Як обжити open-space квартиру? Маленькі лайфхаки для великих метражів

Як обжити open-space квартиру? Маленькі лайфхаки для великих метражів

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: Дарина Карапетян

|

2562

Зробити простір оупен-спейс житла візуально наповненим, гармонійним та збалансованим, без переобтяжених стін та порожніх кутків – не така вже й проста справа. Лови наші поради: деякі з них потребують зусиль і завчасного планування, а деякі можна втілити хоч сьогодні ввечері, якщо зайдеш у відділ «все для дому» дорогою з роботи. 

Ось ти перебираєшся з кімнати гуртожитку до зйомної квартири, міняєш їх таких кілька штук – і от нарешті живеш в оупен-спейсі своєї мрії, де нема тісних приміщень, купа вільного місця, можна розжитися врешті тим торшером з таргетованої реклами, поставити два, хоча ні, краще три дивани! І крісло! І ще мама загітує встановити здоровенну шафу-купе «за всіх нас і наші мрії». Купуєш, ставиш. Але щось не те.  То як же слід обживати великий метраж, аби він був грамотним, затишним та наповненим?

 


Фото: Philip Durrant /  Conran & Partners 


Фото: Philip Durrant /  Conran & Partners 

 

1 / Зонування

Це необов’язково означає, що великі квартири потрібно розбивати на кімнати – якщо дітей немає і не планується, відкритий простір буде комфортнішим за мільйон окремих приміщень. Втім, будь-яке житло поділяється на функціональні зони, і якщо це підкреслити, жити стане простіше.

Повісити телевізор не на стіну, а на окремо поставлену перегородку чи просто поставити наскрізний стелаж впоперек суміжної кухні-вітальні – доволі стильне рішення, якщо хочеться якось відокремити зону відпочинку. Якщо ж на перегородки після проживання в типових будинках ти тепер маєш алергію, є інші способи: можна кинути на підлогу біля дивану килим, пофарбувати стіни в конкретній зоні у трохи (чи не трохи) інший відтінок, чи навіть заморочитися та зробити декоративне оздоблення рейками/шпонованими панелями – тренд на природні текстури нині популярний. В різних зонах можна гратися зі стилями – скажімо, в обідній зоні стільці одні, а у вітальні – вже інші. Стилістичні та кольорові акценти зчитуються та розмежовують простір не гірше за буквальні перегородки. 

 

2 / Бачу острів!

Ще одна помилка організації великих приміщень – робити пряму кухню завдовжки як вся кімната. Нема питань, це виглядає стильно та лаконічно – проте коли готуєш ба навіть банально борщ, мілкими пересуваннями за траєкторією плита-холодильник-дошка-плита непомітно пробігаєш невеличкий марафон. Аби цього уникнути, достатньо поруч із основним гарнітуром встановити острів та винести на нього одну зі складових згаданого маршруту, таким чином утворивши «робочий трикутник» (так, знаємо, колись він додав чимало клопотів жінкам, яких замкнули на кухні – але ж ти шериш кухонні обов’язки з партнером чи партнеркою, правда?). Це вкрай зручне та сучасне рішення для великих кухонь, за яке ти сам(-а) собі дякуватимеш неодноразово. Втім, якщо на острів виноситься не просто робоча поверхня, а щось із побутової техніки, необхідно враховувати певні нюанси.

Якщо виносиш на острів плиту – враховуй також супутний монтаж витяжки. Це буде спеціальна острівна витяжка, прикріплена прямо до стелі. Таким чином, висота стелі в квартирі має бути достатньою, аби її можна було «підшити» та через сховані 20 см висоти пустити трубу від витяжки до основного вентканалу. Зі стелями 2,7 м таке провернути буде вже непросто.

Якщо ж на острові ставити мийку, питання протилежне. Стяжка підлоги має бути достатньою по висоті, аби прокласти труби водопостачання та стоку.
Так чи інакше, наявність острову – це не просто зручна організація простору під час готування. Він «заповнює» кухонну зону, робить її більш стильною та продуманою.

В якості бонуса до острова можна також прилаштувати барну стійку та розетку, бо всі ми знаємо: найкраще місце для роботи – там, звідки недалеко до холодильника (чи кавомашини).

 


Фото: Philip Durrant /  Conran & Partners 

3 / Шафи-купе – це зло

Здоровенні незручні конструкції із оцими важкими розсувними стулками в металічних профілях – це, прости господи, тренд, що лишився в далеких нульових, і туди йому й дорога. Якщо метраж квартири дозволяє, краще виокремити місце під гардероб. Ні, чесно, це зручніше – ти заходиш туди, все бачиш, і не влаштовуєш танці з пересуванням дверей туди-сюди, коли потрібні речі лежать в різних секціях. Гардероб можна встановити прямий, кутовий, напівкруглий, за дверима чи за шторою, варіантів – тьма тьмуща. 

Якщо ж із якихось причин гардеробну кімнату організувати не виходить, можна встановити звичайну шафу з дверцятами – вони зручні, мають мільйон дизайнерських рішень, та й до того ж в експлуатації не такі примхливі.

 

4 / Багато різного світла? Йой, най буде

Великі приміщення з панорамними вікнами – це візуально привітний простір, наповнений денним світлом. Ну, вдень. А коли сонце сідає, виявляється, що всю цю площу треба освітлювати. Заковика оформлення просторих open-space квартир – в неоднорідності вживаних засобів.

Пам’ятаєш про зонування приміщення різними стилями? Освітлення це теж стосується. Тепле, холодне, загальне, акцентне – сценаріїв можна вигадати чимало. Аби приміщення не виглядало нудним та відстороненим, використовуй також декоративні предмети освітлення – скажімо, низькі світильники над обіднім столом, настінні бра чи той самий «таргетований» торшер біля крісла, де вечорами хочеться посидіти з книжкою.

Зону кухні та санвузол можна зробити більш холодними, а от спальня чи вітальня потребують більш теплих відтінків освітлення. Що цікавіший та різноманітніший набір джерел світла у великій квартирі, то більш «живою» вона виглядає.

 


Фото: Philip Durrant /  Conran & Partners 


Фото: Philip Durrant /  Conran & Partners 

 

 

5 / Обережно із дзеркалами

Самі по собі дзеркала – це в жодному разі не погано, ба навіть дуже корисно в певних інтер’єрах. Проте якщо ти маєш житло із великою площею, і не знаєш, як її грамотно обставити – не примножуй собі головного болю та не роби його візуально ще більшим. Це не означає, що дзеркало в open-space квартирі встановлювати взагалі не можна. Просто не кожне пасуватиме. Великі панорамні дзеркала без рамки, що буквально замінюють стіну та дублюють приміщення – ні. А от окремо поставлене до стіни ростове дзеркало у ефектній дерев’яній (чи не дерев’яній) рамі – залюбки! Такий елемент інтер’єру не просто не зливається зі стіною – він робить акцент сам на собі, привертає увагу, стає певною «родзинкою» інтер’єру. Живучи у великій квартирі, ти маєш достатньо простору для експериментів, аби розжитися кількома отакими масивними предметами декору.

 

 

6 / Ще раз про декор

Останній пункт за порядком, та в жодному разі не за значенням. Декор робить будь-які інтер’єри впізнаваними, унікальними, «своїми». До того ж, великі приміщення, грамотно та доречно доповнені декором, вже не виглядають порожніми, як це іноді трапляється з такими метражами. Не забувай про зонування – спробуй до кожної зони підібрати «власний» стиль: полички, постери, кераміка, гірлянди. 

Уникай перевантаження. Декор має бути функціональним та не надто концентрованим на одиницю площі, тож буде здорово, якщо на стінах таки лишиться вільне місце.

Експериментуй із розмірами: дрібні елементи можна доповнювати масивними та ефектними, і навпаки. Якщо заморочитися, навіть зі звичайних листівок та постерів можна створити на стіні складну та грамотну композицію. Що б ти не робив(-ла) – пам’ятай про неоднорідність та композиційну рівновагу.

 

***


Та що довше ти живеш в оупен-спейс квартирі, то більше ти про неї дізнаєшся – і врешті, деякі індивідуальні лайфхаки винайдеш для себе сам(-а).

 

Фото на главной: Philip Durrant /  Conran & Partners 

|

Рубрика: Лайфхаки

|

Автор: Дарина Карапетян

|

2562

ТЕМИ:

Читай також:

5 весенних продуктов, которые самое время включить в рацион
Їжа /

5 весенних продуктов, которые самое время включить в рацион

Большинство из них уже замечены на прилавках магазинов и рынков!

Деревенская эстетика: что такое коттеджкор?
Тренди /

Деревенская эстетика: что такое коттеджкор?

Разбираемся в одном из самых комфортных трендов интерьера последних лет.

6 способів освіжити інтер’єр, не витративши надто багато ресурсів
Лайфхаки /

6 способів освіжити інтер’єр, не витративши надто багато ресурсів

Шість варіантів весняного апгрейду оселі.

Опубликован список интерьерных трендов 2021 года
Тренди /

Опубликован список интерьерных трендов 2021 года

А следовать им или нет – это уже дело твое.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше