«Це дуже медитативний процес». Три історії про хобі для довгих вечорів

«Це дуже медитативний процес». Три історії про хобі для довгих вечорів

|

Рубрика: Історії

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

3457

Довгі осінні вечори змушують нас шукати натхнення та обирати й собі хобі до душі. Замість понурих походів від монітору до холодильнику вирішуємо зайняти себе чимось приємним і зробити ці вечори затишними. Ми запитали у різних людей про їхні хобі: читай історії від трьох дівчат та мерщій підписуйся на красиві інстаграми.

 

Яна Новоструєва

 Instagram

Покинула роботу у сфері діджитал-маркетингу заради рукоділля: професійно плете макраме у @macrame.kit.

– Макраме в моєму серці вже три роки. Все почалося з того, що я захопилась ідеєю сплести настінне панно для домашнього затишку. Згадала, як плела в школі, подивилась декілька відеоуроків. Щоправда, з першого разу втілити задумане так і не вдалось: шнура вистачило лише, щоб почати. Але, врахувавши свої помилки, я почала знову. Друге панно вийшло ідеальним. Я тоді подумала: «макраме – це так просто!». І з того часу не покидаю плести.

 Рукоділля для мене – дуже медитативний процес: коли я плету, весь світ наче завмирає.  Під час роботи люблю слухати аудіокниги, а коли хочу усамітнитися зі своїми думками – плету в повній тиші.

 

 

Коли макраме тільки увійшло в моє життя, я працювала у сфері діджитал-маркетингу. Але згодом так захопилася, що вирішила: хочу створити щось своє. Так, поєднавши два вміння, запустила проєкт Macrame Kit– тут продаю свої вироби, а також готові набори для новачків. Завдяки цим наборам і моєму блогу з порадами вже сотні дівчат віднайшли заняття до душі та переконались у тому, що макраме – це легко.  Я переконана, що кожна людина може віднайти у собі творчі здібності. 

У мене ж макраме з хобі переросло в роботу, яка приносить задоволення. Тепер я монетизую свою любов до рукоділля: не тільки продаю готові вироби, а й плету на замовлення (зокрема і для закладів). Наймасштабніша моя робота зараз висить в українському ресторані SHO – це панно висотою сім метрів. На 25 кіс пішло 200 кілограмів шерсті та три місяці роботи.

 

***

 

Анна Андрієнко

 Instagram

Засновниця кафе «Альтруїст», у вільний час готує та освоює ферментацію.

– Готувати я почала тому, що це потрібно було для роботи. Альтернативні методи заварювання кави (V60, аеропрес, клевер) освоїла з тієї ж причини. А потім відкрила у цьому особливу цікавість: зараз  приготування V60 зранку – це особливий та обов’язковий для мене ритуал . Він дає 20 хвилин спокою та концентрації, що так необхідні у сучасному темпі життя.

 Ферментація – цілий окремий цікавий світ.  Вона зацікавила мене після того, як до рук потрапила книга Рене Редзепі – це шеф-кухар ресторану Noma в Копенгагені. Заклад уже більше п’яти років вважається кращим рестораном світу, у ньому є окрема кухня для цих процесів – така собі лабораторія ферментації. Я була в цьому ресторані, можливо з того часу й почалося моє захоплення. Але зрозуміла, що хочу цим займатися, саме після книги: у ній Рене Редзепі описує величезну кількість технік ферментації.

 

 

Взагалі ферментація – це процес бродіння. По факту ми отримуємо вино після ферментування винограду, чайний гриб (він же популярний напій комбуча) – теж звідти. Ферментація може застосовуватися для збереження продуктів (квашена капуста чи буряк, ферментовані висушені томати), для створення соусів (соус з ферментованих слив). А ще – щоб надати продукту інший смак (наприклад, темпе – ферментовані соєві боби).

Цей процес дуже складний і насправді говорити про якість конкретні результати ще рано: я досі це вивчаю, бо мені неймовірно цікаво. Процес ферментації має відбуватися без впливу кисню, у банці чи вакуумі. Мають значення найменші деталі, навіть зміна температури кімнати на кілька градусів.

Факапи виникають постійно: смак часто непередбачуваний і не завжди приємний, будь-які зайві бактерії (на кшталт неідеально підготовлених банок) можуть зіпсувати увесь процес. Але я не втрачаю інтерес, а навпаки: захоплююсь ще більше.

 

***

 

Катерина Шпак

 Instagram

Займається вишивкою з дитинства. Перетворила хобі на власну справу в @dyvoruka.embroidery.

– Наразі я займаюсь тільки рукоділлям: менше року тому започаткувала свою маленьку справу @dyvoruka.embroidery, де вишиваю дитячі та дорослі накладні комірці та сарафани. А до цього вишивка була моїм хобі майже все життя: раніше свої роботи я обрамляла в рами та залишала собі чи дарувала близьким людям.

 У нашій родині вишивають чи в’яжуть усі, тому і мене 12 років тому захопив цей процес.  Спочатку я вишивала виключно класичним хрестиком за схемами.

 

 

Згодом мене зацікавили українські техніки: я завзято почала їх опановувати. Через деякий час пройшла навчання в майстерні Магди Дзвін, де познайомилась з незліченною кількість давніх швів, мережок та технік вишиття. Серед них у душу найбільше мені запали колодочки, бо за їхньою допомогою можна заповнювати простір на полотні неповторним способом. Саме тому зараз це пріоритетна техніка у моїх роботах.

 Вишивання дає мені можливість відчувати фактури під руками  та малювати картини голкою та нитками, адже за допомогою пензля і фарб мені це так вправно не вдається.

 

Фото з особистого архіву героїнь

|

Рубрика: Історії

|

Автор: Анастасія Коваленко

|

3457

ТЕМИ:

Читай також:

5 увлекательных книг для осенних вечеров
Розваги /

5 увлекательных книг для осенних вечеров

Согревающие душу сюжеты.

5 блюд из яблок для тех, кому надоела шарлотка
Їжа /

5 блюд из яблок для тех, кому надоела шарлотка

Рассказываем, что приготовить из яблок, если хочется чего-нибудь эдакого.

Тепла підлога: добірка домашніх капців
Розваги /

Тепла підлога: добірка домашніх капців

Найпотрібніша покупка, доки не стартував опалювальний сезон.

Усі в укриття: ковдри, пледи та покривала від українських брендів
Речі /

Усі в укриття: ковдри, пледи та покривала від українських брендів

Зберігаємо спокій та загортаємось у пледи.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше