7 книжок про дім та затишок

7 книжок про дім та затишок

|

Рубрика: Розваги

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

2606

Нон-фікшн продовжує займати провідні позиції на наших книжкових полицях: дійсно, поради про те, як зробити своє життя більш комфортним, затишним та впорядкованим – це те, що потрібно нам у часи нестабільності. Зібрали для тебе сім цікавих книжок про дім та свідомий спосіб життя, які нарешті доступні в українському перекладі. 

 

 

«Маленька книга хюге»

Мік Вікінг 
«Клуб сімейного дозвілля»


Любимо цю книгу за атмосферність, увагу до маленьких деталей, надзвичайний дизайн та відчуття затишку, яке лишається після чергового її прочитання. 

Автор книги Мік Вікінг працює в Данському інституті досліджень щастя, тож у книзі іронічно представляє концепт «хюге» - задоволення від простих речей, а головне – детально пояснює, як саме цього хюге досягти. Прості поради, рецепти «хюгних» страв (на кшталт правильного глінтвейну та печені по-шкіперськи), лайфхаки для привнесення затишку в оселю – все це робить «Маленьку книгу хюге» не просто читанням для довгих осінньо-зимових вечорів, а й ледь не настільною книгою.  

А розділ про хюге влітку, з порадами про те, як влаштувати максимально затишний пікнік та зварити домашній сидр – саме те, що потрібно за нашого мінливого клімату. 

 

 

 

«Міські джунглі. Або як рослини допомагають нам творити гармонію і стиль»

Іґор Джосіфовіч, Джудіт де Ґраф
ArtHuss


Книжка для всіх, хто, як і ми, не уявляє свого життя без кімнатних рослин на столах, полицях і підвіконнях. Автори мандрують Європою та розпитують своїх знайомих креативників про їх улюблені рослини та догляд за ними, що згодом перетворюється на цілу філософію. 

Окрім того, рослини у книзі постають важливим елементом інтер’єру – стають колірними акцентами мінімалістичних квартир, розподіляють простір та уособлюють дизайнерські рішення. Також у книзі – «портрети» найпопулярніших домашніх рослин і поради щодо догляду за ними, без занудства та важковагових фактів з ботанічної енциклопедії. А ще – корисні лайфхаки, наприклад, про вертикальне «проживання» рослин, чи практичний гайд, як самотужки сплести кольорове кашпо. 

 

 

 

«Викинь мотлох із життя! Мистецтво прибирання, яке змінить вас назавжди»

Марі Кондо
«Клуб сімейного дозвілля»


Так, вся ця естетика японського мінімалізму, згорнутих та дбайливо орагінзованих речей й ідеально прибраних шафок проникла в пінтерести та інстаграми з подачі Марі Кондо, гуру прибирання й впорядкування простору. І хоча ми не зовсім певні, що ця книжка змінить твоє життя назавжди (все ж, є і такі з нас, кому комфортніше жити у творчому безладі клаттеркору), прочитати її щонайменше раз точно вартує.  

Марі Кондо, яка зробила прибирання справою свого життя (на навіть веде власне шоу на Нетфліксі) доводить, що успішні спроби викинути мотлох зрештою допоможуть розвантажити мозок та впорядкувати власне життя, звільнюючи місце для нових ідей та мрій. Загалом книга читається легко та приємно – і точно не стане пилитись на твоїй книжковій полиці.  

 

 


«Дім – нуль відходів» 

Беа Джонсон
«Рідна мова» 


Та сама книга каліфорнійки Беа Джонсон, яка вміщує всі відходи на рік у єдину банку, ретельно сортує сміття і майже не викидає геть залишки їжі

Це не просто розповідь історії однієї домогосопдарки – а докладне керівництво з практичними порадами, лайфхаками, інструментами й рецептами переходу на zero waste. Книга побудована на детальному поясненні «принципу 5С»: скажи «Ні», скорочуй, скористайся повторно, сортуй та утилізуй, сумлінно компостуй. І хоча підхід Беа Джонсон чимало критикують – мовляв, що є цілком прийнятним і бюджетним для кадіфорнійської господарки, зовсім не буде таким в українських реаліях – книга все ж може стати саме тим поштовхом, який нарешті змусить тебе сортувати пластик та переглянути харчові звички.

 

 


«Не купуй нічого, май усе. Радість витрачати менше, ділитися і робити це все усвідомлено»

Лізль Кларк, Ребекка Рокфеллер
Yakaboo Publishing


Хай би як нам не хотілось цього визнавати, але всі ми тією чи іншою мірою залежні від покупок: надмірної кількості їжі, нових речей («аби себе порадувати») чи вінатжного посуду й меблів, які зовсім не пасують до оселі. Блогерки Лізль Кларк та Ребекка Рокфеллер, засновниці руху The Buy Nothing Project, прагнуть переосмислити цей підхід – та пропагують ідеї економіки шерінгу. Адже це – приємний спосіб подбати про нашу планету, зміцнити стосунки із людьми довкола та консолідувати локальні спільноти. Цікаве дослідження про те, чому варто віддавати і просити – замість того, щоб купувати, та бути вдячними за те, що ми маємо, замість прагнень до нових покупок. 

 

 

 

«Хімія повсякдення»

Володимир Саркісян
«Віхола»


Приготування сніданку, споживання ранкової кави, миття посуду, прибирання, прання й обробка рук антисептиком – все це суцільна хімія, сотні процесів за участі незліченної кількості речовин і сполук. Хімік-токсиколог Володимир Саркісян дотепно й з купою цікавих історій і прикладів розповідає, що ж відбувається на хімічному рівні, коли ти виконуєш свої повсякденні справи. Або не зовсім повсякденні: окремі розділи присвячені, зокрема, механізмам дій пестицидів (та поясненню, чому фрукти все ж потрібно мити), марихуани та гомеопатичного лікування. І чому цього не розповідали у школі на уроках хімії? 

 

 

 

«Щасливий дім. Зміни свій дім, перетвори своє життя»  

Ребекка Вест
ArtHuss


Приємний сон, здорові стосунки й хороше самопочуття – важливі складники щасливого життя та гарного настрою, і на це все безпосередньо впливає твоя домівка. Експертка з дизайну Ребекка Вест розповідає, як досягти цілющого ефекту новизни помешкання без фактичного переїзду та який ремонт зробити, щоби почуватися якнайкраще у своїй оселі.

Ця книга – про те, як чути себе, як із несерйозних рішень в інтер’єрі, перестановок та маленьких змін у життя приходять нові відчуття і сенси. Адже затишний простір справді впливає на те, як ми мислимо, почуваємо себе та до чого прагнемо.


Фото: cottonbro / Pexels

|

Рубрика: Розваги

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

2606

ТЕМИ:

Читай також:

5 увлекательных книг для осенних вечеров
Розваги /

5 увлекательных книг для осенних вечеров

Согревающие душу сюжеты.

Що купувати на «Книжковому арсеналі» та читати після нього?
Конспект /

Що купувати на «Книжковому арсеналі» та читати після нього?

7 книжок, на появу яких редакція чекає найбільше.

Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?
Лайфхаки /

Твоє щасливе місце. Що змінити в своїй оселі, аби зробити життя кращим?

Публікуємо уривок з книги «Щасливий дім. Зміни свій дім, перетвори своє життя».

Навіщо нам потрібно добре спати?
Конспект /

Навіщо нам потрібно добре спати?

Публікуємо уривок з нової книги «Коли я нарешті висплюсь».

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше