7 подкастів про ментальне здоров’я

|

Рубрика: Mindfulness

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

4343

Побутує думка, ніби зменшення світлового дня неминуче призводить до поганого настрою та перших проявів (чи загострення) депресивного стану. І хоча вчені про це все ще сперечаються, одне ясно точно: пізнього літа та ранньої осені неодмінно треба звернути увагу на психічне здоров’я. Сподіваємось, ця добірка від нашої редакторки (а заодно й психологині) тобі у цьому допоможе. 

Здається, створюють подкасти зараз усі, хто має достатньо часу і натхнення. А ментальне здоров'я – ледь не найпопулярніша тема (згодні: інколи простіше послухати легку розмову, ніж вгризатись у наукову літературу чи йти до психолога). І, як завжди буває в таких випадках, платформи подкастів наповнюються трохи сумнівним контентом від авторів і авторок, які часто плутають грішне з праведним. Але у нашій добірці – тільки ті подкасти, яким ми довіряємо – та залюбки слухаємо самі. 

 

 

 

1 /  By the Book

  Подкаст 

8 сезонів / 185 епізодів

Що буде, якщо слідувати порадам з усіх багаточисельних мотиваційних книжок? Авторки цього подкасту, Джолента Ѓрінберѓ та Кристин Майнзер, щотижня обирають новий бестселер, який має навчити читачів жити правильно й щасливо – й чітко слідують усім заданим порадам. А потім обговорюють отриманий досвід: корисні звички, труднощі й невиправдані очікування. 

Теми подкасту – максимально широкі: від прийняття свого тіла й переходу у режим «жайворонка» до перевірки тези про те, чи справді рослини роблять нас щасливішими. Їхні обговорення легкі й дотепні (тож подкаст ідеально слухати в дорозі чи під час нудного миття посуду) – та втім, завжди приземлені та дуже дружні до слухачів. Особливо тих, хто конче шукає порад, як змінити своє життя раз і на завжди. 

 

 

 

2 /  Мы не договорили!

  Подкаст

6 сезонів / 60 випусків

Білоруський подкаст (а як же без цього!), в якому вийшло вже 60 епізодів – вистачить на всі довгі осінні вечори. Мінчани Саша й Катя обговорюють все, що нас хвилює: емоційне вигоряння, самотність, прийняття свого тіла, усвідомлене батьківство, дружбу й непрохані поради. Їхні короткі розмови на дуже актуальні теми стали ледь не найпопулярнішими на подкаст-платформах – особливо після виходу великого випуску про ментальне здоров’я на тлі протестів. 

А їхній формат 20-хвилинних розмов, за нашим досвідом, майже ідеальний, щоб коротко й по суті донести важливе – та без жодного відчуття, що щось лишилось невиказаним. Тож чекаємо на новий сезон і переслуховуємо улюблені випуски. 

 

 

 

3 /  Хтознаяк

  Подкаст

3 сезони / 30 випусків 

Проєкт від Urban Space Radio. Психологиня Анна Шийчук щовипуску говорить про емоційний інтелект (нарешті хтось популярно пояснить, що це таке!), вигоряння, і, звісно, карантин – з усіма страхами, тривогами і прагненням стабільності, що його супроводжують. Здається, це той голос розуму, котрий нам потрібен, щоби не поїхати кукухою, вправлятись з рутиною, вибудовувати власні кордони та підтримувати стосунки з близькими, навіть якщо це дуже непросто. 

Особливо тішить той момент, що авторка подкасту – дипломована психотерапевтка з великим досвідом роботи і величезною емпатією. До того ж, Анна постійно запрошує у гості людей, які діляться своїм досвідом – наприклад, дослідницю сну Ольгу Маслову чи HRів великих айті-компаній, які говорять про хоум-офіс чи демонстративний перфекціонізм перед колегами. 

 

 

 

4 /  Якшо чесно

  Подкаст

1 сезон / 9 епізодів

Найновіший серед подкастів нашої добірки. І, здається, найбільш лайтовий, бо фішка цього подкасту – розмова з відомими людьми про те, що насправді ми всі не ідеальні. Хтось розповідає про свій досвід депресії, хтось – про фобії і їх подолання, а хтось – про заздрощі чи страх розчарувати батьків. Серед героїв першого сезону, зокрема, режисерка Марися Нікітюк фотографка Анна Грабарська та письменник Богдан Логвиненко. 

Так, у цьому подкасті ти не знайдеш фахових коментарів психологів. Але хто сказав, що реальні історії фейлів і перемог над собою від цікавих людей – не змусять тебе рефлексувати та замислюватись над своїм життям? 

 

 

 

5 /  Куда бежишь

 Подкаст 

2 сезони / 47 випусків

Іще один білоруський подкаст, на цей раз – сфокусований на більш вузькій темі. Пошук work-life балансу, подолання постійної тривожності, емоційне вигорання, повноцінний відпочинок – ось короткий перелік основних тем, про які говорить авторка подкасту Іоланта, людина, яка шукає баланс та долає власних внутрішніх демонів. Говорить легко, дотепно, зрозуміло, без жодних повчань та обов’язкових до виконання порад. А іноді ще й запрошує експерток й експертів – популяризаторів науки, психологів та стартаперів. 

А головне – про теми, які важливі ледь не кожному з містян-міленіалів, і додатково чіпляють слухачів завдяки класним поп-культурним референсам (про Меладзе як guilty pleasure, ага). 

 

 

 

6 /  Mental Illness Happy Hour

 Подкаст

13 cезонів / 554 епізоди

Один з перших та найбільш впливових подкастів, який нарешті показав, що говорити про ментальне здоров’я – це нормально. У цього щотижневого подкасту Пола Гілмартіна вийшло вже 554 епізоди, і в кожному з них – важлива тема (від співзалежності до переїдання і шопоголізму) та цікаві гості: відомі (й не дуже) актори, вчені, лікарі, ерапевти чи просто люди з особливим досвідом. Та хай назва тебе не спантеличує: в середньому кожен епізод триває близько двох годин. 
У подкасту зручний сайт – тож обирай тему, що тебе цікавить, і слухай все дотичне до неї (правда, деякі архівні випуски платні). А ще – підтягай американскьку англійську: особливо круто це працює в епізодах з гостями з різних штатів. 


 

 

7 /  Happy Place

 Подкаст 

13 cезонів / 128 епізодів

Легкий, але дуже британський подкаст авторки Фірн Коттон з крутезними гостями: від Роббі Вільямса до стрибуна у воду Тома Дейлі (так, того самого, який між змаганнями заспокоює себе в’язанням светриків). Головна ж тема кожного епізоду – пошуки своїх власних рецептів щастя, інколи – всупереч усьому, що несеться повз тебе. Йога, техніки самозаспокоєння, секс під час локдауну – діапазон тем максимально широкий. Як і діапазон акцентів гостей подкасту.

 

 

Фото: Nubelson Fernandes

|

Рубрика: Mindfulness

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

4343

ТЕМИ:

Читай також:

Как перестать гоняться за счастьем и научиться ценить повседневность?
Mindfulness /

Как перестать гоняться за счастьем и научиться ценить повседневность?

Хорошие моменты происходят и тогда, когда ты не переживаешь нечто уникальное.

Как научиться отдыхать?
Mindfulness /

Как научиться отдыхать?

Что делать, если после выходных все равно чувствуешь себя измотанным(-ой)?

Терпіння і труд – все. Що не так з культом трудоголізму?
Mindfulness /

Терпіння і труд – все. Що не так з культом трудоголізму?

Як вижити у компанії з культом трудоголізму? Ділимось особистим досвідом та думкою антропологині.

7 способів підняти собі настрій узимку
Конспект /

7 способів підняти собі настрій узимку

Сім порад, щоб згадати, як це – насолоджуватись життям у грудні.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше