Простір твоєї безпеки. Як середовища впливають на ментальне здоров’я?

|

Рубрика: Mindfulness

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

2433

Коли ми говоримо про простір і його сприймання, на думку одразу спадає візуальна складова цього процесу: кольорова гама, наповненість об’єму, акценти в інтер’єрі, рослини й світло. Та насправді, сприймання простору – набагато більш складний процес. І залучені у нього усі органи нашого чуття. Адже те, що ми чуємо (чи не чуємо) у просторі, наявні запахи, вібрації та – ледь не найголовніше – тактильні відчуття – власне і створюють наше враження простору (згадай-но, наскільки заспокійливим може стати доторк до дбайливо обраного покривала на дивані чи відшліфованої поверхні натурального дерева). Тож ми вирішили розібратись, як саме мозок сприймає простір та чи справді перестановка меблів покращить психологічний стан.

 


Фото by  WDi / Mur Mur Lab 

 


Острівці безпеки

Фразу «Мій дім – моя фортеця» полюбляють тиражувати не просто так. Як показують дослідження психологів та антропологів,  почуття захищеності у просторі, де ми проживаємо, є ледь не наріжним каменем нашого психічного здоров’я. 

Так було ще у наших напівосілих пращурів. Зокрема, знайдене укриття на галявині чи у печері давало частині племені змогу розслабитись, відпочити, пограти, доглянути себе й дітей – оскільки обов’язок пильнувати хижаків делегували спеціально визначеним членам спільноти. Відтак поява такого явища, як «дім» ототожнилась із поняттям безпеки: у сталому домі посеред огородженого селища (чи укритому житлі кочівників) можна було навіть дозволити собі повноцінний кількагодинний сон без остраху. А сон, його кількість та умови – це один із китів, на яких тримається наше здорове довголіття, пишуть дослідниці сну Ольга Маслова та Ніка Бєльська. Натомість недостача сну та постійне пильнування потенційних загроз – це і є передумова постійних стресів та захворювань. Як фізичних, так і психічних – від депресивного розладу до деменцій. Саме тому уявлення про «домашній затишок» та дім як осередок життя засіло в нас на рівні, значно глибшому за свідомість. 

Є і зворотна сторона дому-як-острівцю-безпеки. Якщо, за певних обставин, простір дому стає для людини некомфортним – наприклад, у ньому не можна відпочити та розслабитись через постійний шум або прояви насилля – у людини може сформуватись стан відчуженості від дому. І тоді прагнення проводити час поза домом, хастл на роботі, постійні вписки і відрядження стануть способом життя (але не нормою психологічного благополуччя). 

Але, як водиться, ситуація й тут доволі неоднозначна. Занадто сильна прив’язаність до дому теж призводить до відчуженості, тепер вже від світу довкола. І японські затвірники хікікоморі – тому приклад. 

 


Фото by  WDi / Mur Mur Lab 


Фото by  WDi / Mur Mur Lab 

 

Мій дім – моє відображення

Спроби тлумачити дім як «дзеркало» людини, що в ньому мешкає, – цілком у дусі психоаналізу. Всі ці спроби наповнити дім об’єктами і сенсами, які подобаються і важливі саме тобі – це і є «привласнення» простору. Уяви-но лише, як ти переїздиш до нової зйомної квартири: щойно ти покладеш на підлогу улюблений килимок та перенесеш на кухню свої класні керамічні тарілки, як необжитий простір стане «твоїм» (а отже, на несвідомому рівні, ти почуватимешся у ньому більш безпечно та розслаблено). 

Можна сказати, що дім – це наш «простір повсякдення» (так, саме повсякдення і складає більшу частину нашого життя). Він звичний, знайомий та сталий, тож твій мозок не витрачає зайвої енергії, аби сприймати щось «нове». А ще тут можна відчути емоційне тепло та сховатись від «недружніх» обставин: стресів, дурнуватого начальника чи політичних жахіть. Ця постійність і пов’язана з глибинним відчуттям безпеки – а за умов, коли людина втрачає дім, виникає відчуття глибокого «екзистенційного відчуження», нерозуміння власного місця в світі та відчуття «підвішеності» власного світу. Так буває, наприклад, коли людина вимушено переїжджає до іншого міста чи країни – через обставини, які від неї не залежать

 


Фото by  WDi / Mur Mur Lab 

 

Чи справді перестановка меблів покращить психологічний стан

То виходить, що, якщо простори, в яких ми живемо – частина нас самих, то вплинути на власне самопочуття, змінивши простір – теж можливо? Якщо коротко – так, і науковці називають це «динамічним образом дому».  

Наприклад, якщо ти хочеш з легкістю фонтанувати креативними ідеями, тобі може допомогти більш яскраве середовище, що стимулюватиме мислити небанально. Тут допоможуть яскраві картини й фотографії у рамках, постери, рослини та мудборди візуалізацій. А якщо ж ти, навпаки, прагнеш до більшої розважливості та спокою – прислухайся до порад Міка Вікінга (автора «Маленької книга хюге»), змінюй освітлення, додай пледів та торшерів та облаштуй свою «хюге-зону» в кімнаті. Такі зміни простору допоможуть тобі переглянути власні практики повсякденності: раптом ти замало читаєш тільки тому, що у тебе просто немає для цього достатньо комфортного місця? 

Психотерапевти також радять переконструювати простір, аби, наприклад, вибратись з емоційної ями. Як пише Тара Шустер у книзі «Купи собі той довбаний букет», переконструювати можна навіть простір маленької студії: нарешті припинити працювати з ліжка, розділити зони (хоча б рослинами чи гірляндами), створити надихаючі мудборди та місця, де тобі буде комфортно проводити час наодинці з собою. 

Інший варіант зміни себе через зміну обжитого простору – візуалізація «ідеального дому», його особливостей та умов. А це вже перший крок до того, аби втілити цю мрію в життя. 

 


Фото by  WDi / Mur Mur Lab 


Фото by  WDi / Mur Mur Lab 

 

Простори для покращення самопочуття

Втім, вплив простору на психологічний стан досліджують не тільки у контексті дому. Китайські та японські компанії просунулись у цьому питанні настільки далеко, що… стали запроваджувати «простори для екстреної психологічної допомоги» просто в офісних центрах. Досить нестандартно – але що робити, коли «перевтома на роботі» досягає ледь не ознак епідемії серед офісних працівників. 

Наприклад, у головному офісі китайської компанії Vipshop нещодавно відкрили простір Satori Harbor Library від дизайн-студії Wutopia Lab. У цьому дизайнерському «абстрактному місці» співробітники можуть вільно ходити між книжками, усамітнюватись для медитації, прогулюватись та заглиблюватись у власні думки. Все для того, щоб відволіктись посеред робочого дня (чи наповнитись енергією після чергової двогодинної зустрічі з питань, які легко вирішуються одним листом). І хоча досліджень, що показали б збільшення продуктивності та покращення ментального здоров’я співробітників компанії, ще немає, такий підхід виглядає дуже надихаюче.  

А простір Practice in the City у Шанхаї архітектори з Mur Mur Lab створили спеціально для психологічних консультацій. Інтер’єр має нагадувати безпечну «міську печеру», затишний та заспокійливий простір, який буде налаштовувати відвідувачів на зміни та допоможе їм розслабитись перед консультацією – все через округлі форми й комбінацію штучного та природнього світла. Окрім власне психологічної допомоги, у просторі можна зайнятись йогою та забронювати кімнату для зустрічі. 

 


Фото by  WDi / Mur Mur Lab 

 


Що можна зробити для well-being у просторі дому / офісу


1 /    Зонуй простори.  Якщо розділиш робоче / відпочинкове, особисте й те, що ділиш з іншими – зможеш краще переключатись між задачами (нейронним зв’язкам буде простіше налаштуватись на потрібний лад) та загалом почувати себе більш відпочилим(-ою). 

2 /    Використовуй природнє світло.  Дослідження показують: розсіяне ранкове світло допомагає боротись із депресією (тому – так, пити каву у променях світанку не тільки інстаграмно, а й корисно). Натомість споглядання заходу сонця регулює вироблення мелатоніну та упорядковує режим сну. Свічки, до речі, теж цьому допомагають – скандинави й тут виявились праві. 

3 /    Зелені рослини – провідники до ментального здоров’я.  Так само, як зелені простори у місті добре впливають на самопочуття навіть тих, хто просто споглядає їх у вікно, кімнатні рослини здатні покращувати настрій та дають більше приводів радіти життю. А ще роблять простір більш наповненим і «твоїм».  

4 /    Приділяй увагу усім органам чуття.  Простір, у якому ти почуватимешся краще (що б це не означало саме для тебе), має бути не тільки візуально красивим, а й приємним на слух, дотик та навіть запах. Обирай техніку з низьким рівнем шуму та шумозахисні вікна, вмикай приємну фонову музику, наповнюй простір ароматами для дому та звертай увагу на натуральні матеріали, що даруватимуть тактильне задоволення. 

5 /    Баланс – наше все.  Не обтяжуй простір надмірною кількістю деталей: навіть якщо ти прагнеш стимулювати творчі пориви, не перетворюй житло чи робочий кабінет на нескінченний мудборд. У просторі з надмірною кількістю деталей буде просто важко зосередитись (якщо це, звісно, не звична для тебе квартира в «естетиці безладу»). Хоча й тут критерії балансу визначаєш саме ти. 

 

Фото на головнiй by WDi / Mur Mur Lab

|

Рубрика: Mindfulness

|

Автор: Valeria Lazarenko

|

2433

ТЕМИ:

Читай також:

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

7 способів підняти собі настрій узимку
Конспект /

7 способів підняти собі настрій узимку

Сім порад, щоб згадати, як це – насолоджуватись життям у грудні.

Мне страшно подводить итоги года. Что со мной не так?
Mindfulness /

Мне страшно подводить итоги года. Что со мной не так?

Расспросили гештальт-терапевтку. Оказывается, все не так плохо!

Осознанное родительство: учимся не нарушать границы детей
Лайфхаки /

Осознанное родительство: учимся не нарушать границы детей

Рассуждаем о том, как новые времена изменили принципы воспитания детей.

Зараз на головній:

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?
Mindfulness /

Чи справді рукоділля допомагає впоратись зі стресом?

Якщо коротко – так. І це круто!

На пляшках Varvar розмістили фото тварин, які шукають домівки
«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?
Mindfulness /

«Я б на твоєму місці…». Як перестати давати непрохані поради?

Розбираємось разом з гештальт-терапевткою.

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»
Історії /

«Я переделываю старые квартиры и сдаю их на Airbnb»

Дизайнерка Алина Дворжанская – об особенностях работы с квартирами под сдачу и о рынке арендной недвижимости в целом.

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?
Почну з понеділка /

Почну з понеділка: як привчити себе до пробіжок?

Розповідаємо, як почати і не кинути бігати.

8 хороших новостей февраля
Конспект /

8 хороших новостей февраля

Не стоит забывать, что в мире по-прежнему происходят хорошие вещи.

Показати більше