник мінімум на дев’ять годин. Після цього дістаєш, проціджуєш – і насичений холодний чай готовий. При цьому аромат і смак сильно відрізняються від гарячого заварювання. Чай стає більш глибоким, композиція «не перемішується» і окремі компоненти відчуваються краще.

Ще одним відкриттям може стати те, що трав’яні чаї цікаво пити, не очікуючи 15 хвилин, а наливати потроху кожні декілька хвилин. За принципом «проливу», як п’ють класичні чаї. Це може стати цікавим смаковим досвідом.

Корисним може бути факт, що вітамін С розпадається менше під час заливання окропом, ніж за поступового нагрівання. Тому поціновувачам шипшини раджу заливати її окропом, а не проварювати.

 

Як навчитись розбиратись у трав’яних чаях 

– Розбиратись у травах складно, але є певні маркери. Наприклад, всі знають, що ромашка, лаванда і м’ята заспокоюють, і це доведено наукою. А дехто ще чув, що гінкго білоба і елеутерокок – тонізують. Тож важливо дивитись на склад, бо  буває так, що виробник називає чай ранковим, але додає туди лаванду.  А трави-антагоністи (наприклад, м’яту і елеутерокок, чи м’яту і безсмертник) поєднувати не варто.

Не менш  важливо дивитись на колір трав.  Чим він зеленіший – тим краще. З часом або за умови неправильного сушіння та зберігання трави вигорають. Після цього варто звернути увагу на аромат. Я зустрічав мелісу, що не пахне, наприклад. Або нещодавно порівнював чебрець з аптеки і свій: аптечний майже не мав аромату. Справа в тому, що великі виробники сильно подрібнюють трави, та ще й великими партіями. Так трави окислюються і втрачають свої ароматичні сполуки. Я, наприклад, роблю чаї невеликими партіями і подрібнюю не дуже мілко, але й без «лопухів». Естетика для мене дуже важлива.

 

Про «заборони» та міфи у чаях

– Парацельс ще в середні віки сказав: «Все – отрута, і все – ліки. Залежить від дозування». Медицина використовує навіть смертельно отруйні рослини. Нам же слід пам’ятати, що трави мають накопичувальний ефект.  І навіть якщо тобі дуже полюбився якийсь чай або рослина, то варто час від часу робити паузу (наприклад, два тижні після місячного вживання). Також, ледь не найголовнішою порадою буде вчитись слухати своє тіло:  у нас у всіх різна чутливість до компонентів,  і декому для ефекту вистачає однієї ложки заварки для ефекту, а декому і трьох замало. Та в будь-якому випадку, краще радитись із професіоналами, аби точно знати, що вживання трав’яних чаїв тобі не зашкодить. 

 

Де купувати та як правильно зберігати трави

– Зберігати трави потрібно в темному місці, і не просто «подалі від вікна», а саме у шафі, бо навіть непрямі сонячні промені впливають на якість чаю. Також сухі рослини не люблять вологу і високі температури: це прискорює їх старіння.

При всій повазі до бабусь і дідусів, я не рекомендую купувати в них трави, адже невідомо, де вони їх збирали (а трави накопичують пил, золу, важкі метали і радіонукліди). Аптечні трави контрольованого виробництва не матимуть забруднення, але великі масштаби знижують якість – це слід пам’ятати. Тож найкраще купувати трави і збори у невеликих підприємців та брендів, які турбуються за свою репутацію і роблять проби відповідно до закону (принаймні, повинні так робити).

Трави можна збирати й самотужки. Але для цього слід вибирати місця подалі від виробництв, міст і сільськогосподарських угідь (там часто використовують хімічні добрива, яка потрапляє і на дикі поля) та збирати лише ті трави, у яких ти точно впевнений(-а). Збирати трави краще в першій половині дня, і головне – не виривати їх з коренем. Залиш рослині шанс продовжити свій рід. Після збирання якнайшвидше розклади збір тонким шаром у темному місці, а після висихання – збери докупи та зберігай в темному місці.

 

Що потрібно, щоб насолодитись трав’яним чаєм сповна та отримати користь

 По-перше – якісний чай,  з цим вже розібрались.  По-друге – вода:  очищена, м’яка, інакше можна втратити смак.  По-третє – час.  Тут я згоден зі східними традиціями: чаювання – це така собі медитація, коли ти направляєш почуття спершу на чай, а потім у себе, відслідковуючи вплив рослинок і насолоджуючись смаком. Для мене чай – це можливість пізнати себе та навколишній світ, а також потурбуватись про себе і природу. Тож я роблю чаї, щоб люди насолоджувались і любили себе.


Фото: zhygun-herbs.com. Фото на головнiй: NIKOLAY OSMACHKO / Pexels

|

Рубрика: Напої

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

3942

ТЕМИ:

Читай також:

5 сезонных продуктов для середины осени
Їжа /

5 сезонных продуктов для середины осени

Сезонное меню в октябре гораздо обширнее, чем традиционный тыквенный крем-суп.

Поясніть врешті – скільки води потрібно пити?
Лайфхаки /

Поясніть врешті – скільки води потрібно пити?

Докопуємось до суті байки про вісім склянок на день.

Мене не полишає відчуття втоми. Що робити?
Лайфхаки /

Мене не полишає відчуття втоми. Що робити?

Публікуємо уривок з нової книги «Лікарю, я помираю?».

Терпіння і труд – все. Що не так з культом трудоголізму?
Mindfulness /

Терпіння і труд – все. Що не так з культом трудоголізму?

Як вижити у компанії з культом трудоголізму? Ділимось особистим досвідом та думкою антропологині.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше