34home – 1 рік. Ділимось нашими улюбленими матеріалами

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: 34crew

|

1900

За минулий рік ми записали більше десятка неймовірних історій, зробили добірки локальних продуктів та українських брендів на (майже) всі випадки життя, розібрались у головних інтер'єрних трендах десятиріччя та навчились круто готувати деруни, шарлотку, глінтвейн та гарбузові страви. Подивились точно більше ніж 34 класні серіали та всерйоз задумались про ментальне здоров’я (раптом що, тут немає причинно-наслідкового зв’язку). І з нагоди першого дня народження редакції ділимось добіркою наших найулюбленіших матеріалів – про дім, мрію, усвідомленість та любов до світу й себе. Дякуємо за те, що ти з нами – далі буде! 

 

«Ми не шукаємо у минулому міфічний "золотий вік українського села"». Історія Old Khata Project

 

 

Сестри Анна та Світлана виросли у звичайному пострадянському місті, та з дитинства особливо цінували село, з якого походили їх батьки. І вже протягом півтора роки вони відшукують по всій Україні давні сільські хати та збирають історії їхніх мешканців. Для 34home вони поділились своїми спостереженнями про те, як складаються традиції і змінюються села, та що об’єднує Україну. 

«Коли ми починали проєкт, часто неочікуваним був інтер’єр хатів. Неможливо було уявити, скільки всього може бути всередині хати: традиційні рушники в перемішку з китайськими бутафорськими квітами, ікони, портрети родини, вишиті подушки, просто якісь картини, які невідомо звідки взялись. І все це створює неймовірний колорит, які дуже подобаються людям (це наші найпопулярніші фотографії!). Дуже цікаво, як люди створювали цей інтер’єр, цей простір, в якому вони живуть постійно. Воно все дуже яскраве, дуже багате, дуже колоритне – і надмірне. Але люди не бачать цієї надмірності, вони в ній живуть, і вона для них органічна». – говорить Світлана.  

  Детальніше 

 

 ***

Мой подвешенный мир. Переселенка с Донбасса – о чувстве дома

 

 

В Україні майже півтора мільйони переселенців та переселенок, які залишили свій дім та намагають віднайти себе в інших містах. Журналістка та редакторка Альона Токарева виросла у селищі Іванівка на Луганщині, але вже сьомий рік живе у Києві. Вона розповіла нам про те, що називає домом, про важливі предмети і символи, та як рішення взяти кота з притулку вплинуло на її світосприйняття. 

«Когда ты переезжаешь в Киев из условного Херсона или любого другого города, ты подходишь к этому осознанно. А в моем случае все по-другому: мне хочется перемотать время назад, вернуться в родной поселок, еще раз купить билет и приехать в Киев уже сознательно. Потому что иначе ты постоянно находишься в ощущении, что это все временно».

  Детальніше 

 

***

Авантюра довжиною в життя. Як ми будували дім власними руками

 

 

Здавалось би, побудувати дім своїми руками – красива й романтична історія. Але перетворення мрії на реальність може виявитися неабияким челенджем, як це сталось з нашою авторкою. 

«Частково від обмеженості бюджету, частково від любові до речей із власним характером, ми спробували мільйон DIY-рецептів. Були і шафи з піддонів, і фарбування старих тумбочок, і корзинки з паперової лози, і еко-штукатурка глиною… З цього всього можна видати цілу збірку факапів, бо переважна більшість таких речей не живе довго. Роки через два-три ми викинули та замінили майже все, що виглядало відверто погано або виявилось непрактичним. Але з цього клубу «саморобка» почалося дещо нове і прекрасне».

  Детальніше 

 

***

Кухонна революція: як змінювались наші уявлення про кухню й процес приготування їжі

 

 

Здавалось би, приготування їжі – це процес, невід’ємний від загальної історії людського побуту. Тож напередодні Міжнародного жіночого дню ми вирішили розібратись, як і коли кухня стала «жіночою справою», чому людство мало острах перед їжею та як дизайнерські рішення сприяли емансипації жінок. І, зокрема, дізнались, що ідея про те, що процес приготування їжі може доставляти задоволення, з’явилась менше ніж сто років тому. До умовних 30-х цей процес був радше необхідністю. Тому поява фігури «ідеальної домогосподарки», яка охоче готує пироги й свіжу індичку до сімейної вечері, – не що інше, як маркетинговий хід середини минулого століття. 

  Детальніше 

 

***

«Я відкрила галерею у власній квартирі». Історія простору depot12_59

 

 

Спекотного літнього дня ми відправились у спальний район старої забудови на лівому березі Києва, аби зустрітися з художницею і засновницею простору depot12_59 Тамарою Турлюн (та її котом). Розпитали, як це – відкрити мистецьку галерею у власній квартирі, як співіснувати з мистецтвом у повсякденному житті та навіщо створювати культурний осередок на Дарниці. 

«Постійно перебувати у одному просторі з мистецтвом – це, звісно, виклик. Але ти з часом вчишся абстрагуватись від цього. Об’єкти стають частиною простору, і ми навчились співіснувати з ними».

  Детальніше 

 

***

Мистецтво, природа та функціональна простота: який він – стиль japandi?

 


Фото by  @hmhome 

За минулий рік ми написали майже про всі актуальні тенденції в інтер’єрному дизайні. Та, здається, джапанді – найнемовірніша з них. Спробуй-но уявити дім, який би спільними зусиллями декорувала закохана пара: данець та японка. Чистий, світлий, простий і водночас функціональний, із безмежною любов’ю до природи та повагою до ручної праці. І – несподівано – з контрастними поєднаннями сміливих та глибоких кольорів. Такий собі «симбіоз» двох культур сподобався дизайнерам та користувачам пінтересту, де і з’явився новий тренд під назвою japandi.

Загалом джапанді визначають як стиль, що увібрав у себе характерні ознаки японського та скандинавського дизайну:  japan + scandi = japandi. Тож ми вирішили розібратись у ключових компонентах стилю та знайти товари, які допоможуть тобі втілити його принципи у власному житлі. 

  Детальніше 

 

***

Що (не) так з нашими спальними районами? 

 

 

Спальні райони наших міст прийнято критикувати. Панельну забудову 60-х чи 80-х – за сірість та бездушність, нові житлові комплекси – за висотність, недоладну інфраструктуру та неспівмірність людині. Але життя у «спальниках» має і свої переваги. Про те, що з нашими мікрорайонами не так та як виправити ситуацію, ми розпитали соціологиню Аллу Петренко-Лисак. 

«Спальні райони» планувалися як місце, де робоча людина мала відновити свої сили, щоб зранку знову відрядитися на роботу: на заводи, фабрики, виробництва. Але пройшов час – і тепер спальні райони потребують більшого. Змінилися форми зайнятості, розгорнувся сектор дрібного і середнього бізнесу, переформатувалися варіації перепочинку. І спальні райони своїми стихійними трансформаціями самі заявили про те, чого їм не вистачає».

  Детальніше 

 

***

«В горах тебе приходится выживать». История переезда в карпатское село

 

Кілька років тому ремісник Влад Горбачов з Києва залишив столичне життя та вирішив переїхати подалі від міської метушні. Зрештою Влад та його дружина Олена опинились у віддаленому карпатському селі, де життя виявилось геть не таким романтичним, як може здатись на перший погляд. Влад розповів нам про те, як містянину облашуватись у селі, і чому споглядання природи ніколи не набридає. 

«У нас не было особых иллюзий по поводу переезда: мы знали, куда едем. Но даже при этом все оказалось немного иначе. Первый месяц ты проживаешь на приподнятой нотке, думаешь, как круто. Но через полгода понимаешь, что эйфория проходит, а длинная дорога до села остается, и ты уже к этому относишься иначе, как к части жизни».

  Детальніше 

 

***

Почну з понеділка: як і навіщо вирощувати мікрозелень

 

 

За півтора роки локдауну нам довелось освоїти чимало нових скілів, і одін з них – це самостійне вирощування мікрозелені на підвіконні. Як виявилось, це зовсім не складно: місця, світла та тепла вистачить і в звичайній міській квартирі. У нашому матеріалі – лайфхаки, як навчитись вирощувати мікрозелень без зайвих сил і нервів й у радість, та детальний гайд, як це зробити вдома.  

Запевняємо, після кількох вдалих врожаїв ти помітиш, що кожен день починається не зі стрічки новин у смартфоні, а з перевірки «плантації»: щось полити, щось вже час виставляти на підвіконня, а щось – і їсти. Фактично у тебе буде їжа, вирощена вдома, яка має мінімальний вуглецевий слід – і без жодного пакування. 

  Детальніше 

 

***

34 мини-сериала для ноябрьских вечеров

 

 

Знаємо, ти любиш класні серіали так само, як і ми. Тож цієї осені ми зібрали для тебе не п’ять, не десять, а цілих 34 серіали – тож у цьому списку хоча б пара точно прийдеться тобі до смаку. Тут і гостросюжетні кримінальні драми, й душевні комедії, захоплива фантастика та пара крутих документалок, зовсім свіжі новинки та продовження вже улюблених серіалів. 

І, попереджаємо, жодних спойлерів! Тільки огляд пілотної серії та зав’язки сюжету. І хіба що трохи наших суб’єктивних оцінок від диванних критикинь. 

  Детальніше

 

Фото на головнiй: Jilbert Ebrahimi on Unsplash

|

Рубрика: Конспект

|

Автор: 34crew

|

1900

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше